Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Pressmeddelande från Finansdepartementet

Karolina Ekholm ny riksgäldsdirektör

Publicerad

Regeringen har idag utnämnt Karolina Ekholm, professor i nationalekonomi och före detta vice riksbankschef, till ny riksgäldsdirektör och chef för Riksgäldskontoret. Hon tillträder sin tjänst den 1 februari 2022.

- Jag är glad att vi nu kan utse Karolina Ekholm till ny riksgäldsdirektör. Hon är en erfaren ekonom som har djupa kunskaper inom Riksgäldens område samt har de ledarskapsförmågor som behövs för uppdraget. Karolina blir också den mer än 200 år gamla myndighetens första kvinnliga chef, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen.  

Karolina Ekholm har en bred erfarenhet inom makroekonomi och finansiell ekonomi. Vid sidan av sin nuvarande roll som professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, och före detta vice riksbankschef, har hon också varit statssekreterare på finansdepartementet med ansvar för ekonomisk analys och internationellt ekonomiskt samarbete.

Riksgäldskontoret ansvarar för statens finansförvaltning och har uppdrag som bidrar till att värna finansiell stabilitet. Myndigheten ställer också ut gröna kreditgarantier och emitterar gröna obligationer.

- Jag ser verkligen fram emot att leda en myndighet med ett så viktigt uppdrag för samhällsekonomin. Det ska också bli roligt att arbeta i en verksamhet som får en allt större roll i den gröna omställningen, säger Karolina Ekholm.

Presskontakt

Daniel Dickson
Pressekreterare hos finansmarknadsminister och biträdande finansminister Åsa Lindhagen
Telefon (växel) 08-405 10 00