Hoppa till huvudinnehåll

Lotta Edholm

Skolminister

Utbildningsdepartementet

”Skolan måste tillbaka till grunderna. Mycket kan bli bättre i skolan med mer ordning och färre experiment. Särskilt för de barn som behöver skolan mest.”

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Lotta Edholm

Foto: Johnér bildbyrå

Vetenskapligt råd ska verka för att Skolverkets arbete ska vila på vetenskaplig grund

Regeringen är mycket mån om att allt stöd och alla de insatser som tas fram av skolmyndigheterna har en gedigen vetenskaplig grund. Därför ska ett vetenskapligt råd inrättas på Skolverket. Myndigheten ska också få en överdirektör som ska bistå generaldirektören i att utveckla och styra myndigheten.

Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet

Digitala verktyg i skolan leder inte automatiskt till bättre digitala färdigheter visar ny undersökning

Många elever saknar grundläggande digital kompetens, visar den internationella studien ICILS. Studien visar också genom jämförelse med andra nordiska länder att användning av digitala lärverktyg i skolan inte automatiskt leder till att elever utvecklar en god digital kompetens.

Foto: Robert Jiveskog, Sveriges Lärare Lund

Skol­ministerns initiativ med lärarråd fortsätter under 2025

Under 2024 har skolminister Lotta Edholm deltagit i flera lärarråd tillsammans med lärare och förskollärare runtom i landet. Nu är det bestämt att skolministern och Sveriges Lärare kommer att fortsätta genomföra lärarråd även under 2025.

Skolminister Lotta Edholm intervjuas av media.
Skolminister Lotta Edholm under pressträffen. Foto: Matilda Nehlmark/Regeringskansliet

Minskad trygghet i skolan visar nytt index

Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll och tryggheten i svensk skola minskar. Det visar ett nytt trygghetsindex som Utbildningsdepartementet tagit fram.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Ny rapport visar att stödinsatser i skolan sätts in för sent – detta är regeringens åtgärder

I dag publicerade Skolverket en rapport som visar att skolan brister i att ge elever det stöd de har rätt till. Regeringen tar krafttag för att komma åt problemen.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Skolverket får förlängt uppdrag om språkträning för anställda i välfärden

Vart fjärde barn i förskolan har utländsk bakgrund. Det innebär att de allra flesta som arbetar i förskolan kommer att arbeta med barn som har ett annat modersmål än svenska och som kan behöva stöd i sin språkutveckling. Samtidigt finns det personal i förskolan vars kunskaper i svenska brister. I budgetpropositionen för 2025 föreslog regeringen en förlängning av den pågående satsningen på språkträning för anställda i välfärden, där bland annat personal i förskolan ingår. Nu förlängs även Skolverkets uppdrag om satsningen.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Så mycket får varje län av Kunskapsbidraget

Skolan behöver gå tillbaka till grunderna och svenska elevers kunskaper behöver förbättras. Regeringen föreslog i budgeten för 2025 att Kunskapsbidraget förstärks med 700 miljoner kronor till totalt 8,2 miljarder. Nu har Skolverket tagit ett första beslut om hur pengarna ska fördelas.

Foto: Johnér Bildbyrå

Många nya skolsociala team med regeringens satsning

Regeringens statsbidrag för skolsociala team har bidragit till att det idag finns hela 294 skolsociala team runt om i landet. Många huvudmän har sökt statsbidraget vilket visar att behoven är stora. Regeringen föreslår därför att statsbidraget förstärks och förlängs.

Innehåll från Lotta Edholm

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 243 träffar.

Laddar...