Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Tobias Billström reser till Moldavien tillsammans med nordiska och baltiska utrikesministerkollegor

Publicerad

Utrikesminister Tobias Billström besöker Moldaviens huvudstad Chišinau 26 – 27 april tillsammans med sju andra utrikesministrar från de nordiska och baltiska länderna. Besöket sker i ljuset av Moldaviens status som kandidatland till EU och landets utsatta säkerhetspolitiska situation.

– Rysslands militära aggression i Ukraina har inneburit allvarliga säkerhetshot, omfattande flyktingströmmar och en djup socioekonomisk kris för Moldavien. Landet utsätts löpande för ryska hybridattacker med målet att sprida social oro och undergräva den moldaviska demokratin. Moldavien hanterar dessa hybridattacker på ett bra sätt samtidigt som landet visar stor solidaritet med ukrainska flyktingar. Besöket till Chišinau sänder en tydlig signal om vårt gemensamma stöd till Moldavien både från EU och de nordisk-baltiska länderna, säger utrikesminister Tobias Billström.

I Chišinau träffar de nordisk-baltiska utrikesministrarna Moldaviens president Maia Sandu, premiärminister Dorin Recean, utrikesminister Nicu Popescu, talman Igor Grosu och civilsamhällsorganisationer.

– Besöket ger oss möjlighet att diskutera hur vi kan utveckla vårt samarbete med Moldavien för att stärka landets motståndskraft och stödja landets reformarbete för att på sikt kunna uppfylla villkoren för medlemskap i EU. Att Moldavien genomför de reformer som krävs för EU-medlemskap är viktigt både för Moldaviens och Europas framtida säkerhet och stabilitet, säger utrikesminister Tobias Billström.

I den nordisk-baltiska delegationen till Chišinau ingår utöver utrikesminister Tobias Billström Estlands utrikesminister Margus Tsahkna, Finlands statssekreterare för utrikes- och säkerhetsfrågor Kai Sauer, Islands utrikesminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, Lettlands utrikesminister Edgar Rinkēvičs, Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis, Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt och Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen.

Faktaruta

Sverige är en av de största bilaterala biståndsgivarna till Moldavien. Sveriges långsiktiga reformarbete med Moldavien utgår från landets EU-närmande och fokuserar på demokrati, mänskliga rättigheter, marknadsekonomisk utveckling och miljö och klimat.

Under 2022 uppgick det bilaterala reformstödet från Sverige till 195 miljoner kronor. Sverige bidrog utöver det med cirka 185 miljoner kronor främst avsedd för att stödja Moldaviens energiförsörjning och humanitära åtgärder för att hantera flyktingsituationen i landet. Bland annat gav Sverige 100 miljoner kronor till en energifond för utsatta hushåll. Den 8 mars i år tillkännagav regeringen ett riktat stöd om 120 miljoner kronor till UN Women och UNFPA i Ukraina och Moldavien för att möta kvinnors och flickors humanitära behov och främja kvinnors och flickors möjligheter och rättigheter.

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt
Laddar...