Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Fortsatt satsning för att stärka medie- och informationskunnigheten i befolkningen

Publicerad

Regeringen har beslutat om förnyade medel till det uppdrag Mediemyndigheten fick 2024 om att genomföra en nationell satsning för stärkt medie- och informationskunnighet (MIK). Myndigheten tilldelas nu medel för att fortsätta uppdraget 2025. Omvärldsutvecklingen visar att det finns ett behov av att bredda kunskapen hos medborgarna för att de ska kunna navigera i dagens medielandskap på ett tryggt sätt och inte sprida desinformation omedvetet.

– Informations- och medielandskapet är idag mer komplext och mångfacetterat än någonsin förut. För många har det blivit svårare att bedöma avsändare, gallra bland källor och budskap och veta vem man ska lita på. Alla behöver rustas med tillräcklig kunskap för att själva kunna hantera den utvecklingen, säger kulturminister Parisa Liljestrand. 

Att medborgare ska vara rustade med grundläggande kunskaper om hur vi kan förstå och värdera information vi möts av, bland annat på sociala medier, är viktigt för att Sveriges demokrati ska fortsätta vara motståndskraftig mot försök att påverka och polarisera.

Mediemyndigheten tilldelas 2,7 miljoner kronor 2025 för uppdragets genomförande.

Mediemyndighetens uppdrag

Mediemyndigheten har i uppgift att verka för medie- och informationskunnighet. De ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan. Myndigheten har också tidigare arbetat för att främja medie- och informationskunnighet (MIK), bland annat genom samverkan mellan aktörer på nationell, regional och lokal nivå vilket breddats under de senaste åren. Nya tjänster och medievanor ställer högre krav på medborgares kunskap om algoritmers påverkan på opinionsbildningen och ökad politisk polarisering, desinformation och informationspåverkan samt utmaningarna med avancerad teknik som AI.

Mediemyndigheten fick 2024 därför i uppdrag att under 2024 och 2025 genomföra en nationell satsning för att stärka medie- och informationskunnigheten i befolkningen med syfte att öka den grundläggande förmågan att förstå och värdera olika typer av budskap – och kunna identifiera trovärdiga avsändare av information. Teknikutvecklingen går snabbt och idag kan till exempel artificiell intelligens (AI) användas för att manipulera information som sprids och delas och det är svårare att manövrera i den digitala världen på ett självsäkert sätt. Det är därför också extra viktigt att upprätthålla tilliten till nationella medier och kunskapsinstitutioner, som bibliotek och museer, som trovärdiga och pålitliga avsändare.

Presskontakt

Sara E. Persson
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Laddar...