Innehåll med internationell koppling
Totalt 4354 träffar.
-
Avsiktsförklaring om stärkt försvarssamarbete mellan Sverige och Moldavien
Den 20 augusti 2024 undertecknades en avsiktsförklaring om stärkt försvarssamarbete mellan Sverige och Moldavien.
Publicerad · Rättsliga dokument, Sveriges internationella överenskommelser från Försvarsdepartementet, Regeringen
-
Sverige samarbetar med USA för att motverka otillbörlig informationspåverkan och spridning av desinformation
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard har signerat ett samförståndsavtal med USA för att motverka otillbörlig informationspåverkan. Avtalet utgör en viktig plattform för närmare samarbete och erfarenhetsutbyte mellan Sverige och USA på området.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Regeringen ökar det humanitära stödet till Gaza och regionen
Regeringen har beslutat att avsätta 800 miljoner kronor till den humanitära krisen i Gaza och regionen. Därtill fortsätter det svenska stödet till responsen i Gaza genom omfattande kärnstöd till ett antal centrala humanitära aktörer. Regeringens kärnstöd till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) avslutas.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Stärkt samarbete under de nordiska ordförandeskapen 2024
Det nordiska samarbetet är ett av världens äldsta och mest omfattande regionala politiska samarbeten. Det bygger på en gemensam historia, ett gemensamt kulturarv och en gemensam identitet. Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Visionen antogs av de nordiska statsministrarna 2019. I år har Sverige varit ordförande i Nordiska ministerrådet, de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Visionen har varit vägledande för vårt ordförandeskap.
Publicerad · Artikel, Webb-tv från Arbetsmarknadsdepartementet, Finansdepartementet, Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Klimat- och näringslivsdepartementet, Kulturdepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, Socialdepartementet, Statsrådsberedningen, Utbildningsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
Utrikesministern har tagit emot utvärderingen av Sveriges engagemang i Afghanistan under åren 2001-2021
Den 17 december tog utrikesminister Maria Malmer Stenergard emot betänkandet från den parlamentariska kommitté som granskat det samlade svenska engagemanget i Afghanistan under åren 2001-2021. Syftet har bland annat varit att klargöra vad det svenska engagemanget bidragit till.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Strategi för multilateralt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd – Effektivitet, ansvarsutkrävande och resultat
Denna strategi styr svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd genom multilaterala organisationer. Den är en del av genomförandet av regeringens reformagenda för biståndet, Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt (UD2023/17726) med syfte att bidra till ett effektivt, långsiktigt och transparent bistånd samt koherent och strategiskt svenskt agerande och därmed ökat genomslag för regeringens prioriteringar.
Publicerad · Strategier för internationellt bistånd från Utrikesdepartementet
-
Utrikesministern tar emot utredning om Sveriges engagemang i Afghanistan under åren 2001–2021
Tisdag den 17 december tar utrikesminister Maria Malmer Stenergard emot betänkandet från den parlamentariska kommitté som granskat det samlade svenska engagemanget i Afghanistan under åren 2001–2021. I samband med överlämnandet håller Maria Malmer Stenergard en pressträff tillsammans med ordföranden i utredningen Lennarth Hjelmåker.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa besöker Israel och Palestina
Den 16-18 december besöker bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa Israel och Palestina för att få en uppdaterad bild av det katastrofala humanitära läget i Gaza och föra samtal om humanitärt tillträde och stöd.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Sverige stärker stödet för tsunamiberedskap i Asien och Oceanien
Sverige har beslutat att bidra med 4 miljoner kronor till ESCAP:s fond för tsunami-, katastrof- och klimatberedskap. Fonden stärker tidiga varningssystem och anpassningsförmåga i Asien och Oceanien, där extrema väderhändelser till följd av klimatförändringarna blir allt vanligare.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Regeringen stödjer uppbyggnaden av det ukrainska barnsjukhuset Okhmatdyt
I somras träffades Ukrainas största barnsjukhus Okhmatdyt i Kiev i en rysk robotattack. Regeringen meddelade då sin avsikt att stödja uppbyggnaden av sjukhuset med närmare tio miljoner kronor som matchning av Beredskapslyftets insamling av motsvarande summa i privat finansiering. Nu utbetalas den första delen av stödet genom ett bidrag på tre miljoner kronor. Tillsammans med tre miljoner från näringslivet går stödet till utrustning och utbildning som säkerställer fungerande vårdplatser på barnsjukhuset, möjliggör livsnödvändig vård och stärker beredskapen för eventuella evakueringar av patienter.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Svenskt stöd om 258 miljoner kronor till den Asiatiska utvecklingsfonden
Regeringen har beslutat att Sverige ska bidra med högst 258 miljoner kronor (cirka 25,06 miljoner US-dollar) till den Asiatiska utvecklingsfonden (ADF). De nya medlen ska stödja en långsiktig ekonomisk utveckling och minskad fattigdom i de fattigaste och mest sårbara utvecklingsländerna i Asien och Stillahavsområdet.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Regeringen ger ytterligare 110 miljoner kronor till Grain from Ukraine
Regeringen har beslutat om ytterligare 110 miljoner kronor till Ukrainas humanitära initiativ ”Grain from Ukraine”. Stödet går till FN:s livsmedelsprogram (WFP) som är genomförandepartner i initiativet. Initiativet innebär att ukrainskt spannmål transporteras till länder där behovet av livsmedel är som störst.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Svenskt bidrag om 120 miljoner kronor till Världsbankens krisfacilitet för Ukraina och Moldavien
Regeringen har beslutat om ett förnyat bidrag om 120 miljoner kronor till Världsbankens krisfacilitet för Ukraina och Moldavien. Insatser riktas huvudsakligen till kritiska samhällssektorer för Ukrainas återhämtning och uppbyggnad. Sverige fortsätter därmed bidra till landets motståndskraft under Rysslands pågående aggression.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Nytt svenskt stöd till tryggad livsmedelsförsörjning och fattigdomsbekämpning på landsbygden
Regeringen har beslutat om ett stöd till Internationella fonden för jordbruksutveckling (IFAD). Under de kommande tre åren kommer Sverige att stötta IFAD med 615 miljoner kronor. FN-organet IFAD skapar möjligheter till självförsörjning för kvinnor och män som lever i fattigdom på landsbygden i utvecklingsländer. Genom förmånliga lån och gåvomedel stärker IFAD hållbart småskaligt jordbruk, kvinnliga småbrukare och grupper i utanförskap i särskilt fattigdomsdrabbade områden.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
14 miljoner kronor i humanitärt stöd till Internationella Rödakorskommitténs arbete i Syrien
Två tredjedelar av Syriens befolkning – nästan 17 miljoner människor – är i behov av humanitärt stöd. Regeringen tilldelar nu ytterligare 14 miljoner kronor i stöd till Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) arbete i Syrien.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Regeringen investerar i nytt, innovativt instrument från Världsbanken
Sverige kommer att köpa hybridkapitalobligationer från Internationella återuppbyggnads- och utvecklingsbanken (IBRD) till ett värde av motsvarande cirka 100 miljoner kronor. Investeringen är en del av regeringens strategi för att modernisera och effektivisera biståndet, samt främja hållbar ekonomisk utveckling i samarbetsländer.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Utrikesministern lanserar regeringens strategi om cyberfrågor och digitala frågor inom utrikes- och säkerhetspolitiken
Regeringens strategi ”Sverige i en digital värld – en strategi för Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik inom cyberfrågor och digitala frågor” lanseras den 9 december.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Svenskt bidrag om 8,2 miljarder kronor till Internationella utvecklingsfonden
Sverige annonserar ett bidrag om 8,2 miljarder kronor till Internationella utvecklingsfonden (IDA) – Världsbankens fond för de fattigaste länderna. Med detta bidrar Sverige till en rekordstor tjugoförsta påfyllnad av fonden, vilken totalt kommer att generera 100 miljarder US-dollar för reform, investeringar och utveckling i världens fattigaste länder.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard deltar i OSSE:s ministerrådsmöte i Valletta
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard reser till Malta för att delta i det årliga ministerrådsmötet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som äger rum den 5–6 december.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Nya ambassadörer till Sverige
Följande ambassadörer överlämnade onsdagen den 4 december 2024 sina kreditivbrev till H.M. Konungen: Rakhmatulla Nurimbetov från Uzbekistan, Zenani Dlamini från Sydafrika, Aliou Barry från Guinea – med sidoackreditering från Berlin och Mohamed Mahmoud Brahim Khlil från Mauretanien – med sidoackreditering från Berlin.
Publicerad · Pressmeddelande från Utrikesdepartementet