Hoppa till huvudinnehåll

Rådet mot organiserad brottslighet samlas med särskilt fokus på narkotikahandel och förstärkt internationellt arbete

Publicerad

I dag, fredag den 27 september, samlas rådet mot organiserad brottslighet för elfte gången. Vid dagens möte kommer man att diskutera åtgärder mot den kriminella ekonomin med fokus på narkotika, samt behovet av förstärkt internationellt arbete mot organiserad brottslighet.

I den nationella strategin mot organiserad brottslighet är en tydlig målsättning att strypa den kriminella ekonomin. Narkotikahandeln fortsätter att vara en lukrativ inkomstkälla för organiserad brottslighet. Fokus för dagens möte är därför vilka åtgärder som behöver prioriteras och vilket förebyggande arbete som behövs för att motverka och bekämpa narkotikabrottsligheten.

I strategin lyfts även behovet av ett förstärkt internationellt arbete mot organiserad brottslighet. Under dagens möte diskuteras därför även hur myndigheternas internationella samarbeten och kanaler kan utnyttjas bättre framöver för att bekämpa den gränsöverskridande organiserade brottsligheten.

Vid mötet deltar, utöver de sex fasta medlemmarna, finansminister Elisabeth Svantesson och även Kriminalvården. 

Dagens möte blir det elfte i ordningen sedan rådet inrättades i december 2022.

För mer information om mötet och möjlighet till intervju, kontakta pressekreterare.

Om rådet mot organiserad brottslighet

Rådet mot organiserad brottslighet inrättades av regeringen i december 2022. Syftet är att stärka och effektivisera det samlade arbetet mot den organiserade brottsligheten. Arbetet i rådet ska skapa bättre förutsättningar för att åtgärder som vidtas är träffsäkra, effektiva och leder till praktisk nytta. Rådet har utöver justitieministern, samordnande statssekreterare i Justitiedepartementet och statssekreterare i Finansdepartementet, följande fasta medlemmar: rikspolischefen, chefen för Polismyndighetens nationella operativa avdelning, riksåklagaren, generaltulldirektören samt generaldirektörerna vid Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. Rådet leds av justitieministern.

Presskontakt

Linnea Dubois
Pressassistent hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-116 74 22
e-post till Linnea Dubois
Niklas Gillström
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 79
e-post till Niklas Gillström
Laddar...