Innehåll om ordning i klassrummet
Totalt 13 träffar.
-
Regeringen vill göra skolan mobilfri
I samband med den senaste PISA-undersökningen framkom det uppgifter om att sambandet mellan svenska elevers kunskapstapp och elevernas användning av mobiler är starkt. Att samla in mobiltelefoner under skoldagen kan främja elevers trygghet, lärande och kunskapsutveckling. Regeringen ger nu en utredare i uppdrag att undersöka hur en reglering för insamling av mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning under skoldagen kan utformas.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
En bra skolgång förebygger brott
En bra skolgång stärker barn och ungas framtidsutsikter och är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förebygga utanförskap, kriminalitet, missbruk och ohälsa. Regeringen har gjort satsningar och vidtagit åtgärder som syftar till att fler ska klara skolan.
Publicerad · Uppdaterad · Artikel från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Ordning och säkerhet i skolan
Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan och ha studiero i undervisningen. Lärarna ska kunna lägga sin tid på att undervisa, inte på att hantera ordningsproblem. Regeringen har gjort satsningar och vidtagit åtgärder som syftar till att göra skolan en trygg och säker plats.
Publicerad · Uppdaterad · Artikel från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Breda satsningar ska förebygga brott
Att öka tryggheten i Sverige och bekämpa kriminaliteten är en prioriterad fråga för regeringen. En viktig del i detta är det brottsförebyggande arbetet. Här finns ett urval av regeringens breda insatser med fokus på bland annat skola, arbetsmarknad, jämställdhet, utanförskap och integration.
Publicerad · Artikel från Johan Pehrson, Lotta Edholm, Paulina Brandberg, Arbetsmarknadsdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Nu tar regeringen krafttag för stärkt trygghet och studiero
En skolmiljö som präglas av trygghet och studiero är en förutsättning för elevers lärande, men otryggheten i den svenska skolan har ökat över tid. Regeringen ger därför en särskild utredare i uppdrag att föreslå åtgärder för att varaktigt stärka tryggheten och studieron i skolan. Uppdraget innebär bland annat att stärka rektorer och lärares ansvar och befogenheter, skapa tydligare ordningsregler, tryggare skolmiljöer och ökade insatser som riktar sig till särskilt våldsamma elever.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Varaktigt förbättrad trygghet och studiero i skolan, Dir. 2023:154
En särskild utredare ska utreda och föreslå åtgärder för ett stärkt ledarskap och ett effektivare arbete med trygghet och studiero i skolan. Syftet är att åstadkomma en varaktigt förbättrad trygghet och studiero i skolan genom flera samverkande åtgärder. Utredaren ska också lämna förslag om ett nationellt frånvaroregister.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Regeringen, Utbildningsdepartementet
-
Pressinbjudan: Ny utredning om trygghet och studiero i skolan
Måndag den 6 november bjuder skolminister Lotta Edholm in till en pressträff för att presentera direktiven till en utredning om förbättrad trygghet och studiero i skolan. På pressträffen medverkar även socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, Patrick Reslow, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och Mathias Bengtsson, utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Publicerad · Pressmeddelande från Camilla Waltersson Grönvall, Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i skolor med socioekonomiska utmaningar
För att göra arbetsmiljön och arbetsvillkoren bättre för de lärare som arbetar i skolor med socioekonomiska utmaningar föreslår regeringen att 165 miljoner kronor per år avsätts under en treårsperiod. Medlen kan användas utifrån de lokala behoven, till exempel för att minska personalomsättningen eller anställa fler lärare och annan personal som kan avlasta lärarna.
Publicerad · Pressmeddelande från Johan Pehrson, Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen vill göra det enklare för skola, socialtjänst och polis att dela information för att förhindra att unga dras in i kriminalitet
Allt yngre personer påträffas i samband med grova våldsbrott och kriminella nätverksuppgörelser. Regeringen vill vända den negativa utvecklingen och har beslutat om tilläggsdirektiv till Skolsäkerhetsutredningen för att öka möjligheterna för samhället att tidigt identifiera barn och unga som är i behov av stöd så att de kan få samordnade insatser i brottsförebyggande syfte.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen satsar på skolsociala team för att minska långvarig frånvaro i skolan
Elever med hög frånvaro i skolan kan få svårt att klara målen i utbildningen och löper därmed större risk att hamna i utanförskap. För att förbättra tryggheten och studieron i skolan och för att öka elevernas närvaro i skolan satsar regeringen på skolsociala team. För 2023 har 75 miljoner kronor avsatts.
Publicerad · Pressmeddelande från Camilla Waltersson Grönvall, Lotta Edholm, Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen satsar på akutskolor och ökad tillgång till speciallärare
Regeringen har beslutat om en ny statsbidragsförordning. Bidrag enligt förordningen ska gå till personalkostnader för akutskolor, speciallärare och elevhälsan. Syftet är bland annat att öka tryggheten och studieron i skolan och stärka arbetet med stöd och anpassningar så att fler elever når utbildningens mål. Totalt omfattar satsningarna 535,5 miljoner kronor för 2023.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Skolverket ska kartlägga brottsförebyggande arbete i ett nordiskt perspektiv
För att vända den negativa brottsutvecklingen måste de förebyggande insatserna bedrivas lika systematiskt som de brottsbekämpande. Regeringen ger nu Skolverket i uppdrag att kartlägga vilken roll skolan har i det brottsförebyggande arbetet i Sverige samt hur motsvarande arbete ser ut i övriga nordiska länder och andra jämförbara länder.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet
-
Regeringen vill tydliggöra skolornas roll i det brottsförebyggande arbetet
I dag är skolan en vanlig brottsplats när barn och unga utsätts för brott. För att skapa en mer trygg och säker skolmiljö beslutar regeringen att utreda hur skolornas brottsförebyggande arbete kan lagstadgas.
Publicerad · Pressmeddelande från Lotta Edholm, Utbildningsdepartementet