Vissa ändrade åldersgränser i skatte- och socialavgiftssystemet Fi2020/05036
Publicerad
Ladda ner:
Av pensionsöverenskommelsen framgår att åldersgränsen för när garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd tidigast kan lämnas ska höjas från 65 till 66 år 2023. I budgetpropositionen för 2021 aviserades därför att åldersgränserna i pensionssystemet och angränsande trygghetssystemen bör ändras för att stödja övergången till ett förlängt arbetsliv. I propositionen aviserades även att vissa åldersgränser i skatte- och socialavgiftssystemet bör ändras 2023 respektive 2026. I promemorian föreslås att åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget ändras från 65 till 66 år samt att socialavgifter och allmän löneavgift ska betalas till och med det år mottagaren av ersättningen fyller 66 år. I promemorian föreslås att de nya bestämmelserna ska gälla från och med den 1 januari 2023. Från och med den 1 januari 2026 föreslås åldersgränserna motsvara riktåldern för pension, vilket innebär en ändring från 66 till 67 år.
Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
Remissvaren ska ha kommit in till Finansdepartementet senast den 22 februari 2021.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv
Departementsserien (2 st)
-
Vissa ändrade åldersgränser i skatte- och socialavgiftssystemet
-
Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem
En arbetsgrupp vid Socialdepartementet har tagit fram förslag på höjda åldersgränser i enlighet med principerna i Pensionsgruppens överenskommelse. Arbetsgruppen redovisar sitt förslag i denna promemoria. Förslaget har tagits fram genom löpande avstämningar mellan arbetsgruppen och Pensionsgruppen.
Statens offentliga utredningar
Lagrådsremiss
Proposition (2 st)
-
Justerade åldersgränser i pensionssystemet och i kringliggande system
Regeringen föreslår att de pensionsrelaterade åldersgränserna i pensionssystemet och i angränsande trygghetssystem höjs med ett år 2023. Från och med 2026 knyts åldersgränserna till riktåldern för pension.
-
En riktålder för höjda pensioner och följsamhet till ett längre liv
Regeringen föreslår att det i socialförsäkringsbalken ska införas ett nytt åldersbegrepp benämnt riktålder för pension. Avsikten är att riktåldern på sikt ska styra de pensionsrelaterade åldersgränserna i pensionssystemet och i angränsande trygghetssystem och fungera som ett riktmärke för de försäkrades individuella pensionsbeslut.