Hoppa till huvudinnehåll

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om regeringens arbete och politik i EU. Exempelvis vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och ministerrådet samt vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan.

Ansvariga statsråd
Ulf Kristersson
Jessica Rosencrantz
Ansvariga departement
Statsråds­beredningen

Aktuellt om EU

  • Klimat- och miljöministern deltar i det informella miljöministermötet i Polen

    Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister
    Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

    Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari deltar i det informella miljöministermötet i Warszawa den 28–29 april. Ministrarna ska bland annat diskutera målen i EU:s kommande klimatanpassningsplan.

Sverige i EU 30 år

Den 1 januari 1995 gick Sverige med i den Europeiska unionen. På temasidan Sverige i EU 30 år finns information om Sveriges EU-medlemskap och aktiviteter kopplade till att 2025 markerar Sveriges 30-årsjubileum för EU-medlemskapet.

Regeringens arbete i EU

Regeringen företräder Sverige i Europeiska rådet och i Europeiska unionens råd, ofta kallat ministerrådet. Statsministern har det övergripande ansvaret för utvecklingen och samordningen av Sveriges EU-politik.

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

EU-representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel och Sveriges största utlandsmyndighet. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften.

Mer om regeringens arbete i EU

Illustration: Regeringskansliet

Sverige firar 30 år i EU

Den 1 januari 1995 gick Sverige med i den Europeiska unionen. År 2025 markerar därmed Sveriges 30-årsjubileum för EU-medlemskapet. Under året kommer Regeringskansliet på olika sätt belysa EU-medlemskapets betydelse för Sverige och Sveriges arbete i EU.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Regeringens EU-prioriteringar

Medlemskapet i Europeiska unionen är avgörande för Sveriges ekonomi, säkerhet och vår röst i världen. Regeringen strävar därför efter att Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem som verkar för att göra EU säkrare, grönare och friare.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

EU-deklarationen

Varje år tar regeringen fram en EU-deklaration som tydliggör regeringens prioriteringar i EU-arbetet. Nuvarande deklaration presenterades av statsminister Ulf Kristersson under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen den 13 november 2024.

Innehåll om Sverige i EU

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 4167 träffar.

Laddar...