Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsbudget

De statliga anslagen till det militära försvaret ökas med nästan 13 miljarder kronor från 2024 till 2025. Detta sammantaget med uppräkningar och tidigare beslut. Det motsvarar en ökning med 10 procent. Anslagen till det militära försvaret uppgår totalt till 138 miljarder kronor för 2025.

Ansvariga departement
Försvars­departementet

Försvarsanslag

  • För försvarsbeslutsperiod 2025–2030 planeras stora tillskott. Resursförstärkningarna syftar till att kunna genomföra åtgärderna i propositionen Totalförsvaret 2025–2030. Med dessa tillskott prognostiseras försvarsutgifterna för 2025 motsvara ca 2,4 procent av BNP i enlighet med Natos redovisningspraxis, för att år 2028 motsvara omkring 2,6 procent.

    Tabellen visar beslutade och beräknade totala anslagsnivåer för det militära försvaret fram till 2030 i löpande priser, ej inräknat anslaget för stöd till Ukraina.

    Varje del i statens budget har ett utgiftsområde. Via utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap (UO6) finansieras utgifter för det militära försvaret, inklusive stöd till Ukraina. Det sker via 14 olika anslag, 1.1–1.14, där pengarna avsätts för olika typer av verksamhet. Tillsammans utgör anslagen de samlade utgifterna för det militära försvaret i statens budget.

    Militärt försvar i statens budget

    Nato har en ambition att medlemsländer ska lägga minst 2 procent av BNP till försvaret. Natos definition av försvarsutgifter är bredare och innefattar fler poster än enbart anslagen för det militära försvaret inom UO6. Enligt Natos redovisningspraxis har Sverige redan 2024 redovisat försvarsutgifter som motsvarar 2,2 procent av BNP.  

    Sedan 2022 har Sverige gett militärt stöd till Ukraina genom bland annat donationer av befintlig materiel, utbildning och medel som syftar till att anskaffa ny materiel till förmån för Ukraina. För att ersätta skänkt materiel och finansiera annat militärt stöd till Ukraina har medel tillförts till anslagen på UO6. Stödet till Ukraina utgörs också av humanitärt och civilt stöd och finansieras från anslag i andra utgiftsområden.

    Militärt stöd till Ukraina

Om budgetprocessen

  • Illustration: Regeringskansliet

    Om budgetprocessen

    Här kan du läsa om den statliga budgetprocessen, och om hur politiska mål och idéer förverkligas genom regeringens olika budgetförslag.

  • Regeringskansliet/Finansdepartementet

    Före budgetåret

    Arbetet med att utforma en budget för staten inleds nästan ett år innan budgeten ska beslutas och budgetåret startar. Arbetet fokuserar på att ta fram de budgetförslag som regeringen lämnar till riksdagen - på våren den ekonomiska vårpropositionen och på hösten den mer omfattande budgetpropositionen.

  • Regeringskansliet/Finansdepartementet

    Under budgetåret

    Under pågående budgetår fokuserar arbetet på att genomföra fattade beslut, följa upp hur statens inkomster och utgifter utvecklas samt förbereda ändringsförslag.

  • Regeringskansliet/Finansdepartementet

    Efter budgetåret

    När budgetåret är avslutat påbörjas arbetet med att följa upp statens budget samt ta fram en årsredovisning för staten.

  1. Om budgetprocessen
  2. Före budgetåret
  3. Under budgetåret
  4. Efter budgetåret

Innehåll om Försvarsbudget

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 7 träffar.

  • Stora satsningar på militära försvarets tillväxt

    Regeringen föreslår i budgetpropositionen 2025 ökade medel till det militära försvaret om nästan 13 miljarder kronor, sammantaget med uppräkningar och tidigare beslut. Det motsvarar en ökning med 10 procent jämfört med 2024. Förslaget innebär att anslagen till det militära försvaret uppgår totalt till 138 miljarder kronor för 2025. För kommande försvarsbeslutsperiod 2025–2030 föreslår regeringen tillskott på över 170 miljarder kronor sammantaget för perioden. Det är en betydande resursförstärkning som syftar till att kunna genomföra åtgärderna i den kommande propositionen Totalförsvaret 2025–2030. Med de tillskotten prognostiseras försvarsutgifterna för 2025 motsvara cirka 2,4 procent av BNP enligt Natos definition, för att år 2028 motsvara omkring 2,6 procent.

  • Vi är eniga: Försvaret får 300 extra miljoner

    Tidöpartierna: Sveriges militära förmåga i närtid behöver stärkas. Debattartikel av Pål Jonson, försvarsminister, Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD), Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson (KD) och Anna Starbrink, försvarspolitisk talesperson (L). Aftonbladet, 8 april 2024.

  • Regeringens budgetsatsningar på det militära området 2024

    Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. Det ställer nya krav på det militära försvaret.

  • Stor satsning på militärt försvar och Natomål beräknas vara uppfyllt

    Regeringen föreslår i budgetpropositionen 2024 ytterligare tillskott till det militära försvaret om ca 700 miljoner kronor, vilket sammantaget med uppräkningar och tidigare beslut gör det att anslagen till det militära försvaret ökar med mer än 27 miljarder kronor mellan 2023 och 2024, en ökning med 28 procent. Det innebär att anslagsnivån har fördubblats sedan 2020 och att Sverige redan 2024 kommer att uppfylla målsättningen om att försvarsutgifterna ska uppgå till två procent av BNP enligt Nato:s definition. Regeringen beräknar även i budgetpropositionen tillskott för 2025 och 2026 med ca 1,2 respektive 7,4 miljarder kronor.

  • Ökade resurser till militärt innovationsprogram och utökad forskning inom försvarsområdet

    Regeringen föreslår ökade resurser till ett militärt innovationsprogram och utökad forskning inom försvarsområdet för att stärka Sveriges möjligheter att möta framtida hot. Regeringen föreslår 88 mnkr 2024 till militärt innovationsprogram och forskning i Försvarsmaktens regi samt 100 mnkr för utökad forskningsverksamhet i Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

  • Förstärkning av det militära försvaret och förberedelser inför medlemskap i Nato

    Regeringen har idag presenterat förslag på satsningar i vårändringsbudgeten som bland annat ska skapa förutsättningar för fortsatt tillväxt av det militära försvaret och förbereda inför medlemskap i Nato. I vårändringsbudgeten för 2023 föreslås ökade anslag på totalt 660 miljoner kronor. Utöver det så utökas beställningsbemyndiganden hos Försvarsmakten med totalt 16,78 miljarder kronor.

  • Sverige och Storbritannien samarbetar om ökat militärt stöd till Ukraina

    I dag torsdag 16 mars presenterar regeringen ett strategiskt samarbete med Storbritannien till stöd för Ukraina. Samarbetet syftar bland annat till att förbättra logistik och underhåll av de Archerpjäser Sverige avser donera till Ukraina. Antalet pjäser att donera föreslås till åtta varav två pjäser som del av underhållssystemet. Samarbetet inkluderar ett bemyndigande att sälja 14 Archerpjäser till Storbritannien vilket möjliggör donation av artillerisystem AS 90 från Storbritannien till Ukraina. I en extra ändringsbudget lämnas även förslag om bemyndigande att bland annat donera tidigare aviserade stridsvagnar av typen Leopard 2 samt att tillföra medel för återanskaffning av materiel.

Laddar...