Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges ordförandeskap i N5 och NB8 – nordiskt och nordisk-baltiskt samarbete om utrikes- och säkerhetspolitik

Under 2024 är Sverige ordförande för de informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetena med de nordiska och baltiska länderna (NB8) och de nordiska länderna (N5). Samarbetena i NB8 och N5 leds av utrikesministrarna som möts flera gånger per år för att diskutera aktuella frågor. Under året kommer fokus ligga på att stärka det säkerhetspolitiska samarbetet i regionen samt fortsatt stöd till Ukraina.

Ansvariga statsråd
Maria Malmer Stenergard
Ansvariga departement
Utrikes­departementet

Aktuellt

  • Stärkt regionalt samarbete - ett år av svenskt ordförandeskap i N5 och NB8

    • Polens premiärminister Donald Tusk och statsminister Ulf Kristersson i samtal i varsin stol.

      Polens premiärminister Donald Tusk och statsminister Ulf Kristersson i samtal under det nordisk-baltiska toppmötet på Harpsund.

      Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

    • Svjatlana Tsichanouskaja och de nordiska utrikesministrarna på en scen.

      Svjatlana Tsichanouskaja och de nordiska utrikesministrarna under ett av årets möten, denna gång i Reykjavik.

      Foto: Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd

    • Utrikesminister Maria Malmer Stenergard tillsammans med sina ministerkollegor från de nordiska länderna.

      Utrikesminister Maria Malmer Stenergard tillsammans med sina ministerkollegor från de nordiska länderna under Nordiska rådets sessionsvecka i Reykjavik den 28–31 oktober 2024. Foto: Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd

      Foto: Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd

    • Volodymyr Zelenskyj går bredvid statsminister Ulf Kristersson.

      Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Reykjavik under Nordiska rådets sessionsvecka i slutet av oktober 2024.

      Foto: Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd

    Sveriges ordförandeskap 2024 i de nordiska och nordisk-baltiska informella samarbetena, N5 och NB8, har varit en central prioritering för regeringen. I en tid präglad av ett förändrat säkerhetsläge och ökade globala utmaningar utgör dessa samarbeten en viktig plattform för att stärka den regionala utrikes- och säkerhetspolitiska dialogen, stödja Ukraina och värna den regelbaserade världsordningen.

  • Maria Malmer Stenergard lämnar över det nordiska ordförandeskapet

    Maria Malmer Stenergard med sin finska utrikesministerkollega Elina Valtonen.
    Maria Malmer Stenergard med sin finska utrikesministerkollega Elina Valtonen. Foto: Frida Drake/Regeringskansliet

    Den 10 december träffar utrikesminister Maria Malmer Stenergard sina nordiska ministerkollegor för ett digitalt möte med sina nordiska motsvarigheter. Mötet är det sista på utrikesministernivå under det svenska N5-ordförandeskapet och på agendan står bland annat transatlantiska relationer, uppföljning av Natos senaste utrikesministermöte och stödet till Ukraina.

Prioriteringar för de svenska ordförandeskapen i NB8 och N5

  • Prioriteringar för de svenska ordförandeskapen i NB8 och N5

    Prioriteringar för de svenska ordförandeskapen i NB8 och N5 är att stärka och fördjupa den nordiska och nordisk-baltiska säkerhetspolitiska dialogen och samarbetet, stå fast vid det regionala orubbliga stödet till Ukraina och deras rätt till frihet, suveränitet och territoriell integritet samt verka för fortsatt globalt stöd för Ukraina och den internationella regelbaserade världsordningen.

    Stärka det säkerhetspolitiska samarbetet i regionen

    Ett viktigt fokus för Sverige under året kommer vara att stärka och fördjupa den säkerhetspolitiska dialogen i regionen.

    Rysslands aggressionskrig mot Ukraina har förändrat det regionala säkerhetsläget. Även de strategiska förutsättningarna förändras i och med Finlands Natomedlemskap och Sveriges kommande anslutning till Nato. Detta både kräver och skapar tillfälle för en fördjupad dialog mellan de nordiska och nordisk-baltiska länderna om hur säkerheten och stabiliteten stärks både på kort och lång sikt.

    Stå fast vid det orubbliga regionala stödet för Ukrainas rätt till frihet, suveränitet och territoriell integritet

    En annan viktig prioritering för Sverige är att stå fast vid det orubbliga stödet för Ukraina och dess rätt till frihet, suveränitet och territoriell integritet.

    Fortsatt gemensamt regionalt stöd till Ukraina är nödvändigt för att landet ska återta sin territoriella integritet och utveckla sin försvarskapacitet och därmed avskräcka från framtida hot. Återuppbyggnad, makroekonomiskt och humanitärt stöd, fortsatt reformarbete, att hålla Ryssland ansvarigt för dess brott mot internationell rätt är alla prioriterade områden. Att Ukraina ytterligare integreras med EU liksom stöd för Ukrainas privata sektor är också prioriterade frågor

    Säkra fortsatt globalt stöd för Ukraina

    Det är avgörande att upprätthålla även det internationella stödet för Ukraina. Rysslands aggression är ett hot mot internationell fred och säkerhet. 

    En rättvis, omfattande och varaktig fred baserad på principerna i FN-stadgan ligger i hela det internationella samfundets intresse. Vi måste stå upp för den internationella regelbaserade ordningen. Fortsatt diplomatiskt utåtriktat arbete för att nå ut till och bygga relationer med globala partners är avgörande för att säkerställa bredast möjliga stöd för Ukraina. 

Om NB8 och N5

NB8 och N5 är informella nordisk-baltiska respektive nordiska samarbeten inom utrikes- och säkerhetspolitik. Samarbetena i NB8 och N5 leds av utrikesministrarna som möts flera gånger under ordförandeåret för att fördjupa samarbetet kring aktuella frågor. Utöver det hålls ett hundratal möten på olika nivåer varje år.

Om Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet

Under 2024 kommer Sverige även vara ordförande för Nordiska ministerrådet. Läs om Sveriges prioriteringar:

Innehåll om N5 och NB8

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 32 träffar.

Laddar...