Innehåll om barn- och ungdomsutbildning
Totalt 883 träffar.
-
Skolministern bjuder in myndigheter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer till krismöte om tryggheten i skolan
Den 22 januari träffade skolminister Lotta Edholm representanter från Sveriges Lärare, Sveriges Skolledare och Kommunal för ett samtal om ökad trygghet i skolan. Nu bjuder skolministern in företrädare för både myndigheter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer för att diskutera åtgärder för att vända utvecklingen.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Remiss av förordning om nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare och konsekvensutredning
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat förslaget om förordning om nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare, och konsekvensutredningen om förslaget.
Publicerad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Konsekvensutredning av förordning om nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare
Promemorian kompletterar konsekvensutredningen i propositionen Nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare, prop. 2022/23:54, och konsekvensutredningen i Statens skolverks Redovisning av uppdrag om ett nationellt professionsprogram.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Utbildningsdepartementet
-
Åtgärder mot våldet i svensk skola i fokus när skolministern mötte fackliga representanter
Skolan ska vara en trygg plats för både skolpersonal och elever. Det var budskapet när skolminister Lotta Edholm träffade fackliga representanter för att samtala om ökad trygghet i skolan på ett möte den 22 januari.
Publicerad · Artikel från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
2,9 miljarder för höjd kvalitet i landets förskolor – så mycket får förskolorna i varje län
För att höja kvaliteten i förskolan har statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan förstärkts för 2025. Pengarna kan bland annat användas till att minska barngruppernas storlek. Nu är det klart hur mycket förskolorna i respektive län och kommun kan få.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Remiss av betänkandet Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet – skolans och socialtjänstens behov (SOU 2024:87)
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat SOU 2024:87 Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet – skolans och socialtjänstens behov.
Publicerad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Skolministern diskuterar inkluderande utbildning med EU:s utbildningsministrar
Den 21 januari deltar skolminister Lotta Edholm i ett informellt ministerrådsmöte om inkluderande utbildning som arrangeras av EU:s nya ordförandeland Polen.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Remiss av Förstärkningsundervisning i skolan - en försöksverksamhet för fler behöriga elever (SOU 2024:94), U2025/00079
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat SOU 2024:94 Förstärkningsundervisning i skolan - en försöksverksamhet för fler behöriga elever.
Publicerad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Paulina Brandberg deltar när ett nytt regionalt resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck lanseras
Måndagen den 20 januari besöker jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg Uppsala med anledning av lansering av ett nytt Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Den nationella stödlinjen ”Rätt att välja” kommer att presenteras under dagen.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av promemorian En modern krisreglering för verksamheter på skolområdet, U2024/02201
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen promemorian En modern krisreglering för verksamheter på skolområdet. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Ny generaldirektör för Skolinspektionen
Regeringen har i dag beslutat att anställa Marie Axelsson som generaldirektör och chef för Skolinspektionen. Hon påbörjar sin anställning den 1 april 2025.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Skolministern bjuder in fackliga representanter till samtal om trygghet i skolan
Den senaste tiden har flera medier rapporterat om olika former av våld och hot mot skolpersonal. Nu bjuder skolminister Lotta Edholm in fackliga representanter till samtal om ökad trygghet i skolan.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Nu stärks fritidshemmens arbete med språk och läsning
Regeringen fortsätter arbetet med att vända läskrisen bland barn och ungdomar. Skolverket får i uppdrag att genomföra insatser för att stärka fritidshemmens arbete med läsning och språkutveckling, med särskilt fokus på elever med utländsk bakgrund.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Ny satsning för att följa upp elever med funktionsnedsättning
I dag finns det begränsade möjligheter att samlat och på nationell nivå följa kunskapsutvecklingen och stödinsatser för elever med funktionsnedsättningar. Skolverket får nu i uppdrag att med stöd av Socialstyrelsen arbeta för att göra det möjligt att samköra uppgifter från patientregistret med uppgifter som Skolverket samlat in om bland annat kunskapsresultat och åtgärdsprogram.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
SCB ska samla in registerdata från skolornas IT-system
Det behövs mer nationell data och kunskap om det svenska skolsystemet, exempelvis om faktorer som påverkar elevers möjligheter att klara utbildningen. Det saknas till exempel tillförlitlig information om elevers skolfrånvaro. Regeringen ger därför Statistiska centralbyrån (SCB) medel för att fortsätta sitt arbete med att samla in nya data inom skolområdet, och att göra det på ett effektivt sätt.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Trygghet och kunskap i fokus i Skolinspektionens regleringsbrev
Den svenska förskolan och skolan ska vara en trygg plats för barnen och eleverna. Det som lärs ut ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, och det måste gå att lita på att den svenska skolan har en rättvis betygsättning. Därför får Skolinspektionen tre nya uppdrag av regeringen.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Skolverket får i uppdrag att följa upp Kunskapsbidraget
Kunskapsbidraget innebär ett rejält ekonomiskt tillskott till skolan. För att säkerställa att bidraget används på ett ändamålsenligt sätt och att skolhuvudmännens insatser utgår ifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet får Skolverket i uppdrag att följa upp det.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
480 miljoner för nya böcker till Sveriges barn och elever nästa år
För att barn och elever ska få ordentlig tillgång till böcker inrättade regeringen 2024 ett statsbidrag för inköp av skönlitteratur och facklitteratur. Från början riktade sig bidraget till förskolan, förskoleklassen och lågstadiet, men från 2025 omfattas även mellanstadiet, högstadiet och gymnasieskolan. Samtidigt höjs bidraget från 176 miljoner kronor för 2024 till 480 miljoner kronor för 2025. Det skulle kunna motsvara cirka 2,4 miljoner nya böcker till landets barn och elever.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Föräldrar som går teckenspråksutbildning ska kunna få fler undervisningstimmar
Föräldrar som har särskilda svårigheter att nå målen i teckenspråksutbildningen TUFF får nu möjlighet till fler undervisningstimmar. Ytterligare medel till utbildningen tillförs också.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Skolinspektionen ska motverka olämpliga aktörer i skolväsendet
I rapporter från Skolinspektionen framkommer ett antal fall där personer i huvudmannens ägar- och ledningskrets bedömts ha kopplingar till antidemokratisk extremism. Rapporterna visar också att det finns risk för oseriösa aktörer i delar av det svenska skolväsendet. Regeringen ger därför Skolinspektionen i uppdrag att ta fram stödmaterial för kommunernas ägar- och ledningsprövning och tillsyn. Skolinspektionen får även ett återrapporteringskrav om att motverka välfärdsbrott.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet