Pressmeddelande från Socialdepartementet

Socialministern till första mötet i WHO:s gemenskapskommission

Publicerad

I morgon, onsdag den 6 december, inleds det första mötet i den kommission mot ensamhet och för social gemenskap som Världshälsoorganisationen, WHO, nyligen instiftat. Socialminister Jakob Forssmed är utsedd som enda kommissionär från Europa och medverkar på mötet som hålls i Bellagio, Italien.

– Ensamhet är ett globalt hälsoproblem med stora negativa hälsokonsekvenser för den enskilde och samhällen globalt. I arbetet med att bryta ensamheten är jag övertygad om att hela samhället behöver hjälpas åt. Vi behöver tillgodose människans gemenskapsbehov med åtgärder som fungerar och därför känns det viktigt att komma i gång med kommissionens arbete, säger socialminister Jakob Forssmed.

WHO:s kommission mot ensamhet och för social gemenskap är ett treårig internationellt initiativ där socialministern invalts som den enda från Europa. Onsdagens möte blir det första tillfället då alla kommissionärer träffas för att utveckla kommissionens mål och arbete framåt.

Världshälsoorganisationens kommission mot ensamhet och för social gemenskap

WHO:s kommission om ensamhet är ett treårigt initiativ som ska pågå till januari 2027. Kommissionen ska under de första två åren fokusera på en global plan för arbetet mot ofrivillig ensamhet och på att i den planen införliva tre områden:

• Förbättrade metoder för att stödja utformningen av ett globalt index för att mäta ensamhet och social isolering.
• Samla och sprida kunskapen om evidensbaserade lösningar.
• Öka medvetenheten om frågan, bland annat genom att stödja framtagandet av en dokumentär om hur social isolering och ofrivillig ensamhet ser ut i olika länder.

Kommissionärer:
Chido Mpemba, Zimbabwe (medordförande)
Dr Vivek Murthy, USA (medordförande)
Dr Karen DeSalvo, USA
Haben Girma, USA
Hina Jilani, Pakistan
Ayuko Kato, Japan
Dr Cleopa Mailu, Kenya
Ralph Regenvanu, Vanuatu
Dr Ximena Aguilera Sanhueza, Chile
Dr Khaled Ait Taleb, Marocko
Jakob Forssmed, Sverige

Presskontakt

Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff