Det här är civilt försvar
Det civila försvaret omfattar hela samhället och utgörs av den samlade motståndskraften vid krigsfara och krig. Genom att individer, myndigheter, kommuner, regioner, privata företag och frivilligorganisationer förbereder sig stärks Sveriges motståndskraft.
Det civila försvaret är inte en organisation utan är den verksamhet som statliga myndigheter, kommuner och regioner, näringsliv, frivilligorganisationer, arbetsmarknadens parter, trossamfund, enskilda individer, förenings- och kulturliv och andra vidtar för att förbereda Sverige för krig.
Samhället ska fungera och befolkningen ska skyddas
Det civila försvaret behövs för att säkerställa att samhället kan fortsätta att fungera även under kraftigt störda förhållanden och ytterst i krig. Detta innebär bland annat att skydda civilbefolkningen och att se till att försörjning av samhällsviktiga varor och tjänster kan fortsätta. Det civila försvaret ska också stödja det militära försvaret och stärka försvarsviljan.
Mål för civilt försvar - Regeringen.se
Inriktning i försvarsbeslutet 2025–2030
Den 15 oktober 2024 presenterade regeringen en totalförsvarsproposition för åren 2025–2030. Propositionen antogs av riksdagen den 17 december 2024.
Regeringen har beslutat om tre inriktningsbeslut som ska omsätta försvarsbeslutet till konkreta åtgärder hos myndigheter för det militära försvaret och beredskapsmyndigheter inom det civila försvaret.
Försvarsbeslutet ska omsättas till konkreta åtgärder hos 68 myndigheter
Prioriterade områden i budgetpropositionen
Regeringen anser att satsningarna för att utveckla och stärka det civila försvaret måste fortsätta att öka. Regeringen avser enligt budgetpropositionen 2025 att tillföra ytterligare 2 miljarder kronor 2025 för att stärka det civila försvaret på bred front.
Pressmeddelande: Omfattande satsningar för att stärka det civila försvaret
Satsningar inom fler politikområden
Försvarsdepartementet ansvarar för politikområdet civilt försvar. Satsningar för att stärka det civila försvaret görs inom många andra politikområden som till exempel energi, sjukvård och kultur. Hitta exempel på satsningar genom att filtrera innehållslistan längst ner på sidan om politikområdet civilt försvar.
Alla behövs och alla kan bidra
Civilt försvar börjar hos den enskilda individen, med den egna beredskapen. Privatpersoner kan stärka sin beredskap genom att förbereda sig för att klara sig utan till exempel el, tillgång till livsmedelsbutiker eller vatten under en period. Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har det svårast. Att stärka den egna beredskapen kan också handla om att vara medveten om påverkanskampanjer och att vara källkritisk.
Hösten 2024 presenterades en uppdaterad version av broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Den delades ut till Sveriges invånare för att stärka hushållens förberedelser inför kriser och krig.
En broschyr för allvarstid – ny upplaga av "Om krisen eller kriget kommer"
Statliga myndigheters ansvar
Alla statliga myndigheter under regeringen ska utveckla en god förmåga att hantera sina uppgifter vid fredstida krissituationer och under höjd beredskap.
Det finns 61 statliga myndigheter som är beredskapsmyndigheter, som har särskild betydelse för samhällets civila beredskap. 21 av dessa myndigheter är länsstyrelser. De är uppdelade i sex civilområden. Varje civilområde har en civilområdesansvarig länsstyrelse.
Flera av myndigheterna ingår i en eller flera av tio utpekade beredskapssektorer. Varje sektor leds av en sektorsansvarig myndighet.
Mer om civilt försvar
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ett särskilt ansvar för civilt försvar och ger bland annat stöd både till myndigheter, organisationer, företag och privatpersoner.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats
Myndigheten för psykologiskt försvar ansvarar bland annat för att identifiera, analysera, möta och förebygga otillbörlig informationspåverkan riktad mot Sverige. De ger även stöd till andra i att möta informationspåverkan.
Myndigheten för psykologiskt försvars webbplats
Nationellt cybersäkerhetscenter (NCSC) ska stärka Sveriges förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot. Centret ger även råd och stöd avseende hot, sårbarheter och risker.
Nationellt cybersäkerhetscenters webbplats
Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) stärker Sveriges säkerhet genom kunskapsuppbyggande verksamhet och i mer kunskapstillämpande verksamhet. De har en temasida med rapporter om civilt försvar.
Om civilt försvar på Totalförsvarets forskningsinstituts webbplats
Vid kriser och höjd beredskap
Vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner sprids viktigt meddelande till allmänheten (VMA) via till exempel radio och TV. I vissa fall kan även SMS och utomhusvarningssystemet användas.
Krisinformation.se sammanställer och förmedlar information från myndigheter och ansvariga aktörer till allmänheten vid större händelse. Här finns även information om fler kanaler och hur det fungerar till exempel när viktigt meddelande till allmänheten (VMA) sprids.
En del av totalförsvaret
Det civila försvaret utgör tillsammans med det militära försvaret Sveriges totalförsvar.