EU:s nya gräns- och kustbevakningsförordning. Kompletterande reglering Ds 2021:10
Publicerad
I promemorian lämnar vi förslag till kompletterande bestämmelser till EU:s gräns- och kustbevakningsförordning.
Ladda ner:
EU:s strategiska mål för en integrerad gränsförvaltning är minskad sårbarhet vid de yttre gränserna baserat på heltäckande situationsmedvetenhet, säkra och välfungerande yttre EU-gränser och en varaktig europeisk gräns- och kustbevakningskapacitet. Genom den nya EU-förordningen utökas den Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns (Frontex) personella och tekniska resurser, dess mandat att genomföra gränsinsatser och insatser för återvändande samt att samverka med tredje länder.
Ändringarna i förordningen medför bland annat behov av att anpassa våra nationella bestämmelser om myndigheters och tjänstemäns ansvar och befogenheter.
Vi föreslår att Polismyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Migrationsverket och Kriminalvården, gemensamt benämnda gränsförvaltningsmyndigheterna, uttryckligen ska ansvara för Sveriges åtaganden enligt EU-förordningen. Polismyndigheten föreslås behålla funktionerna som nationell kontaktpunkt och samordningscentral och tilldelas funktionen som nationell myndighet med ansvar för ersättningsfrågor och nationell kontaktpunkt för kapacitetsuppbyggnad.
Vi föreslår även att gränsförvaltningsmyndigheterna ska få befogenhet att, med regeringens medgivande, begära bistånd av Frontex i form av snabba insatser och att de ska få befogenhet att självständigt begära bistånd i form av återvändandeinsatser.
Vi föreslår även bestämmelser för att uppfylla EU-förordningens krav på att utländska tjänstemän som ingår i enheter som placeras ut i Sverige under insatser enligt EU-förordningen ska kunna tilldelas förvaltningsuppgifter som innefattar myndighetsutövning och också kunna ges samma befogenheter att använda tvångsmedel som motsvarande svenska tjänstemän. All sådan verksamhet på svenskt territorium ska bedrivas under ledning av svensk myndighet och, med få undantag, i närvaro av svensk tjänsteman.
Utländska tjänstemän som getts befogenheter att använda tvångsmedel ska enligt EU-förordningen även ha rätt att använda tjänstevapen i nödvärnssituationer och samma rätt att använda särskilda hjälpmedel vid våldsanvändning (batong, OC-spray och fängsel) som svenska motsvarande tjänstemän.
I promemorian behandlar vi även vad som ska gälla för utländska tjänstemän beträffande straff- och civilrättsligt ansvar och vid in- och utförsel av vapen och annan utrustning. Dessutom behandlas motsvarande frågor som aktualiseras av svenska tjänstemäns deltagande insatser utomlands enligt EU:s gräns- och kustbevakningsförordning.
Vi föreslår att de nya bestämmelserna förs in i en ny lag och en ny förordning med kompletterande bestämmelser till EU:s gräns- och kustbevakningsförordning.
Utöver förslagen till författningsreglering föreslår vi att regeringen ska ge gränsförvaltningsmyndigheterna i uppdrag att ytterligare fördjupa sitt samarbete i gränsförvaltningsfrågor. Vårt förslag grundas i att det samarbete som hittills utvecklats har fungerat bra men att utmaningarna nu och framöver ökar och sätter allt större tryck på ett välfungerande samarbete, både nationellt och internationellt. I Sveriges nyligen uppdaterade nationella strategi för integrerad gränsförvaltning framhålls vikten av att vidareutveckla det operativa samarbetet och formerna för informationsutbyte mellan gränsförvaltningsmyndigheterna. Detta gäller inom gränskontrollen såväl som i återvändandearbetet och i samarbetet med Frontex och med andra stater.
Vi bedömer därför att det är angeläget att myndigheterna fortsätter att fördjupa och utveckla formerna för sitt samarbete. Ett regeringsuppdrag skulle underlätta en sammanhållen utveckling i de många frågor som idag bedrivs i olika projekt.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv
Departementsserien (1 st)
-
EU:s nya gräns- och kustbevakningsförordning. Kompletterande reglering
I promemorian lämnar vi förslag till kompletterande bestämmelser till EU:s gräns- och kustbevakningsförordning.
Statens offentliga utredningar
Lagrådsremiss (1 st)
-
Den 4 december 2019 trädde den nya EU-förordningen om den europeiska gräns- och kustbevakningen i kraft. Förordningen innebär bland annat att Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns (Frontex) mandat och resurser utvidgas. För att förordningen ska kunna tillämpas och få fullt genomslag i Sverige krävs vissa kompletterande nationella bestämmelser.
Proposition (1 st)
-
Den 4 december 2019 trädde den nya EU-förordningen om den europeiska gräns- och kustbevakningen i kraft. Förordningen innebär bland annat att Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns (Frontex) mandat och resurser utvidgas. För att förordningen ska kunna tillämpas och få fullt genomslag i Sverige krävs vissa kompletterande nationella bestämmelser.
Riksdagsbeslut (1 st)
Svensk författningssamling (17 st)
-
Lag (2022:1057) med kompletterande bestämmelser till EU:s gräns- och kustbevakningsförordning
Förordning (2022:1059) om ändring i tillträdesförordningen (1992:118)
Förordning (2022:1060) om ändring i förordningen (1992:1303) om krigsmateriel
Lag (2022:1062) om ändring i vapenlagen (1996:67)
Förordning (2022:1063) om ändring i vapenförordningen (1996:70)
Förordning (2022:1064) om ändring i utlänningsförordningen (2006:97)
Förordning (2022:1065) om ändring i förordningen (2007:1172) med instruktion för Kriminalvården
Förordning (2022:1066) om ändring i förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor
Förordning (2022:1067) om ändring i förordningen (2014:1102) med instruktion för Polismyndigheten
Förordning (2022:1068) om ändring i förordningen (2016:1332) med instruktion för Tullverket
Förordning (2022:1069) om ändring i förordningen (2019:84) med instruktion för Kustbevakningen
Förordning (2022:1070) om ändring i förordningen (2019:502) med instruktion för Migrationsverket
Lag (2022:1096) om ändring i lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare