Innehåll om barn- och ungdomsutbildning
Totalt 873 träffar.
-
Remiss av promemorian En modern krisreglering för verksamheter på skolområdet, U2024/02201
Här kan du ta del av svaren från dem som har ombetts att svara på remissen promemorian En modern krisreglering för verksamheter på skolområdet. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Utbildningsdepartementet
-
Skolministern bjuder in fackliga representanter till samtal om trygghet i skolan
Den senaste tiden har flera medier rapporterat om olika former av våld och hot mot skolpersonal. Nu bjuder skolminister Lotta Edholm in fackliga representanter till samtal om ökad trygghet i skolan.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Nu stärks fritidshemmens arbete med språk och läsning
Regeringen fortsätter arbetet med att vända läskrisen bland barn och ungdomar. Skolverket får i uppdrag att genomföra insatser för att stärka fritidshemmens arbete med läsning och språkutveckling, med särskilt fokus på elever med utländsk bakgrund.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Ny satsning för att följa upp elever med funktionsnedsättning
I dag finns det begränsade möjligheter att samlat och på nationell nivå följa kunskapsutvecklingen och stödinsatser för elever med funktionsnedsättningar. Skolverket får nu i uppdrag att med stöd av Socialstyrelsen arbeta för att göra det möjligt att samköra uppgifter från patientregistret med uppgifter som Skolverket samlat in om bland annat kunskapsresultat och åtgärdsprogram.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
SCB ska samla in registerdata från skolornas IT-system
Det behövs mer nationell data och kunskap om det svenska skolsystemet, exempelvis om faktorer som påverkar elevers möjligheter att klara utbildningen. Det saknas till exempel tillförlitlig information om elevers skolfrånvaro. Regeringen ger därför Statistiska centralbyrån (SCB) medel för att fortsätta sitt arbete med att samla in nya data inom skolområdet, och att göra det på ett effektivt sätt.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Trygghet och kunskap i fokus i Skolinspektionens regleringsbrev
Den svenska förskolan och skolan ska vara en trygg plats för barnen och eleverna. Det som lärs ut ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, och det måste gå att lita på att den svenska skolan har en rättvis betygsättning. Därför får Skolinspektionen tre nya uppdrag av regeringen.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Skolverket får i uppdrag att följa upp Kunskapsbidraget
Kunskapsbidraget innebär ett rejält ekonomiskt tillskott till skolan. För att säkerställa att bidraget används på ett ändamålsenligt sätt och att skolhuvudmännens insatser utgår ifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet får Skolverket i uppdrag att följa upp det.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
480 miljoner för nya böcker till Sveriges barn och elever nästa år
För att barn och elever ska få ordentlig tillgång till böcker inrättade regeringen 2024 ett statsbidrag för inköp av skönlitteratur och facklitteratur. Från början riktade sig bidraget till förskolan, förskoleklassen och lågstadiet, men från 2025 omfattas även mellanstadiet, högstadiet och gymnasieskolan. Samtidigt höjs bidraget från 176 miljoner kronor för 2024 till 480 miljoner kronor för 2025. Det skulle kunna motsvara cirka 2,4 miljoner nya böcker till landets barn och elever.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Föräldrar som går teckenspråksutbildning ska kunna få fler undervisningstimmar
Föräldrar som har särskilda svårigheter att nå målen i teckenspråksutbildningen TUFF får nu möjlighet till fler undervisningstimmar. Ytterligare medel till utbildningen tillförs också.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Skolinspektionen ska motverka olämpliga aktörer i skolväsendet
I rapporter från Skolinspektionen framkommer ett antal fall där personer i huvudmannens ägar- och ledningskrets bedömts ha kopplingar till antidemokratisk extremism. Rapporterna visar också att det finns risk för oseriösa aktörer i delar av det svenska skolväsendet. Regeringen ger därför Skolinspektionen i uppdrag att ta fram stödmaterial för kommunernas ägar- och ledningsprövning och tillsyn. Skolinspektionen får även ett återrapporteringskrav om att motverka välfärdsbrott.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Förstärkningsundervisning i skolan, SOU 2024:94
- en försöksverksamhet för fler behöriga elever
Betänkande av Utredningen om Mer obligatorisk undervisningstid för elever som behöver det.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Utbildningsdepartementet
-
Forum för levande historia ska ta fram ett kunskapshöjande material om den nationella minoriteten romer och antiziganism
Forum för levande historia tilldelas en miljon kronor under 2025 för att ta fram ett kunskapshöjande material om den nationella minoriteten romer och antiziganism. Materialet ska rikta sig till skolväsendet och behandla romers historia, kultur, språk och situation i Sverige samt antiziganism idag och genom historien.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Barn och bildning prioriteras i regleringsbreven för 2025
Som en del i regleringsbreven för 2025 får Kulturrådet och Riksantikvarieämbetet uppdrag på temat barn och bildning. Kulturrådet ska kartlägga och tillgängliggöra goda exempel på läs- och skrivfrämjande arbete utanför skolans område. Myndigheten ska också föra dialog med relevanta aktörer för att verken på de nyligen presenterade läslistorna för skola och förskola ska finnas att tillgå. Riksantikvarieämbetet ska undersöka förutsättningarna för att skapa en gemensam ingång för museernas digitala utbud för skolan.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Ökad trygghet och studiero genom samlat och ökat statsbidrag för personalförstärkningar
Regeringen genomför flera åtgärder för att skolan ska tillbaka till grunderna, med mer ordning och reda i klassrummen och i skolan. Nu förbättras möjligheterna att anställa utbildad läraravlastande personal, speciallärare och elevhälsopersonal.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Skolministern tar emot Utredningen om mer obligatorisk undervisningstid för elever som behöver det
Fredagen den 20 december kl. 08.45 tar skolminister Lotta Edholm emot Utredningen om mer obligatorisk undervisningstid för elever som behöver det. I samband med överlämningen hålls en pressträff tillsammans med den särskilde utredaren Pontus Bäckström.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet, SOU 2024:87
– skolans och socialtjänstens behov
Regeringen tillsatte utredningen med syftet att barn, elever, lärare, rektorer och annan personal ska ha en säker och trygg utbildnings- och arbetsmiljö (dir. 2022:86).
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Utbildningsdepartementet
-
Årets sista möte i rådet för Ett läsande land – Kraftsamling för Sverige som bildnings- och kunskapsnation
Kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm har samlat ett råd av representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet för att bidra till målet att Sverige ska vara ett läsande land. Rådets sista möte för året ägde rum den 5 december 2024.
Publicerad · Artikel från Lotta Edholm, Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Skolministern tar emot Skolsäkerhetsutredningens slutbetänkande
Onsdagen den 18 december kl. 09.15 tar skolminister Lotta Edholm emot slutbetänkandet från Skolsäkerhetsutredningen. I samband med överlämningen hålls en pressträff tillsammans med den särskilde utredaren Jonas Trolle.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Många elever och lärare känner sig stressade – detta är regeringens åtgärder
En ny rapport från Skolverket visar att många elever och lärare är stressade i skolan. Regeringen vidtar flera åtgärder för att skolan ska få bättre förutsättningar att främja elevernas hälsa och förbättra arbetsmiljön för lärare.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Handlingsplan mot rasism och hatbrott
Den 12 december 2024 beslutade regeringen om en handlingsplan mot rasism och hatbrott. Genom denna kraftsamling tar regeringen viktiga steg framåt i arbetet för ett Sverige fritt från rasism och hatbrott. Arbetet på området ska bli träffsäkert, utvärderingsbart och långsiktigt. Ett särskilt fokus läggs på områdena skola, rättsväsende, välfärd samt arbetsliv.