Hoppa till huvudinnehåll

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om regeringens arbete och politik i EU. Exempelvis vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och ministerrådet samt vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan.

Ansvariga statsråd
Ulf Kristersson
Jessica Rosencrantz
Ansvariga departement
Statsråds­beredningen

Aktuellt om EU

  • Sverige värd för Östersjöstrategins årliga forum

    Foto: Destination Gotland

    Den 30–31 oktober 2024 står Sverige värd för Östersjöstrategins årliga forum. Evenemanget äger rum i Visby och utgör en årlig mötesplats med syfte att diskutera aktuella frågor och utveckla samarbetet i Östersjöregionen med särskilt fokus på fortsatt samarbete och stöd till Ukraina.

  • EU-minister Jessica Rosencrantz tog emot danska ministerkollegan Marie Bjerre

    EU-minister Jessica Rosencrantz och hennes danska kollega Marie Bjerre.
    Jessica Rosencrantz tillsammans med danska ministerkollega Marie Bjerre. På agendan för deras möte stod bland annat utbyte av erfarenheter inför Danmarks kommande ordförandeskap. Foto: Regeringskansliet

    Jessica Rosencrantz träffade onsdagen 23 oktober sin danska ministerkollega Marie Bjerre. På agendan stod utbyte av erfarenheter inför Danmarks kommande ordförandeskap och diskussioner om aktuella EU-frågor.

  • Östersjöns fiskemöjligheter för 2025 beslutade

    Landsbygdsministern blir intervjuad av Sveriges Radio. I bakgrunden syns en trappa, en svart pelare och några personer som går i korridoren.
    Landsbygdsminister Peter Kullgren blir intervjuad av Sveriges Radio i samband med jordbruks- och fiskerådsmötet i Luxemburg den 21-22 oktober. Foto: Europeiska unionen

    Under tisdagen den 22 oktober beslutade jordbruks- och fiskerådet om fiskemöjligheter i Östersjön för 2025.

    Sverige drev den mest restriktiva ståndpunkten i förhandlingen och verkade för att nå så lågt satta kvoter som möjligt för att påskynda återhämtningen av Östersjöns fiskbestånd, särskilt för strömmingen.

  • Sverige återfår sin skattebefrielse för biogas

    Elisabeth Svantesson, finansminister
    Elisabeth Svantesson, finansminister Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

    Europeiska kommissionen har beslutat att godkänna Sveriges skattebefrielser för biogas och biogasol. Det meddelade kommissionen i ett pressmeddelande idag.

    – Det här är ett välkommet besked för alla Sveriges producenter och användare av biogas. Efter påtryckningar från regeringen inledde kommissionen äntligen till slut sin granskning och jag är glad att den äntligen är i mål, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

EU-representationen är Sveriges största utlandsmyndighet med cirka 120 medarbetare. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

Regeringens arbete i EU

Regeringen företräder Sverige i Europeiska rådet och i Europeiska unionens råd, ofta kallat ministerrådet. Statsministern har det övergripande ansvaret för utvecklingen och samordningen av Sveriges EU-politik.

Mer om regeringens arbete i EU

Gunnar Strömmer
Justitieminister Gunnar Strömmer Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Ändrade ersättningsregler för användning av musik

Regeringen har skickat en promemoria på remiss med förslag på ändrade ersättningsregler för användning av musik. Syftet med förslaget är att anpassa svenska regler till en uppmärksammad dom från EU-domstolen. I promemorian föreslås att kravet på ömsesidighet ska tas bort, vilket kan kan leda till minskade intäkter för svenska rättighetshavare och ökade kostnader för musikanvändare i Sverige.

- Från ett svenskt perspektiv är det en självklarhet att principen om ömsesidighet bör fortsätta vara vägledande på upphovsrättsområdet, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Sveriges EU-minister och Finlands EU-minister
Sveriges EU-minister och Finlands EU-minister i samtal om för länderna viktiga frågor. Foto: Regeringskansliet

Sverige och Finland snart 30 år i EU

EU-minister Jessica Rosencrantz deltog torsdagen den 10 oktober i ett panelsamtal med Finlands EU-minister Joakim Strand. Evenemanget arrangerades mot bakgrund av att både Sverige och Finland varit medlemmar i EU i 30 år.

utrikesministern står framför flera mikrofoner. I bakgrunden syns flaggor från flera länder.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard blir intervjuad av journalister inför mötet i Luxemburg. Foto: Europeiska unionen

Maria Malmer Stenergard deltog i EU:s utrikes­ministermöte

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard deltog i EU:s utrikesministermöte (FAC) i Luxemburg. På dagordningen stod bland annat Rysslands aggression mot Ukraina och situationen i Mellanöstern.

Klimat- och miljöministern håller i ett papper och tittar uppåt. I bakgrunden syns tolkar i tolkbås och en brun träpanel.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari förbereder sig inför rådsmötet i Luxemburg. Foto: Europeiska unionen

Romina Pourmokhtari deltog vid EU:s klimat- och miljö­ministerrådsmöte

Romina Pourmokhtari deltog vid EU:s klimat- och miljöministerrådsmöte i Luxemburg den 14 oktober. På agendan stod bland annat att ta beslut om EU:s förhandlingsposition inför två stora miljökonferenser, COP 16 om biologisk mångfald och COP 29 om klimatomställningen.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Regeringens EU-prioriteringar

Medlemskapet i Europeiska unionen är avgörande för Sveriges ekonomi, säkerhet och vår röst i världen. Regeringen strävar därför efter att Sverige ska vara en aktiv, engagerad och pådrivande medlem som verkar för att göra EU säkrare, grönare och friare.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

EU-deklarationen

Varje år tar regeringen fram en EU-deklaration som tydliggör regeringens prioriteringar i EU-arbetet. Nuvarande deklaration presenterades av statsminister Ulf Kristersson under ett öppet sammanträde i riksdagens EU-nämnd den 15 november 2023.

Innehåll om Sverige i EU

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 3889 träffar.

Laddar...