Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Kulturminister Parisa Liljestrand delar ut Tucholskypriset

Publicerad

Tisdag den 15 november delar kulturminister Parisa Liljestrand ut Tucholskypriset. Utdelningen äger rum på Sven-Harrys konstmuseum klockan 18:00 under Fängslade författares dag.

I år går priset till författaren Perhat Tursun. Svenska PEN:s motivering lyder: "För sin starka röst för fri litteratur, oavsett kulturella tabun eller etniskt-politiskt förtryck, som på ett självklart och djupt berörande sätt gestaltar mänsklig erfarenhet ur ett minoritetsperspektiv.”

– Det är med stolthet och allvar som jag delar ut årets Tucholskypris till Perhat Tursun. Tursun har låtit det skrivna ordet ta plats, vågat vara fri och utmanande i sitt författarskap trots stora risker. Han har genom åren berört läsarna på många sätt, och varit en stark röst för minoriteter världen över, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholskypriset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Priset instiftades till den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholskys minne.

Vid frågor

Media och journalister som vill komma i kontakt med kulturministern, kontakta pressekreterare. För övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller skicka e-post till Kulturdepartementets registrator.

Presskontakt

Caroline Opsahl
Presskontakt hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00