Hoppa till huvudinnehåll
Regeringsuppdrag från Justitiedepartementet

Uppdrag att analysera och redovisa konsekvenserna av en överföring av uppgifter mellan myndigheter för ett fortsatt kunskapsbaserat arbete för att minska och motverka segregation Diarienummer: Ju2022/01503

Publicerad

Regeringen ger Boverket och Delega­tionen mot segre­gation (Delmos) i uppdrag att analy­sera förut­sätt­ningarna för att över­föra vissa upp­gifter från Delmos till Boverket från den 1 januari 2023.

Ladda ner:

Det gäller

  • förvaltning och utveckling av analysverktyget Segre­gations­baro­metern och de mått som verktyget grundar sig på,
  • framtagande av analyser av hur den socio­ekono­miska segre­ga­tionen utvecklas,
  • en årlig rapportering om utveck­lingen av den socio­ekono­miska segrega­tionen, och
  • att sprida kunskap om Segrega­tions­barometern och socio­ekonomisk segregation till aktörer på nationell, regional och lokal nivå.

Boverket och Delmos ska också föreslå formerna för över­föringen av upp­gifterna och analy­sera och redovisa konse­kvenserna av en sådan över­föring, både de ekono­miska och personella. Lokal- och kompetens­behov på kort och lång sikt ska belysas, liksom hur ansvaret för de nya upp­gifterna kan organi­seras inom Boverket. När det gäller frågan om hur upp­gifterna ska organi­seras ska förut­sätt­ningarna för bibe­hållen kvalitet i samband med över­föringen särskilt beaktas.

Boverket och Delmos ska även vidta de förbere­delser som myndig­heterna bedömer nöd­vändiga för att möjlig­göra en över­föring av uppgifter mellan myndig­heterna.

Myndigheterna ska vidare lämna förslag på ett uppdrag till Boverket avseende de berörda upp­gifterna från den 1 januari 2023.

För genom­förande av upp­draget om över­föring av uppgifter får Boverket under 2022 använda högst 3 000 000 kronor. Kost­naderna ska belasta utgifts­område 13 Jäm­ställdhet och nyanlända invand­rares etablering, anslag 4:1 Åtgärder mot segre­gation, anslags­post 2. Del till Kammar­kollegiet. Medlen utbetalas engångsvis efter rekvisition ställd till Kammar­kollegiet. Rekvisition ska lämnas senast den 15 september 2022. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska betalas tillbaka till Kammar­kollegiet senast den 31 januari 2023. Senast samma datum ska Boverket lämna en ekonomisk redo­visning till Kammar­kollegiet. Rekvisition, åter­betalning och redo­visning ska hänvisa till det diarie­nummer som detta beslut har.

Boverket och Delmos ska senast den 7 oktober 2022 lämna en gemen­sam skriftlig redo­visning av upp­draget till Regerings­kansliet (Justitie­departe­mentet med kopia till Finans­departe­mentet). Redo­visningen ska hänvisa till diarie­numret för detta beslut.

Laddar...