Hoppa till huvudinnehåll

Folkhälsa

Folkhälsa handlar om de insatser som görs för att förebygga ohälsa och omfattar allt från breda insatser för att främja folkhälsan till specifika frågor som alkohol, tobak, spelberoende och skydd mot smittsamma sjukdomar.

Aktuellt om folkhälsa

  • Regeringen föreslår förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 samt stödinsatser inom äldreomsorgen

    Regeringen aviserar i budgetpropositionen för 2025 den första etappen av en omfattande tandvårdsreform där tandvårdens högkostnadsskydd mer ska efterlikna det som finns i övrig vård. Regeringen presenterar också förslag på reformer som syftar till att skapa en mer personcentrerad och kunskapsbaserad äldreomsorg, bland annat genom införandet av fast omsorgskontakt och stärkt anhörigstöd.

  • Rekommendationer om digital medieanvändning för barn och unga

    I dag tog socialminister Jakob Forssmed emot åldersanpassade rekommendationer för barns och ungas digitala medieanvänding. Rekommendationerna är del i Folkhälsomyndighetens uppdrag om hur användning av skärm och digitala medier påverkar barns och ungas hälsa.

  • Regeringens arbete mot mpox

    Tre personer håller en pressträff.
    Den 30 augusti höll socialminister Jakob Forssmed en pressbriefing tillsammans med Olivia Wigzell, vikarierande gd Folkhälsomyndigheten och Magnus Gisslén, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, för att ge samlad information och en lägesbild kring mpox. Foto: Regeringskansliet

    Den 14 augusti 2024 deklarerade Världshälsoorganisationen WHO att spridningen av mpox ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa, ett så kallat globalt hälsonödläge. Regeringen följer utvecklingen noga och samverkar med ansvariga myndigheter. Här finns mer information om regeringens hantering av mpox.

Gruppbild på de nordiska ministrarna.
På mötet den 17 april deltog ministrar hälso- och socialministrar från Finland, Danmark, Norge, Island, Färöarna och Åland, samt Nordiska ministerrådets generalsekreterare och sekretariat. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Skärmar och sociala medier i fokus när nordiska ­ministerrådet för social- och hälsopolitik möttes i Stockholm

Skärmtidens påverkan på barn och ungas hälsa stod på agendan när ministrar från hela Norden möttes i Stockholm den 17 april. Socialminister Jakob Forssmed var värd för mötet, som var del av det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Ministerrådet diskuterade också hur det nordiska samarbetet mot antimikrobiell resistens kan stärkas.

En grupp personer sitter runt ett konferensbord och lyssnar uppmärksamt på en som talar. Datorer och kaffemuggar framför står framför dem.
Den 8 april möttes det nya rådet för frågor om den digitala infrastrukturen i hälso- och sjukvården för första gången. Socialminister Jakob Forssmed ledde mötet. Foto: Tina Sahlen/Regeringskansliet

Nytt råd ska underlätta införandet av en nationell digital infrastruktur i hälso- och sjukvården

Socialminister Jakob Forssmed har skapat ett råd med representanter från regioner, SKR, myndigheter och organisationer som ska underlätta för samarbete och införande av en kommande nationell digital infrastruktur i hälso- och sjukvården. Rådet möttes för första gången den 8 april på Socialdepartementet.

Personer sitter vid ett runt bord och pratar. Det står "Grupp 4" på en lapp på bordet.
Hearingen samlade ett representanter från ett trettiotal organisationer. De delades in i grupper och diskuterade erfarenheter och medskick till regeringen inför det fortsatta arbetet med en kommande nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Viktiga inspel i strategiskt arbete för psykisk hälsa och suicidprevention

Statsminister Ulf Kristersson och socialminister Jakob Forssmed mötte den 15 februari ett trettiotal organisationer och fick ta del av deras erfarenheter på området psykisk hälsa och suicidprevention. Kunskap som konkret bidrar till den kommande tioåriga nationella strategin.

Foto: Matilda Holmqvist/Scandinav/TT

Stärk gemenskaperna – motverka den ofrivilliga ensamheten

Nästan var fjärde person besväras av ensamhet och isolering. Störst är känslan av ofrivillig ensamhet bland barn, unga vuxna och de allra äldsta i befolkningen. Denna utveckling måste brytas – och här behöver hela samhället hjälpas åt. Regeringen har påbörjat arbetet med nationella insatser för att påverka och förändra utvecklingen.

Innehåll om folkhälsa

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 733 träffar.

Laddar...