Hoppa till huvudinnehåll

Största tandvårdsreformen på över 20 år

Publicerad

En av regeringens prioriterade frågor inom hälso- och sjukvårdsfrågorna är att stärka tandvårdens högkostnadsskydd för att mer efterlikna det som finns i övrig vård. I första hand ska äldre personer med sämre munhälsa prioriteras. Regeringen vill också öka kontrollen över tandvårdssektorn för att minska fusket med skattepengar.

En pojke sitter i tandläkarstolen medan en tandläkare vårdar hans tänder.
Regeringen genomför den största tandvårdsreformen i Sverige på 20 år. Foto: Jörgen Wiklund/Scandinav

– Vi genomför nu den största tandvårdsreformen på över 20 år och vi gör det från två håll. Dels ska reformerna främja en bättre munhälsa hos äldre genom att det blir billigare för dem att få vård, dels ska vi stävja fusket med våra skattepengar, säger socialminister Jakob Forssmed.

Den första etappen av tandvårdsreformen syftar till att tandvårdens högkostnadsskydd mer ska efterlikna det som finns i övrig vård. Den första etappen kommer att omfatta personer som är 67 år eller äldre och planeras att införas den 1 januari 2026.

Ett förstärkt högkostnadsskydd innebär lägre tandvårdskostnader för patienterna. Målsättningen i denna etapp är förbättrad munhälsa genom ett förstärkt högkostnadsskydd som möjliggör att människor i högre grad ska få tandvården efter behov.

För att frigöra och omfördela resurser har regeringen sänkt åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården från 23 till 19 år och sänkt åldersgränsen för att kunna få statligt tandvårdsstöd från 24 till 20 år.

Regeringen avser att från 2026 årligen avsätta cirka 3,4 miljarder kronor för reformen. För att skapa resurser för detta kommer åldersgränsen för dubbelt allmänt tandvårdsbidrag att ändras i enlighet med riktåldern för pension.

Ökad kontroll ska ge minskat fusk

Årligen försvinner mellan 300 och 500 miljoner kronor årligen i felaktiga utbetalningar av det statliga tandvårdsstödet, det vill säga det ekonomiska stöd som finns till för patienter som behöver tandvård och för att skydda mot höga kostnader.

Regeringen vill införa ökade kontroller av tandvårdssektorn för att öka patientsäkerheten, förbättra förutsättningarna att utestänga olämpliga och kriminella aktörer och minska felaktiga utbetalningar av statligt tandvårdsstöd. Villkoren för att få bedriva tandvård som privat vårdgivare ska förstärkas, liksom villkoren för anslutning till Försäkringskassans elektroniska system. Bland annat ska det krävas att en verksamhet finns registrerad i vårdgivarregistret för att verksamheten ska tillåtas att ansluta sig till Försäkringskassans system. 

Tandvårdsreformen i Tidöavtalet

I Tidöavtalet, som är en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, anges tandvårdsreformen som en av de reformer som ska genomföras inom hälso- och sjukvårdsprojektet. Enligt avtalet ska en utredning tillsätts för att stärka tandvårdens högkostnadsskydd för att mer efterlikna det som finns i övrig vård. Äldre personer med sämst munhälsa ska prioriteras. Utan att det påverkar rätten till tandvård som inte kan anstå ska de ekonomiska särregler som finns för tandvård för asylsökande och vissa personer utan uppehållstillstånd ses över med syfte att tas bort.

Laddar...