Hoppa till huvudinnehåll

Journalisters säkerhet i fokus när Parisa Liljestrand och Gunnar Strömmer besöker Trollhättan

Publicerad

Hot mot journalister är ett hot mot demokratin. Tisdagen den 4 februari besöker kulturminister Parisa Liljestrand och justitieminister Gunnar Strömmer Trollhättan för att diskutera skydd av journalister med Polismyndigheten och Tidningsutgivarna. Statsråden kommer bland annat få en presentation av det projekt som pågått 2022–2024 för att öka nyhetsredaktioners säkerhet genom brottsförebyggande samverkan med Polismyndigheten.

I anslutning till besöket i Trollhättan kommer kulturminister Parisa Liljestrand även att göra ett verksamhetsbesök till konserthuset i Vara. Konserthuset invigdes 2003 och drivs med stöd av Vara kommun och Västra Götalandsregionen. Vara Konserthus ska vara ett centrum för scenkonstupplevelser i regionen, i uppdraget finns även ett särskilt fokus på musik, dans samt barn och unga.

Vid intervjuförfrågningar, kontakta Parisa Liljestrands pressekreterare Harald Eiken eller Gunnar Strömmers pressekreterare Ebba Koril. 

Regeringens åtgärder för att motverka hot mot journalister

Sedan 2017 har Medieinstitutet Fojo haft i uppdrag att identifiera, utveckla och genomföra kompetens- och kapacitetsutvecklande insatser riktade till journalister och redaktioner för att förebygga och hantera utsatthet för hot och hat. Sedan 2022 har uppdraget haft särskilt fokus på att stärka redaktioners kunskap om skillnader i de former av hot och hat som kvinnliga respektive manliga journalister utsätts för.

Sedan den 1 augusti 2023 finns en särskild straffskärpningsgrund på plats för brott som begåtts mot en person på grund av att han, hon eller någon närstående yrkesmässigt bedrivit nyhetsförmedling eller annan journalistik.

Polismyndigheten mottog 2021 ett regeringsuppdrag kallat hatbrott och andra brott som hotar demokratin med tre redovisningstillfällen. Regeringsuppdraget inriktade Polismyndigheten att fortsatt utveckla och förbättra arbetet för att bekämpa hatbrott och andra brott som hotar demokratin genom bland annat säkerställa dialog gentemot grupper som utsätts för demokratihotande brottslighet och genomföra kompetenshöjande insatser internt. Regeringsuppdraget slutredovisades december 2023.I de tre största polisregionerna finns särskilda demokrati- och hatbrottsgrupper och i övriga polisregioner finns särskilt utsedda utredare och även särskilt utsedda förundersöknings-ledare som arbetar med demokratihotande brottslighet.

I maj 2024 presenterade regeringen ett nytt paket av åtgärder för att stärka skyddet för journalister i Sverige. Den ena delen bestod av medel till Brottsofferjouren för att bygga upp en nationell kontaktpunkt för journalister som behöver stöd eller skydd i sitt arbete. Den andra delen bestod av ett uppdrag till Mediemyndigheten att följa frågan om journalisters säkerhet och samla relevanta aktörer till en årlig dialog. Vid årsskiftet fördes uppdraget in i myndighetens instruktion och blev därmed permanent.

Presskontakt

Harald Eiken
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Mobil 076-781 42 09
e-post till Harald Eiken
Ebba Koril
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 49 29
e-post till Ebba Koril
Laddar...