Innehåll om internationellt utvecklingssamarbete
Totalt 682 träffar.
-
Stärkta synergier mellan handel och bistånd i fokus när statssekreterare Diana Janse besöker Zambia
Statssekreteraren hos bistånds- och utrikeshandelsministern, Diana Janse, besöker Zambia den 26–27 november. Syftet med besöket är att diskutera stärkta synergier mellan handel och bistånd utifrån regeringens reformagenda ”Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt” och regeringens strategi för utrikeshandel, investeringar och global konkurrenskraft.
Publicerad · Pressmeddelande från Utrikesdepartementet
-
Utvecklingsbiståndet till Jemen fasas ut
Regeringen har beslutat att avsluta utvecklingsbiståndet till Jemen. Utfasningen av det bilaterala utvecklingsbiståndet till Jemen ska ske på ett ansvarsfullt sätt. Sida får i uppdrag att avsluta verksamheten senast den 30 juni 2025. Sverige kommer att fortsätta att vara en stor humanitär givare till Jemen.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
50 miljoner kronor för att förbättra sexuell och reproduktiv hälsa i Ukraina
Rysslands olagliga attacker mot hälso- och sjukvård under den fullskaliga invasionen av Ukraina har mycket allvarliga konsekvenser för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR). Regeringen har därför beslutat om ytterligare bidrag på 50 miljoner kronor till FN:s befolkningsfond UNFPA och dess verksamhet i Ukraina.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Utveckla och stärka det svenska internationella klimatarbetet, Dir. 2024:108
En särskild utredare ska bidra till att stärka och utveckla det svenska internationella klimatarbetet med Parisavtalet som grund.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Klimat- och näringslivsdepartementet, Regeringen
-
Sverige utökar stödet till Moldavien
Sverige utökar stödet till Moldavien med 129 miljoner kronor för att stärka landets demokrati och samhällets motståndskraft. Syftet är att förbättra Moldaviens kapacitet att granska kampanjfinansiering, motstå cyberattacker, motverka korruption och att öka transparensen inom rättsväsendet.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Nytt svenskt bidrag till den multilaterala investeringsfonden
Regeringen har tagit beslut om stöd till den multilaterala investeringsfonden (MIF IV/IDB Lab). Sverige ska bidra med högst 3,35 miljoner USD (ca 37 miljoner SEK) i den fjärde påfyllnaden. MIF/IDB Lab är ett organ inom den interamerikanska utvecklingsbanken (IDB) inriktat på privatsektorn. Investeringsfonden fokuserar på utveckling av mindre företag i Latinamerika och Karibien. De nya medlen ska bidra till satsningar inom privatsektorsutveckling, innovation, klimat, jämställdhet, kvinnors ekonomiska egenmakt och migration.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Sveriges finansieringspaket till COP29
Sverige är och kommer fortsätta vara en av världens mest generösa givare av internationell klimatfinansiering. Det svenska klimatbiståndet ska utökas och effektiviseras. Sverige spelade en betydande roll i att världen 2022 nådde målet om 100 miljarder dollar per år i global klimatfinansiering, i och med ett generöst svenskt bidrag. Det svenska bidraget till internationell klimatfinansiering är en central del av Sveriges klimatpolitik. Den internationella klimatfinansieringen ska bidra till både utsläppsminskning och klimatanpassning.
Publicerad · Artikel från Benjamin Dousa, Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Sverige stödjer Ukrainas väg mot EU
Ukrainas EU-närmande främjar landets utveckling och bidrar till säkerhet och stabilitet i hela Europa. Sverige är en engagerad och långsiktig partner i denna integrationsprocess och stödjer Ukraina på vägen mot EU-medlemskap.
Publicerad · Artikel från Utrikesdepartementet
-
8 miljarder till FN:s gröna klimatfond
Sverige annonserar ett bidrag om 8 miljarder kronor till FN:s gröna klimatfond (GCF). Sverige är med detta en av de allra största givarna till fonden. Genom klimatfonden kan låg- och medelinkomstländer få stöd med att genomföra klimatinvesteringar för minskade utsläpp och skydda sina samhällen mot klimatförändringarna genom anpassningsåtgärder.
-
Ett stärkt internationellt klimatarbete för Sverige
I morgon väntas regeringen fatta beslut om ett kommittédirektiv för att stärka och utveckla Sveriges internationella klimatarbete. Fokus i utredningen ska vara att ta fram förslag på åtgärder för stärkta svenska insatser för att bidra till att driva på klimatarbetet i andra länder samt att stödja Regeringskansliet i genomförandet av den svenska internationella klimatpolitiken.
-
Pressträff med Benjamin Dousa och Romina Pourmokhtari
Onsdag den 13 november håller bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för att presentera nya internationella klimatsatsningar.
-
200 miljoner till klimatfonden för skador och förluster
För COP29 annonserar Sverige ett bidrag till den nya fond som syftar till att hjälpa särskilt sårbara länder att hantera klimatrelaterade skador och förluster. Fonden ligger under Parisavtalet och Klimatkonventionen.
-
Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring 2024–2028
Strategin för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring är en viktig del i genomförandet av regeringens nya reformagenda för biståndet. Strategin omfattar totalt 3 miljarder kronor och ska gälla under perioden 2024-2028.
Publicerad · Strategier för internationellt bistånd från Utrikesdepartementet
-
Sverige allokerar 720 miljoner från tidigare stödpaket i finansiellt stöd till Ukraina
Inom ramen för tidigare kommunicerade stödpaket till Ukraina avser regeringen allokera finansiellt stöd till Ukraina om 63 miljoner euro eller cirka 720 miljoner kronor. Det finansiella stödet kommer att omfatta 20 miljoner euro i stöd till Ukrainas industriella bas. Detta grundar sig på en dansk modell som syftar till att stödja upphandlingar från ukrainsk industri baserat på förslag från Ukraina. Det finansiella stödet kommer också att omfatta stöd på cirka 43 miljoner euro till en rad multilaterala initiativ som ska stötta Ukraina.
Publicerad · Pressmeddelande från Pål Jonson, Försvarsdepartementet
-
110 miljoner kronor i humanitärt stöd till Ukraina
(Ny version) Den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina har fortsatt förödande konsekvenser, såväl militärt som humanitärt. Svenska regeringen stödjer därför Ukraina på flera sätt. Regeringen har nu fattat beslut om ett nytt humanitärt stödpaket till Ukraina om 110 miljoner kronor. Stödet ska i huvudsak användas för att möta de ökade behoven inför vintern.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Förebygg asylinvandring med bistånd
Debattartikel av bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa och migrationsminister Johan Forssell, Dagens industri, 25 oktober 2024.
Publicerad · Debattartikel från Benjamin Dousa, Johan Forssell, Justitiedepartementet, Utrikesdepartementet
-
Regeringen utökar möjligheten att donera medicinsk utrustning och sjukvårdsmaterial till katastrof- eller krigsdrabbade områden
Regeringen ändrar nu i Socialstyrelsens uppdrag från januari i år och höjer det belopp för vilket myndigheten får donera medicinteknisk utrustning och sjukvårdsmaterial efter att det nationella behovet har säkerställts.
Publicerad · Pressmeddelande från Acko Ankarberg Johansson, Benjamin Dousa, Socialdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Ny strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring
Regeringen har beslutat om en ny strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring. Strategin omfattar 3 miljarder kronor under perioden 2024–2028 och är en del av styrningen av Sveriges utvecklingsbistånd för att stärka synergierna mellan migrations- och biståndspolitiken.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom miljö, klimat och biologisk mångfald, 2022–2026
(Ny version) Strategin ska gälla under perioden 2022–2026 och omfattar för Sida sammantaget 8 miljarder kronor. Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Utvecklingssamarbetet ska ta sin utgångspunkt i principerna om bistånds- och utvecklingseffektivitet liksom i Agenda 2030, Addis Abeba Action Agenda och Parisavtalet.
Publicerad · Uppdaterad · Strategier för internationellt bistånd från Utrikesdepartementet
-
Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Latinamerika 2021-2025
(Ny version) Strategin ska gälla under perioden 2021-2025 och omfattar för Sida sammantaget 1 miljard kronor.
Publicerad · Uppdaterad · Strategier för internationellt bistånd från Regeringen, Utrikesdepartementet