Hoppa till huvudinnehåll

Psykiatri och psykisk hälsa

Psykisk hälsa är ett prioriterat område för regeringen. Regeringens ambitioner är att det ska finnas ett starkt förebyggande arbete mot psykisk ohälsa och ett främjande arbete för god psykisk hälsa. Antalet suicid ska minska och vården och omsorgen för personer med psykisk ohälsa ska bli mer tillgänglig och jämlik.

Ansvariga för psykiatri och psykisk hälsa

Ansvarigt statsråd

Foto på Socialminister Jakob Forssmed
Jakob Forssmed Social­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om psykiatri och psykisk hälsa

En gruppbild på sex personer. De står framför affischer med texten "Hjälplinjen" på.
Socialminister Jakob Forssmed deltog vid invigningen av Hjälplinjen, en nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention. Här tillsammans med Johan Franck, verksamhetschef vid Beroendecentrum Stockholm, Helena von Schewen, sektionschef för Maria Ungdom/eStöd, Kerstin Annerborn, enhetschef vid eStöd, Magnus Johansson, tillförordnad enhetschef vid eStöd och Miriam Jakobson, biträdande enhetschef vid eStöd. Foto: Elin Freiman/Regeringskansliet

Hjälplinjen ska stötta vid psykisk ohälsa

Regeringens satsning på en nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention blev verklighet den 12 december när Hjälplinjen invigdes. Hjälplinjen erbjuder professionellt, anonymt och kostnadsfritt stöd för vuxna som befinner sig i en svår livssituation, i kris och som upplever olika former av psykiska besvär.

En man och tre barn cyklar i det gröna.
Fritidskortet ska ge barn och unga ökad tillgång till fritidsaktiviteter inom idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv och utifrån barns och ungas olika förutsättningar, önskemål och behov. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Fritidskortet för en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra

Fritidskortet för barn och unga är regeringens stora reform för att främja barns och ungas deltagande i fritidsaktiviteter. Det är en av de största folkhälsoreformerna som görs på många år. Att öka barns och ungas rörelse, stärka konditionen och främja kreativt och kulturellt skapande i sociala sammanhang är viktigt här och nu, och är av betydelse för god hälsa genom hela livet.

Foto på Karin Schultz
Regeringen har utsett Karin Schulz till uppdraget som nationell samordnare med uppdrag att stärka och utveckla det suicidpreventiva arbetet. Foto: Regeringskansliet

Nationell samordnare ska stärka samhällets förmåga att förebygga suicid

Regeringen har utsett Karin Schulz till uppdraget som nationell samordnare med uppdrag att stärka och utveckla det suicidpreventiva arbetet, till stöd för och tillsammans med regeringen och berörda myndigheter, särskilt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Foto: Matilda Holmqvist/Scandinav/TT

Stärk gemenskaperna – motverka den ofrivilliga ensamheten

Nästan var fjärde person besväras av ensamhet och isolering. Störst är känslan av ofrivillig ensamhet bland barn, unga vuxna och de allra äldsta i befolkningen. Denna utveckling måste brytas – och här behöver hela samhället hjälpas åt. Regeringen har påbörjat arbetet med nationella insatser för att påverka och förändra utvecklingen.

Innehåll om psykiatri och psykisk hälsa

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 137 träffar.

Laddar...