Hoppa till huvudinnehåll

Stärkt samarbete under de nordiska ordförandeskapen 2024

Publicerad

Det nordiska samarbetet är ett av världens äldsta och mest omfattande regionala politiska samarbeten. Det bygger på en gemensam historia, ett gemensamt kulturarv och en gemensam identitet. Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Visionen antogs av de nordiska statsministrarna 2019. I år har Sverige varit ordförande i Nordiska ministerrådet, de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Visionen har varit vägledande för vårt ordförandeskap.

  • Statsministern står i en talarstol med texten Nordisk råds session 2024. I bakgrunden syns en blå vägg.

    Statsminister Ulf Kristersson höll tal i samband med Nordiska rådets 76:e session som hölls i Reykjavik den 28–31 oktober 2024 på temat fred och säkerhet i Arktis och Norden.

    Foto: Nordisk råd og Nordisk Ministerråd

  • Tre ministrar står på en scen och pratar. I bakgrunden syns en trappa, en blomma och del av en staty.

    Före detta utbildningsminister Mats Persson och skolminister Lotta Edholm tillsammans med kulturminister Parisa Liljestrand i samband med att de nordiska ministrarna inom utbildnings- och forskningsområdet träffades på ett ministerrådsmöte fredag den 3 maj i Stockholm.

    Foto: Margareta Stridh/Regeringskansliet

  • Regeringschefer från norden och Tyskland står samlade i en lokal hos

    Danmarks och Norges statsministrar Mette Frederiksen och Jonas Gahr Støre, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Sveriges statsminister Ulf Kristersson samt Finlands och Islands statsministrar Petteri Orpo och Bjarni Benediktsson i samband med ett nordiskt toppmöte i Stockholm den 12-13 maj.

    Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  • Nordiska ministrar står med samlade uppe på Öresundsbron. I bakgrunden syns bron och vattnet i resund.De har reflexvästar på sig

    Besök på Öresundsbron för dåvarande samarbetsminister Jessika Roswall och hennes nordiska kollegor under deras möte i Malmö i juni 2024. Fokus för mötet var ett integrerat Norden utan gränshinder.

    Foto: John Alexander Sahlin/Øresundsbro Konsortiet

  • Socialminister Jakob Forssmed (i mitten) står tillsammans med ministerkollegor från Finland, Danmark, Norge, Island, Färöarna och Åland i ett rum. I bakgrunden syns skärmar med bilder på flaggor.

    På nordiska ministerrådet för social- och hälsopolitik den 17 april deltog socialminister Jakob Forssmed (i mitten) tillsammans med ministerkollegor från Finland, Danmark, Norge, Island, Färöarna och Åland samt Nordiska ministerrådets generalsekreterare och sekretariat.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • EU-ministern sitter tillsammans med representanter från Nordiska ministerrådet vid ett bord med flaggor och bordsskyltar.

    Karen Elleman, generalsekreterare för Nordiska Ministerrådet, EU-minister Jessica Rosencrantz och Magdalena Demnert, Sveriges representant i styrelsen för ministerrådets sekretariat under Nordiska rådets sessionsvecka i Reykjavik den 28–31 oktober 2024.

    Foto: Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd

  • Ebba Busch står tillsammans med Finlands näringsminister i en gruva. De har skyddshjälmar på sig och i bakgrunden syns två andra personer med hjälm och en grå bergsvägg.

    Energi- och näringsminister Ebba Busch och Finlands näringsminister Wille Rydman i samband med mötet med de nordiska näringsministrarna den 4 oktober som ägde rum i Sickla testgruva i Stockholm. Näringsministermötet fokuserade på näringslivets gröna omställning och ministrarna antog en deklaration om nordiskt industripartnerskap som ska främja ett fördjupat samarbete.

    Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

  • Justititeminister Gunnar Strömmer står tillsammans med ministrar från de nordiska länderna utomhus på en grusgång. I bakgrunden syns en allé med träd och gröna gräsmattor.

    Den 19–20 september träffades ministrar från de nordiska länderna för att diskutera frågor kopplat till organiserad brottslighet i Norden. Justitieminister Gunnar Strömmer var värd för mötet som ägde rum inom ramen för Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet. Vid mötet deltog ministrar och statssekreterare från de nordiska länderna samt Färöarna, Grönland och Åland.

    Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  • Andreas Carlson står tillsammans med ministrar från de nordiska länderna utomhus. I bakgrunden syns olika sorters byggnader.

    Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson tillsammans med deltagare vid Nordiska ministerrådets möte för bygg- och bostadsfrågor i Göteborg den 13 augusti 2024. På mötet diskuterades bland annat behovet av regelförenkling inom byggsektorn för att stödja den gröna omställningen.

    Foto: Mölndals stad

  • Landsbygdsministern står tillsammans med direktören för Nordregio och tar emot en rapport. I bakgrunden syns en spegel på väggen med guldram.

    Rolf Elmér, direktör för Nordregio, överlämnar rapporten State of the Nordic Region 2024 till landsbygdsminister Peter Kullgren i samband med ett ministerrådsmöte för regionalpolitik i Karlstad den 18 juni 2024.

    Foto: Josefin Larnemark/Länsstyrelsen Värmland

Som ordförande i Nordiska ministerrådet har Sverige organiserat och lett cirka 100 möten och konferenser som ägt rum under året. Det svenska ordförandeskapet har tagit utgångspunkt i ett säkrare, grönare och friare Norden, med ett särskilt fokus på ett integrerat Norden utan gränshinder.

Ordförandeskapet har även utmärkts av ett tätare erfarenhets- och kunskapsutbyte i frågor där Norden står inför gemensamma utmaningar såsom organiserad brottslighet, krisberedskap och klimatförändringarnas effekter. Frågor som stärker den nordiska konkurrenskraften och som gör det enklare att leva, studera, arbeta och driva företag i hela Norden har prioriterats samtidigt som arbete har skett för att driva på för en grön och digital omställning. På flera områden har politiska deklarationer antagits.

Under året har det i Nordiska ministerrådets olika konstellationer antagits 14 nya sektorspolitiska samarbetsprogram med tydliga mål och prioriteringar för det fortsatta arbetet för att nå visionen och för att Norden ska vara ledande i den gröna omställningen och en globalt konkurrenskraftig och socialt hållbar region, i linje med de gemensamma strategiska prioriteringarna. 

– I en tid med ofred och ofrihet i vår omvärld har det varit extra ansvarsfullt att leda Nordiska ministerrådet. För att hantera vår tids gränsöverskridande frågor och samhällsutmaningar är samarbetet mellan de nordiska länderna centralt. Jag är särskilt stolt över att vi under det svenska ordförandeskapet har stärkt gränshinderarbetet. Genom ett nytt program för fri rörlighet i Norden får samarbetsministrarna ett tydligare politiskt ägarskap över arbetet. Dessutom förbättras samordningen mellan olika aktörer som gräns- och informationstjänster. Programmet lägger en bra grund för det fortsatt prioriterade arbetet med att riva gränshinder och öka integrationen ytterligare, inte minst på det digitala området, säger Jessica Rosencrantz, minister med ansvar för nordiska frågor. 

Enklare för företag och människor att verka över landsgränserna

I år fyller den gemensamma nordiska arbetsmarknaden 70 år. Det är en milstolpe som understryker vikten av samarbete mellan de nordiska länderna. Vid en jubileumskonferens i Malmö den 18–19 juni samlades aktörer från hela Norden för att hedra samarbetet och diskutera framtidens utmaningar.

Pressmeddelande: Pehrson och Roswall firar 70 år av gemensam nordisk arbetsmarknad

Under ordförandeskapet har även viktiga bilaterala överenskommelser slutits. Sverige och Finland beslutade i samband med det gemensamma regeringssammanträdet i september att experter i båda länderna ska inleda en dialog om förbättrade rutiner för utbyte av folkbokföringsuppgifter. Första steget är en gemensam analys om behov och möjligheter som ska vara färdig under 2025. Under ordförandeskapet antogs också ett reviderat skatteavtal mellan Sverige och Danmark. Avtalet gör det lättare att arbeta på båda sidor om Öresund vilket skapar förutsättningar för fler jobb och högre tillväxt. Båda överenskommelserna är konkreta steg för att främja integrationen mellan våra länder och våra befolkningar och ett bra exempel på hur vi kan arbeta för att öka integrationen i Norden.

Pressmeddelande: Stärkt samarbete mellan Sverige och Finland

Överenskommelse: Avtal mellan Sverige och Danmark om vissa skattefrågor

I samband med Nordiska rådets session i Reykjavik antog statsministrarna en deklaration som påskyndar arbetet med digital mobilitet. I deklarationen enades statsministrarna om att ge de nationella myndigheterna i uppdrag att undanröja juridiska och praktiska hinder för så kallad identitetsmatchning i ett annat land. Syftet är att man ska kunna använda sin egen bank-ID i digitala kontakter över gränserna.

Pressmeddelande: Deklaration antagen vid nordiskt toppmöte

Digitalisering i fokus

Flera av de nordiska länderna delar utmaningar med att erbjuda befolkningen i glesbygden vård och omsorg. Digitala lösningar på dessa utmaningar var temat på en konferens som ägde rum den 5–6 november. 

Artikel: Vård och omsorg på distans i fokus på nordisk konferens

Den senaste tidens händelser i Östersjön har visat på behovet av ökad säkerhet för undervattenskablar för kommunikation. Vid ett möte i Stockholm den 8 november lade de nordiska och baltiska digitaliseringsministrarna grunden för ett stärkt samarbete om kritisk undervattensinfrastruktur, som Sverige har identifierat som särskilt viktigt under sitt ordförandeskap.

Pressmeddelande: Stärkt nordisk-baltiskt samarbete om säkerheten för kritisk undervattensstruktur 

Stärkt beredskap och samhällssäkerhet 

I juni antogs en deklaration om fördjupat nordiskt samarbete för beredskap och robusthet inom livsmedelsförsörjning och skog, den så kallade Karlstadsdeklarationen. Som en del av uppföljningen av deklarationen anordnades i oktober en större simuleringsövning i Stockholm, med scenarier avseende olika livsmedelskriser.

Pressmeddelande: Fördjupat nordiskt samarbete för beredskap och robusthet inom livsmedelsförsörjning och skog

För att kunna möta det växande hotet från resistenta bakterier har de nordiska länderna beslutat att stärka samarbetet inom Norden för att motverka antibiotikaresistens. Målet är att säkra tillgång till antibiotika för människor och djur samt minska spridning av antibiotika och bakteriella ämnen till miljön.

Artikel: Nordisk deklaration stärker samarbetet mot antimikrobiell resistens

De baltiska länderna har knutits närmre det nordiska samarbetet 

De baltiska länderna är på många områden likasinnade och står inför samma utmaningar som Norden. Därför har Sverige under året som ordförande intensifierat det nordisk-baltiska samarbetet bland annat vad gäller sociala- och hälsofrågor, arbetslivskriminalitet samt skydd av kulturarv vid kris. 

Pressmeddelande: Paulina Brandberg deltar i nordisk-baltiskt seminarium om arbetslivskriminalitet

Pressmeddelande: Parisa Liljestrand inviger nordisk-baltisk konferens om beredskap inom kulturområdet

Om Nordiska ministerrådet

Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Det består av flera ministerråd som samarbetar inom olika områden. Samarbetsministrarna (MR-SAM) leder Nordiska ministerrådet på uppdrag av statsministrarna.

Jessica Rosencrantz, EU-minister och ansvarig för nordiska frågor är Sveriges samarbetsminister.

N5 och NB8 – nordiskt och nordisk-baltiskt samarbete om utrikes- och säkerhetspolitik

Under 2024 leder Sverige också de informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetena med de nordiska och baltiska länderna (NB8) och de nordiska länderna (N5). Samarbetena i NB8 och N5 leds av utrikesministrarna.

Laddar...