Uppdrag att föreslå en samverkansstruktur för arbete med barn och unga i och i närheten av miljöer kopplade till organiserad brottslighet Diarienummer: Ju2023/00972
Publicerad
Regeringen ger Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse i uppdrag att lämna förslag om en struktur för systematisk och långsiktig samverkan mellan myndigheter och aktörer på nationell, regional och lokal nivå. Syftet är dels att förhindra att barn och unga socialiseras och rekryteras in i miljöer kopplade till organiserad brottslighet och gängkriminalitet, dels att säkerställa att effektiva och ändamålsenliga åtgärder vidtas när barn och unga är inblandade i grov kriminalitet.
Ladda ner:
Inom ramen för uppdraget ska myndigheterna:
- föreslå hur en systematisk och effektiv samverkansstruktur kan organiseras, inriktas och ledas,
- föreslå vilka myndigheter och aktörer på nationell, regional och lokal nivå som ska ingå i en samverkansstruktur och i vilken utsträckning dessa aktörer ska delta,
- lämna en bedömning av hur många barn och unga i ålderskategorierna barn under 15 år, barn från 15 år och upp till 18 år samt unga myndiga från 18 år och upp till 21 år, som är aktiva i kriminella miljöer och hur fördelningen ser ut över landet,
- redogöra för insatser och åtgärder som vidtas när barn och unga är inblandade i grov kriminalitet och hur de kan förbättras och effektiviseras, samt
- redogöra för eventuella hinder för effektiv samverkan.
Uppdraget ska genomföras efter samverkan med exempelvis Brottsförebyggande rådet (inkl. Center mot våldsbejakande extremism), Kriminalvården, Statens skolverk, Åklagarmyndigheten och Sveriges kommuner och regioner samt andra myndigheter och aktörer, inte minst på regional och lokal nivå, som bedöms relevanta.
Pågående arbete i andra utredningar och regeringsuppdrag som är kopplade till åtgärder för barn och unga ska beaktas i genomförandet av uppdraget, exempelvis uppdraget till Brå om hur barn och unga involveras i och utnyttjas av kriminella nätverk (Ju2022/01405), Skolsäkerhetsutredningen (U 2022:04), särskilt avseende det som där anges om regionala och lokala samverkansorgan, utredningen om ungdomskriminalitetsnämnder (S 2022:11) samt utredningen om en översyn av frihetsberövande påföljder för unga lagöverträdare (Ju 2021:99). I uppdragets genomförande ska redan etablerade samverkansformer som bedöms fungera beaktas och förslag ska lämnas med det som utgångspunkt. Uppdraget ska inte inkludera en analys av det straffrättsliga regelverket för unga lagöverträdare.
Polismyndigheten ska vara sammanhållande för genomförande och redovisning av uppdraget. Uppdraget ska redovisas till Justitiedepartementet (med kopia till Socialdepartementet) senast den 29 september 2023.
För uppdraget får Socialstyrelsen under 2023 använda 400 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetår 2023 uppförda anslaget 4:7 Bidrag till utveckling av socialt arbete m.m., anslagsposten 4 Utvecklingsmedel.
För uppdraget får Statens institutionsstyrelse under 2023 använda 400 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetår 2023 uppförda anslaget 4:7 Bidrag till utveckling av socialt arbete m.m., anslagsposten 5 Övriga utvecklingsmedel. Medlen till Statens institutionsstyrelse betalas ut engångsvis efter rekvisition till Kammarkollegiet senast den 1 december 2023. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska återbetalas senast den 31 mars 2024 till Kammarkollegiet. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning av använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Redovisning, rekvisition och återbetalning ska hänvisa till diarienumret för detta beslut.