Innehåll om arbete mot utanförskap
Totalt 129 träffar.
-
Uppdrag till Statistiska centralbyrån att genomföra en förstudie om uppföljning av integration
Regeringen ger Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att genomföra en förstudie i syfte att identifiera lämpliga metoder för att följa skillnader mellan den utrikes födda befolkningen och personer födda i Sverige, avseende sådana aspekter av de integrationspolitiska delmålen som är svåra att mäta med registerdata.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Integrationsbarometern ska mäta skillnader mellan inrikes och utrikes födda
För att förbättra möjligheterna till uppföljning av regeringens integrationspolitik har regeringen gett Statistiska Centralbyrån i uppdrag att föreslå en utformning av en Integrationsbarometer i form av en återkommande undersökning för att kunna mäta skillnader mellan utrikes och inrikes födda.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet, Justitiedepartementet
-
Tilläggsdirektiv till Nationell samordnare för arbetet mot utanförskap (A2024:03), Dir. 2024:126
Regeringen beslutade den 11 april 2024 kommittédirektiv om nationell samordnare för arbetet mot utanförskap (dir. 2024:38). Uppdraget skulle enligt direktiven redovisas senast den 31 december 2024. Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska i stället redovisas senast den 30 juni 2025.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Bättre förutsättningar för utrikes födda kvinnor att delta i samhällslivet och på arbetsmarknaden
Jämställdhetsmyndigheten fortsätter att fördela statsbidrag till kvinnors och flickors organisering som kan bidra till deltagande i den demokratiska processen, med särskilt fokus på utanförskapsområden. Regeringen satsar också på att nå utrikes födda kvinnor via den öppna förskolan i ett samarbete med Sveriges kommuner och regioner.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Lista över alla 180 områden på Utanförskapets karta
Regeringen har gett SCB och Boverket i uppdrag att kartlägga utanförskapet i Sverige. Resultatet visar att 180 områden i 66 kommuner har så stora utmaningar att de kan betecknas som utanförskapsområden. Totalt bor 710 000 personer i dessa områden, varav 170 000 är barn.
Publicerad · Artikel från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Pressträff om ny handlingsplan mot rasism och hatbrott
Fredag den 13 december kl. 08.20 håller jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg, kulturminister Parisa Liljestrand och socialminister Jakob Forssmed en pressträff där de presenterar regeringens nya handlingsplan mot rasism och hatbrott.
-
Allt fler unga har otillräckliga läsfärdigheter
De nya resultaten i PIAAC, som undersöker vuxnas färdigheter i läsning, räkning och problemlösning, visar att Sverige står sig väl ur ett internationellt perspektiv. Samtidigt har nästan 800 000 personer i Sverige bristande eller otillräckliga färdigheter i läsning respektive räkning. Undersökningen visar också att andelen unga vuxna med bristande läsfärdigheter ökat samt att nästan varannan ung utrikes född vuxen saknar tillräckliga läsfärdigheter.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Johan Pehrson, Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Utanförskap och arbete i fokus när Mats Persson besöker Köpenhamn
Den 28 november reser arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson till Köpenhamn. Han ska bland annat besöka ett utanförskapsområde och träffa Danmarks sysselsättningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Mats Persson besöker Burlöv med fokus på minskat utanförskap
Den 27 november reser arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson till Burlövs kommun i Skåne. Mats Persson kommer att besöka en högstadieskola i kommunen och föra dialog om kommunens arbete för att minska utanförskapet.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
"Det blir omöjligt att göra ingenting och få bidrag"
Statsminister Ulf Kristersson och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, debattartikel, Expressen, den 25 november 2024.
Publicerad · Debattartikel från Anna Tenje, Ulf Kristersson, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen
-
Aktivitetskrav för att få försörjningsstöd – en viktig åtgärd för att få fler i arbete
Den som lever i utanförskap behöver mötas av rätt åtgärder för att komma i arbete och bli en del av samhällets gemenskap. Regeringen presenterar och remitterar idag utredningens förslag (ds. 2024:29) på hur ett aktivitetskrav inom försörjningsstödet kan utformas – så att människor kan gå från utanförskap till arbete och självförsörjning.
Publicerad · Pressmeddelande från Anna Tenje, Socialdepartementet
-
”Sverige har 180 utanförskapsområden”
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson, debattartikel, Svenska Dagbladet, den 13 november 2024.
Publicerad · Debattartikel från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
180 bostadsområden på Utanförskapets karta
Regeringen har tagit initiativ till att kartlägga utanförskapet i Sverige. Idag har regeringen fått resultatet från SCB och Boverket. Detta visar områden i Sverige som har en stor sammanvägd problematik. Totalt finns 180 områden i 66 svenska kommuner med på listan. I Sverige lever mer än 700 000 personer i ett område som präglas av denna problematik, varav drygt 170 000 är barn.
Publicerad · Pressmeddelande från Mats Persson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41), A2024/00878
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41).
Publicerad · Uppdaterad · Remiss, Rättsliga dokument från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Myndighetsgemensamt uppdrag att stärka och främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Folkhälsomyndigheten får tillsammans med Socialstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor, Migrationsverket, Myndigheten för delaktighet, Statens institutionsstyrelse och Brottsoffermyndigheten i uppdrag att stärka och främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen
-
Satsning för att stärka sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter med fokus på att nå ut i områden där utanförskapet är stort
Flera myndigheter får i uppdrag av regeringen att stärka och främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter med särskilt fokus på att nå ut i områden där utanförskapet är stort. Folkhälsomyndigheten ska samordna arbetet och stå för den samlade kunskapsspridningen till berörda aktörer inkl. kommuner, regioner och civilsamhälle.
-
Satsningar för att fler ska lära sig svenska
I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå flera satsningar för att lägga om integrationspolitiken. Regeringen föreslår breda insatser med språkinsatser för barn och personal i förskola, skola, fritids och äldreomsorg. För att bättre kunna följa utvecklingen föreslås medel avsättas för att utveckla och genomföra en mer ändamålsenlig uppföljning av integrationen.
-
Högsta arbetslösheten på tio år, undantaget pandemin
Sverige befinner sig fortsatt i en lågkonjunktur och arbetslösheten är den högsta på tio år undantaget pandemin. Arbetslösheten är särskilt hög bland utrikes födda. För att vända utvecklingen har regeringen i budgetpropositionen för 2024 bland annat satsat på yrkesutbildningar.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Johan Pehrson, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Sakråd om preventiva och trygghetsskapande åtgärder för att öka integrationen och minska utanförskapet
Den 4 juni 2024 bjöd statssekreterare Erik Scheller in ett 30-tal civilsamhällesorganisationer till sakråd på temat Preventiva och trygghetsskapande åtgärder för att öka integrationen och minska utanförskapet, med fokus på unga. Sakrådet ägde rum i Regeringskansliets lokaler i Stockholm.
Publicerad · Sakråd från Arbetsmarknadsdepartementet
-
Uppdrag att redovisa registerdata om integration på nationell, regional och lokal nivå
Regeringen ger Statistiska centralbyrån i uppdrag att utveckla samt uppdatera databasen Registerdata för integration med statistik på nationell, regional och lokal nivå samt för RegSO-områden i samtliga kommuner i enlighet med tidigare beslut. Det ska göras inom områdena arbetsmarknad, utbildning, boende, flyttmönster, demografi, demokrati, hälsa, inkomster och transfereringar. Statistiken ska avse data för 2023.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Arbetsmarknadsdepartementet, Regeringen