Innehåll om Sverige i EU
Totalt 3889 träffar.
-
Regeringen ger Finansinspektionen och Riksbanken nya verktyg för att stärka den digitala motståndskraften i finanssektorn
Regeringen har i dag lämnat en proposition till riksdagen med förslag som ska ge Finansinspektionen befogenhet att kontrollera att finansiella företag följer EU:s förordning om digital operativ motståndskraft för finanssektorn (DORA). Dessutom föreslås att Finansinspektionen och Riksbanken blir ansvariga myndigheter för att testa vissa företags digitala motståndskraft mot cyberattacker.
Publicerad · Pressmeddelande från Niklas Wykman, Finansdepartementet
-
Digital operativ motståndskraft för finanssektorn, Prop. 2024/25:44
Genom EU:s förordning om digital operativ motståndskraft för finanssektorn införs nya krav på företag inom den finansiella sektorn. Kraven omfattar bland annat företagens riskhantering när det gäller informations- och kommunikationsteknik, incidentrapportering, hantering av utlagd verksamhet och testning av digital operativ motståndskraft. Förordningen ska tillämpas från och med den 17 januari 2025. Samtidigt införs ändringar i flera EU-direktiv på finansmarknadsområdet.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Finansdepartementet, Regeringen
-
Förslag för att stärka konsumentskyddet vid kreditavtal
Konsumentkreditutredningen har överlämnat sitt delbetänkande till regeringen. Betänkandet innehåller förslag på hur ett nytt konsumentkreditdirektiv bör genomföras. Bland annat föreslås att fler konsumentkrediter omfattas av konsumentskyddande regler och strängare krav på kreditprövning.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Niklas Wykman, Finansdepartementet, Justitiedepartementet
-
Regeringen tillsätter Styrmedelsutredningen för att minska Sveriges utsläpp
Regeringen har fattat beslut om kommittédirektiven till den så kallade Styrmedelsutredningen. Utredningen ska analysera vilka styrmedel som kan utformas för att fasa ut fossila bränslen på ett kostnads- och samhällsekonomiskt effektivt sätt och för att nå det långsiktiga nationella klimatmålet till 2045 samt de EU-åtaganden som Sverige har på klimatområdet. Utredare kommer att vara Svante Mandell, miljöekonomisk chef på Konjunkturinstitutet.
-
Remiss av SOU 2024:69 Ett nytt konsumentkreditdirektiv
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser som Justitiedepartementet har remitterat SOU 2024:69 Ett nytt konsumentkreditdirektiv.
Publicerad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Ett nytt konsumentkreditdirektiv, SOU 2024:69
Delbetänkande av Konsumentkreditutredningen.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Justitiedepartementet
-
EU-minister Jessica Rosencrantz tog emot danska ministerkollegan Marie Bjerre
Jessica Rosencrantz träffade onsdagen 23 oktober sin danska ministerkollega Marie Bjerre. På agendan stod utbyte av erfarenheter inför Danmarks kommande ordförandeskap och diskussioner om aktuella EU-frågor.
Publicerad · Artikel från Jessica Rosencrantz, Statsrådsberedningen
-
En ny EU-reglering om marknader för kryptotillgångar, Prop. 2024/25:43
I propositionen föreslås vissa lagändringar som kompletterar EU-förordningarna och som krävs för att förordningarna ska få fullt genomslag i svensk rätt. I huvudsak innebär lagändringarna nya bestämmelser om Finansinspektionens tillsynsbefogenheter och om ingripanden och sanktioner gentemot företag som bedriver verksamhet som omfattas av Mica-förordningen.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Finansdepartementet, Regeringen
-
Regeringen tar första steget för att suspendera skatteavtalet med Ryssland
Regeringen har i dag beslutat om en proposition med förslag om att lagen om skatteavtal mellan Sverige och Ryssland upphävs. Bakgrunden är att regeringen avser att suspendera avtalet på folk-rättslig grund.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
Suspension av skatteavtalet med Ryssland, Prop. 2024/25:38
I propositionen föreslås att lagen (1993:1301) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Ryssland ska upphöra att gälla. Därmed upphör tillämpningen av avtalet i svensk lagstiftning. Förslaget föranleds av att regeringen avser att suspendera avtalet på folkrättslig grund.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Finansdepartementet, Regeringen
-
Östersjöns fiskemöjligheter för 2025 beslutade
Under tisdagen den 22 oktober beslutade jordbruks- och fiskerådet om fiskemöjligheter i Östersjön för 2025.
Publicerad · Pressmeddelande från Peter Kullgren, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
-
Sverige återfår sin skattebefrielse för biogas
Europeiska kommissionen har beslutat att godkänna Sveriges skattebefrielser för biogas och biogasol. Det meddelade kommissionen i ett pressmeddelande idag.
Publicerad · Pressmeddelande från Elisabeth Svantesson, Finansdepartementet
-
Remiss av promemorian Ändringar i EU:s formskyddsförordning, Ju2024/02018
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Ändringar i EU:s formskyddsförordning.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Ukraina och migration i fokus på EU-toppmöte i Bryssel
Statsminister Ulf Kristersson deltog på ett EU-toppmöte i Bryssel den 17 oktober. På dagordningen stod bland annat Ukraina, Mellanöstern och migration. Under mötet lyfte statsministern bland annat att EU bör terrorklassa det iranska revolutionsgardet.
Publicerad · Artikel från Ulf Kristersson, Statsrådsberedningen
-
A comprehensive approach to strengthening Rule of Law policy and instruments
Den 16 september 2024 hade den svenska regeringen och den finländska regeringen ett gemensamt regeringsmöte. De båda ländernas statsministrar undertecknade i samband med detta en deklaration om svensk-finländskt samarbete. De båda regeringarna riktade i ett gemensamt dokument även uppmärksamheten på behovet av en övergripande strategi för att stärka rättsstatsprincipen.
Publicerad · Uppdaterad · Informationsmaterial från Jessica Rosencrantz, Statsrådsberedningen
-
Kompletterande bestämmelser till EU:s dataförordning, Dir. 2024:97
En särskild utredare ska föreslå kompletterande bestämmelser till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/2854 av den 13 december 2023 om harmoniserade regler för skälig åtkomst till och användning av data och om ändring av förordning (EU) 2017/2394 och direktiv (EU) 2020/1828 (dataförordningen), i fortsättningen kallad EU:s dataförordning, och lämna förslag på övriga åtgärder.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Finansdepartementet, Regeringen
-
Ändrade ersättningsregler för användning av musik
Regeringen har i dag skickat en promemoria på remiss med förslag på ändrade ersättningsregler för användning av musik. Syftet med förslaget är att anpassa svenska regler till en uppmärksammad dom från EU-domstolen.
Publicerad · Pressmeddelande från Gunnar Strömmer, Justitiedepartementet
-
Ändrade ersättningsregler för användning av musik, Ju2024/02104
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Ändrade ersättningsregler för användning av musik.
Publicerad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Ändrade ersättningsregler för användning av musik, Ju2024/02104
I denna promemoria föreslås ändringar som syftar till att anpassa svensk rätt till en dom från EU-domstolen (mål C-265/19 [Recorded Artists Actors Performers]). Förslaget innebär att ömsesidighet inte längre ska vara en förutsättning för ersättningsrätt i förhållande till WPPT-länder.
Publicerad · Departementsserien och promemorior, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet