Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Regeringen utökar sitt stöd till utsatta och förföljda journalister

Publicerad

Regeringen har fattat beslut om att stödja initiativet Reporters Shield med fem miljoner kronor under en 2-årsperiod. Reporters Shield är en ny långsiktig stödmekanism som ger journalister och andra medieaktörer verksamma i repressiva miljöer rättsligt stöd när icke-legitima rättsprocesser riktas mot dem.

– Journalister som ägnar sig åt grävande journalistik i ofria miljöer blir allt oftare föremål för rättsliga processer som ett sätt att tysta dem. Regeringen har därför beslutat gå in med fem miljoner kronor i stöd till Reporters Shield. Att stärka yttrandefrihet och demokrati är en viktig del av regeringens reformagenda för biståndet. Stödet till Reporters Shield är en del av det arbetet, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Sverige har även tidigare ökat stödet till organisationer som stöttar oberoende journalister runt om i världen. Regeringen har nyligen fattat beslut om ett kraftigt utökat stöd till två organisationer som arbetar specifikt med att stötta journalister och försvarare av mänskliga fri- och rättigheter i repressiva miljöer, inklusive i Östeuropa. European Endowment for Democracy (EED) har i år tillförts 15 miljoner kronor och stödet till Prague Civil Society Centre (Pragcentret) har fördubblats från tio till 20 miljoner kronor.

Reporters Shield

Reporters Shield grundades 2022 och är en oberoende, icke-vinstdrivande organisation baserad i USA. Organisationen finansieras genom medlemsavgifter och donationer.

Verksamhetens övergripande mål är att bygga upp ett globalt program till stöd för utsatta journalister. På så sätt vill organisationen tillse att journalister och medieaktörer som verkar i repressiva miljöer får stöd i form av juridisk expertis, utbildningar och möjlighet till rättslig hjälp vid eventuella icke-legitima rättsprocesser.

Regeringen har nu beslutat om ett tvåårigt stöd, uppdelat på två miljoner kronor under 2024 och tre miljoner kronor under 2025. Bland andra givare till Reporters Shield märks den amerikanska biståndsmyndigheten USAID.

Presskontakt

Anna Ståhlgren Nislander
Politisk sakkunnig hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-108 99 71
e-post till Anna Ståhlgren Nislander
Laddar...