Hoppa till huvudinnehåll

Bangladesh

Bangladesh utropade sin självständighet 1971, och kort därefter, den 4 februari 1972, blev Sverige ett av de första länderna att erkänna landet. Relationen mellan Sverige och Bangladesh består idag av ett omfattande handelsutbyte och ett långvarigt utvecklingssamarbete.

Bangladesh har blivit en snabbt växande marknad för svenskt näringsliv. Mer än femtio svenska företag, främst inom mode-och textilbranschen, är närvarande i Bangladesh. Sveriges export består till största delen av verkstadsprodukter och telekomutrustning, medan importen främst består av kläder och andra textilier.

Svenskt utvecklingssamarbete med Bangladesh inleddes tidigt efter landets självständighet 1971. Den nuvarande resultatstrategin gäller för perioden 2021-2025. Det svenska utvecklingssamarbetet fokuserar på att främja demokrati och mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och jämlikhet, miljö och klimat, inkluderande ekonomisk utveckling samt hälsofrågor såsom sexuella och reproduktiva rättigheter. Sverige bidrar även med humanitärt stöd och med långsiktigt utvecklingssamarbete till Rohingya-flyktinglägren i Cox’s Bazar.

2017 besökte Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina Sverige. Bangladeshs informationsminister Hasan Mahmud besökte Stockholm under EU Indo Pacific-ministerforumet 2023. Statssekreterare för bistånds- och utrikeshandelsminister Diana Janse besökte Bangladesh i oktober 2023. Kronprinsessan Victoria och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell besökte Bangladesh i mars 2024.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Bangladesh

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 57 träffar.

Laddar...