Hoppa till huvudinnehåll

Lotta Edholm

Skolminister

Utbildningsdepartementet

”Skolan måste tillbaka till grunderna. Mycket kan bli bättre i skolan med mer ordning och färre experiment. Särskilt för de barn som behöver skolan mest.”

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Lotta Edholm

  • Skolverket ska beakta riskerna med digitalisering

    Skolminister Lotta Edholm blir intervjuad av en journalist.
    Skolminister Lotta Edholm på en pressträff den 11 juli. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    Regeringen gör nu flera ändringar i skolmyndigheternas instruktioner. Ändringarna är ett led i regeringens kontinuerliga arbete med att utveckla styrningen av skolmyndigheterna. Bland annat ändras Skolverkets ansvar för digitaliseringsfrågor.

  • Sverige sämst i Europa på klassrumsdisciplin visar siffror från OECD

    Foto: Matilda Nehlmark/Regeringskansliet

    Problem med stök, buller och bristande studiero i klassrummet är vardag för många av Sveriges elever och lärare. Statistik från OECD visar att Sverige är det land i Europa som har sämst klassrumsdisciplin. Regeringen vidtar en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

570 miljoner till skolor med svårare förutsättningar – nu är det klart vilka kommuner som omfattas

För att förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkoren för de lärare som arbetar i skolor med svårare förutsättningar avsatte regeringen ytterligare 165 miljoner kronor för 2024. Det innebär att statsbidraget uppgår till 570 miljoner kronor. Nu är det också klart vilka kommuner och skolor som omfattas.

Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

Allvarligt att 30 procent av eleverna störs av mobiler under lektionstid

Ungas användning av mobiler under skoltid påverkar deras studieresultat på ett negativt sätt. Det var temat när skolminister Lotta Edholm deltog i ett seminarium arrangerat av OECD som samlade beslutsfattare och experter från olika länder för att diskutera skärmanvändningen i klassrummet och konsekvenserna av skärmförbud.

– Den svenska regeringen ser att en mobilfri miljö i skolan är rätt väg att gå. Utgångspunkten ska vara att skoldagen är mobilfri, säger skolminister Lotta Edholm.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Regeringen vill se bättre förutsättningar för rektorer

(Ny version) Rektorernas ledarskap spelar en central roll för förskolans och skolans kvalitet. I dag får rektorerna inte alltid goda förutsättningar att genomföra sitt uppdrag. Regeringen tillsätter därför en utredning som ska se över hur rektorerna i förskolan och skolan kan få bättre förutsättningar.

Foto: Johnér Bildbyrå

Skol­ministern bjuder in Sveriges Lärare och SKR till dialog om reglering av lärarnas undervisningstid samt tid till för- och efterarbete

Att ha ordentlig tid att planera och följa upp sin undervisning är helt centralt för lärarnas möjligheter att bedriva en god undervisning. Det är tid som i dag ofta saknas. Regeringen avser därför att utreda en reglering av lärares undervisningstid samt tid till för- och efterarbete och bjuder in Sveriges Lärare och SKR till dialog.

Innehåll från Lotta Edholm

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 198 träffar.

Laddar...