Innehåll om Sverige kraftsamlar för ökad konkurrenskraft
Totalt 126 träffar.
-
Ebba Busch tar emot pris till Sverige som ett av världens mest innovativa länder
Sverige pekas ut som ett av världens mest innovativa länder av den stora amerikanska teknik- och branschorganisationen CTA, Consumer Technology Association. Vice statsminister Ebba Busch tog i dag emot priset av CTA:s ordförande Gary Shapiro på den stora teknikmässan CES, Consumer Electronics Show, i Las Vegas.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Life science i forsknings- och innovationspropositionen
Den 18 december hölls det tredje mötet med den rådgivande gruppen inom life science. Utbildningsminister Johan Pehrson var värd för mötet där temat var forsknings- och innovationspropositionen och det fortsatta arbetet med life science-strategin. På mötet deltog också de tre statssekreterarna Maria Nilsson, Petra Noreback och Sara Modig.
Publicerad · Artikel från Johan Pehrson, Klimat- och näringslivsdepartementet, Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Flera myndigheter får uppdrag kopplade till strategin för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen presenterade i april 2024 skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher. I regleringsbrev för 2025 ger regeringen ett flertal myndigheter uppdrag och återrapporteringskrav om att arbeta i linje med strategin.
Publicerad · Pressmeddelande från Parisa Liljestrand, Kulturdepartementet
-
Återvändande och främjande av högkvalificerad arbetskraftsinvandring i fokus i regleringsbrevet till Migrationsverket
Regeringen har i dag beslutat om Migrationsverkets regleringsbrev för budgetåret 2025. I fokus står åtgärder för ett ökat återvändande, främjande av högkvalificerad arbetskraftsinvandring samt åtgärder för att bekämpa fusk och missbruk.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Justitiedepartementet
-
Forskning och innovation på energiområdet för försörjningstrygghet, konkurrenskraft och klimatomställning, 2024/25:72
I propositionen lämnar regeringen förslag på riktlinjer för den verksamhet kring forskning och innovation på energiområdet som finansieras via anslag 1:3 Energiforskning, utgiftsområde 21 Energi.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Klimat- och näringslivsdepartementet, Regeringen
-
600 miljoner till life science och hälsa i regeringens forsknings- och innovationsproposition
Sverige är och ska vara en ledande life science-nation. Forskning och innovation inom life science driver samhällsutveckling och välfärd, stärker näringslivets konkurrenskraft och möter globala samhällsutmaningar. Därför satsar regeringen cirka 600 miljoner kronor fram till år 2028 på bland annat forskning inom precisionsmedicin, psykisk ohälsa, kvinnors hälsa och demens.
-
Excellent forskning och innovationskraft premieras i den största forsknings- och innovationspropositionen någonsin
Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer. I forsknings- och innovationspropositionen satsar regeringen 6,5 miljarder kronor på fri forskning och innovation av högsta kvalitet. Satsningarna innefattar bland annat medel till excellent forskning, höjda och konkurrensutsatta medel till lärosätena, stärkt forskningsinfrastruktur och satsningar på banbrytande tekniker för ett Sverige i framkant.
-
Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta, Prop. 2024/25:60
I propositionen presenterar regeringen forskningspolitiken för åren 2025–2028. Den omfattar såväl forskning som innovation. Politiken utgår från målet att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. Regeringen har i budgetpropositionen för 2025 (prop. 2024/25:1) lämnat förslag och redovisat bedömningar om ökade medel till forskning och innovation.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Klimat- och näringslivsdepartementet, Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen presenterar en av de största satsningarna på forskning och innovation någonsin
Torsdag den 12 december kl 11:30 presenterar utbildningsminister Johan Pehrson, energi- och näringsminister Ebba Busch och EU-minister Jessica Rosencrantz forsknings- och innovationspropositionen på en pressträff.
-
Sverige har valts ut som värd för europeisk AI-fabrik
Sverige är utvalt som värd för en av sju europeiska AI-fabriker. Syftet med satsningen är att stärka EU:s konkurrenskraft inom området.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Utbildningsdepartementet
-
Utrikesminister Maria Malmer Stenergards linjetal på Utrikespolitiska institutet – En utrikespolitik för svenska intressen
Den 11 december 2024 höll utrikesminister Maria Malmer Stenergard ett linjetal på Utrikespolitiska institutet. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Regeringen investerar i nytt, innovativt instrument från Världsbanken
Sverige kommer att köpa hybridkapitalobligationer från Internationella återuppbyggnads- och utvecklingsbanken (IBRD) till ett värde av motsvarande cirka 100 miljoner kronor. Investeringen är en del av regeringens strategi för att modernisera och effektivisera biståndet, samt främja hållbar ekonomisk utveckling i samarbetsländer.
Publicerad · Pressmeddelande från Benjamin Dousa, Utrikesdepartementet
-
Utrikesministerns anförande vid lanseringen av strategin för Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik inom cyberfrågor och digitala frågor
Maria Malmer Stenergard lanserade den 9 december regeringens strategi för Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik inom cyberfrågor och digitala frågor på Cybercampus, KTH. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Utrikesministern lanserar regeringens strategi om cyberfrågor och digitala frågor inom utrikes- och säkerhetspolitiken
Regeringens strategi ”Sverige i en digital värld – en strategi för Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik inom cyberfrågor och digitala frågor” lanseras den 9 december.
Publicerad · Pressmeddelande från Maria Malmer Stenergard, Utrikesdepartementet
-
Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter, Ds 2024:31
Utredningen har haft i uppdrag att utreda frågan om förbättrade förutsättningar för utländska doktorander och forskare att verka i Sverige och säkrare bedömningar av uppehållstillstånd för studier.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet
-
Läkemedelstillgång och konkurrenskraft i fokus på rådsmöte i Bryssel
När EU:s hälsoministrar möttes i Bryssel för formellt rådsmöte den 3 december diskuterades bland annat översynen av EU:s läkemedelslagstiftning samt europeisk konkurrenskraft.
Publicerad · Artikel från Acko Ankarberg Johansson, Socialdepartementet
-
Förbättrade förutsättningar för utländska doktorander och forskare att verka i Sverige
Migrationsminister Johan Forssell har tagit emot promemorian Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter. I promemorian lämnas förslag som syftar till att förbättra de migrationsrättsliga förutsättningarna för utländska forskare, doktorander och seriösa studenter samt till att motverka att uppehållstillstånd för studier missbrukas.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Justitiedepartementet
-
Sverige och Japan ingår nytt strategiskt partnerskap
Statsminister Ulf Kristersson har i ett gemensamt uttalande med Japans premiärminister Shigeru Ishiba offentliggjort ett nytt strategiskt partnerskap mellan Sverige och Japan.
Publicerad · Pressmeddelande från Ebba Busch, Ulf Kristersson, Klimat- och näringslivsdepartementet, Statsrådsberedningen
-
Migrationsminister Johan Forssell lanserar initiativ för att stärka Sveriges talangattraktion
För att möta den ökande konkurrensen om högutbildad arbetskraft och spetskompetens har migrationsminister Johan Forssell bjudit in experter från näringslivet till ett näringslivsråd. Det första mötet ägde rum tisdag den 3 december.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Forssell, Justitiedepartementet
-
Rekordsatsning på 44 miljoner euro till svensk utveckling av 5G och undervattensinfrastruktur för elektronisk kommunikation
För att stärka Sveriges digitala infrastruktur och uppkoppling gentemot omvärlden beviljas svenska aktörer en rekordhög summa på 44,6 miljoner euro från Fonden för ett sammanlänkat Europa (FSE Digital).
Publicerad · Pressmeddelande från Erik Slottner, Finansdepartementet