Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Pål Jonson till Natos försvarsministermöte i Bryssel

Publicerad

Den 17–18 oktober möter Sveriges försvarsminister Pål Jonson sina kollegor från övriga Natoländer i Bryssel. I en del av mötet deltar också för första gången försvarsministrarna från Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland – IP4, Natos partnerländer i den indopacifiska regionen.

På agendan står diskussioner om hur Natos samarbete med IP4-länderna kan fortsätta att fördjupas.

På mötet i Bryssel kommer Natoländernas försvarsministrar också att diskutera fördjupat samarbete mellan Nato och EU och förstärkningar av Natos avskräcknings- och försvarsförmåga.

Ministrarna kommer även att diskutera fortsatt stöd till Ukraina och det stöd som Iran, Kina och Nordkorea ger till Ryssland.

Det är det första mötet på ministernivå som leds av Natos nya generalsekreterare Mark Rutte.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand

Mer om försvarsministermötet 17–18 oktober

På Natos webbplats finns mer information om försvarsministermötet den 17–18 oktober. Där publiceras också bilder och videomaterial från mötet löpande.

Om Nordatlantiska rådet (NAC)

Nordatlantiska rådet (North Atlantic Council, NAC) är Natos högsta beslutande politiska organ. I det löpande arbetet representeras medlemsstaterna i rådet av sina Natoambassadörer.

Ett antal gånger per år träffas Nordatlantiska rådet i försvarsministerformat, utrikesministerformat respektive regerings- eller statschefsformat. I regel hålls ett toppmöte, två utrikesministermöten och tre försvarsministermöten per år. Natos generalsekreterare är ordförande i Nordatlantiska rådet.

Om Sverige i Nato

Laddar...