Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter Prop. 2015/16:135
Publicerad
Ladda ner:
I propositionen föreslås ändringar i diskrimineringslagen (2008:567). Ändringarna innebär att arbetet med aktiva åtgärder inom arbetslivet och utbildningsområdet ska omfatta samma diskrimineringsgrunder som diskrimineringsförbudet och att en förklaring av uttrycket aktiva åtgärder införs. Ett övergripande ramverk för arbetet med aktiva åtgärder anvisas, medan utformningen av de konkreta åtgärderna överlämnas till arbets-givare respektive utbildningsanordnare att utforma i samverkan med arbetstagare respektive studenter, elever och barn.
Det nuvarande kravet på en lönekartläggning för jämställda löner kvarstår och det föreslås att en sådan kartläggning ska genomföras årligen. När det gäller formerna för dokumentationen av arbetet föreslås att dagens krav på särskilda planer ersätts med ett allmänt krav på skriftlig dokumentation. Kravet på skriftlig dokumentation vid lönekart-läggningen ändras till att omfatta företag med minst 10 arbetstagare i stället för dagens 25.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (4 st)
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om aktiva åtgärder mot diskriminering
Tilläggsdirektivet anger att utredningstiden för Utredningen om aktiva åtgärder mot diskriminering förlängs till den 15 juni 2014.
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om aktiva åtgärder mot diskriminering (A 2012:02)
Den särskilds utredaren får nu bland annat i uppdrag att föreslå hur riksdagens tillkännagivande (bet. 2012/13:AU10, rskr 2012/13:260) om lönekartläggningar och handlingsplaner för jämställda löner kan genomföras.
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om aktiva åtgärder mot diskriminering
Regeringen beslutade den 12 juli 2012 kommittédirektiv om hur krav på aktiva åtgärder ska utformas och göras tydliga för att bli ett effektivare medel i arbetet med att förebygga diskriminering och uppnå lika rättigheter och möjligheter.
-
Aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter
En särskild utredare ska föreslå hur krav på aktiva åtgärder ska utformas och göras tydliga för att bli ett effektivare medel i arbetet med att förebygga diskriminering och uppnå lika rättigheter och möjligheter.
Departementsserien
Statens offentliga utredningar (1 st)
-
Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering
Betänkande från Utredningen om aktiva åtgärder mot diskriminering. Utredningens övergripande mål har varit att lämna förslag på hur arbetet med aktiva åtgärder ska bedrivas i syfte att vara ett effektivt medel för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter.
Lagrådsremiss (1 st)
-
Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter
I lagrådsremissen föreslås ändringar i diskrimineringslagen (2008:567). Ett av förslagen är att lönekartläggning nu ska genomföras årligen, istället för var tredje år.