Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Kulturminister Parisa Liljestrand besöker Konstbiennalen i Venedig och deltar vid invigningen av Nordiska paviljongen

Publicerad

I dag den 18 april reser kulturminister Parisa Liljestrand till Italien och Konstbiennalen i Venedig för att tala vid invigningen av Nordiska paviljongen. I år är Moderna museet värd för den tillsammans med konstmuseet Kiasma i Finland och stiftelsen OCA i Norge. H.K.H. Prins Daniel inviger Nordiska paviljongen.

Den svenska konstnären Lap-See Lam har i samarbete med konstnären Kholod Hawash från Finland och kompositören Tze Yeung Ho från Norge skapat ett samnordiskt allkonstverk, The Altersea Opera. Allkonstverket är en experimentell musikalisk installation och performance-inspirerad av en tvåtusenårig konstform, den kantonesiska operan. 

Årets tema för Konstbiennalen i Venedig och för Nordiska paviljongen är Foreigners Everywhere och berör frågor om utanförskap, samhörighet, längtan och flerspråkighet.

– Att vara född i Iran och uppväxt i Sverige har gett mig en förståelse för komplexiteten i att både känna en tillhörighet och ett utanförskap. Där spelar kulturen och inte minst konsten en viktig roll i att förena människor. Jag ser därför fram emot temat och att få fördjupa mig i biennalens rika konstutbud, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

År 2024 anordnas biennalen för 60:e gången sedan starten 1895. Utställningarna kommer att äga rum i Giardini och Arsenale samt i ett stort antal paviljonger runt om i staden. 

Nordiska paviljongen

Nordiska paviljongen är en permanent utställningspaviljong för Venedigbiennalen ägd gemensamt av finska, svenska och norska staten. Paviljongen används för att presentera konst och arkitektur, främst under Konstbiennalen i Venedig och Arkitekturbiennalen i Venedig. Byggnaden är placerad centralt i Giardini della Biennale och ligger mellan USA:s och Danmarks paviljonger.

Presskontakt

Sara E. Persson
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-112 78 19
e-post till Sara E. Persson
Laddar...