Hoppa till huvudinnehåll

Utveckling och demokrati

Publicerad

Sverige behöver verka inom en rad områden för att befästa en öppen, fri och säker cyberrymd med rättsstatens principer som grund.

Digitalisering och demokrati

Det digitala mediet skapar möjligheter att fördjupa demokratin men gör också demokratin mer sårbar för olika slags digitala attacker. Såväl statliga som ickestatliga aktörer använder sig av digitala verktyg och ny teknik, till exempel AI, som ett medel att övervaka, utöva kontroll och trakassera meningsmotståndare, journalister och människorättsförsvarare, särskilt kvinnor. Skyddet mot digitala förföljelser för dessa grupper måste säkerställas.

Otillbörlig informationspåverkan undergräver demokratiska institutioner, destabiliserar demokratin och ökar risken för politiskt våld. Otillbörlig informationspåverkan utgör ett hot mot ett öppet och demokratiskt samhälle och den fria åsiktsbildningen och måste bemötas på såväl nationell som internationell nivå för att skydda demokratins kärna.

Samtidigt ökar digitaliseringen möjligheterna för civilsamhället och människorättsförsvarare att agera, organisera sig och påverka. Tillgång till ett fritt, öppet och säkert internet är avgörande för att främja politiskt och socialt deltagande.

Digitalisering och utveckling

Digitalisering kan lyfta samhällen ur fattigdom genom att ge nya möjligheter att delta i världshandeln och den globala ekonomiska utvecklingen. En väsentlig del av den infrastruktur som möjliggör välstånd är digital. En ökad digitalisering skapar således stora utvecklingsmöjligheter för låginkomstländer. Stora delar av världens befolkning har dock inte förutsättningarna för att fullt ut kunna dra nytta av digitaliseringen, och fördelarna med den digitala utvecklingen. Det gäller särskilt kvinnor och flickor. Tillgången till internet är markant bättre i demokratiska länder än i autokratier. En ambitiös och inkluderande digitaliseringsagenda kan bidra till att accelerera genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling (SDGs), bland annat genom att möjliggöra innovation inom till exempel finansiell inkludering, tillgång till sjukvård, förbättrat jordbruk och miljö- och klimat. Det krävs ett fortsatt fokus på ökad och säker tillgång till informations- och kommunikationsteknik. Utvecklingssamarbete kopplat till digital handel (e-handel) är av stor betydelse för att stödja utvecklingsländers deltagande i världshandeln. E-handeln kan skapa gynnsamma fördelar för små och mellanstora företag (SMEs), kvinnor samt marginaliserade grupper genom att minska exportbarriärer och tillgängliggöra fler produkter till en lägre kostnad. Digitala lösningar bidra till att motverka mobilitetshinder, diskriminering, och kvinnliga entreprenörers utsatthet för våld. Samtidigt måste den digitala utvecklingen åtföljas parallellt av ett systematiskt informations- och cybersäkerhetsarbete för att skapa motståndskraftiga samhällen.

Kapacitetsuppbyggnad och kapacitetsutveckling inom digitalisering och cybersäkerhet

Stöd inom digitalisering måste åtföljas av en stärkt cybersäkerhetsförmåga. Exempelvis saknar många utvecklingsländer nationella myndigheter med uppgift att stödja samhället i att bygga motståndskraft på cyberområdet. Samtidigt blir en allt större del av samhällstjänsterna, också på områden som hälsa och utbildning, digitala. En förbättrad kapacitet att bygga rättstatsbaserade institutioner och regler, och att bygga motståndskraft och göra teknikval utifrån en rättighetsbaserad ansats, har stor betydelse för den bredare utvecklingen inom mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.

Det finns behov av en utökad satsning på kapacitetsbyggande inom digitalisering inklusive uppbyggnad av demokratiska samhällen, offentliga institutioner och system för digital förvaltning, och cybersäkerhet. Kapacitetsbyggande insatser inom digitalisering och cybersäkerhet är därför nödvändigt. Det ligger i Sveriges intresse att länder med vilka Sverige vill fördjupa sina politiska och ekonomiska relationer stärker motståndskraften mot externa cyberhot och förbättrar kapaciteten att på egen hand stärka sin suveränitet i cyberrymden. I denna kontext är Ukraina prioriterat för kapacitetsbyggande gällande cybersäkerhet. Sveriges ambition inom kapacitetsutveckling bör främst koordineras genom multilaterala initiativ inom EU, Nato, FN och OSSE.

Sveriges utvecklingssamarbete inom digitalisering och cybersäkerhet

Sverige arbetar aktivt med att integrera digitala komponenter i det bilaterala utvecklingssamarbetet. Det sker bland annat som del av stödet för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Det svenska utvecklingssamarbetet ska stödja insatser som främjar ett öppet, fritt och säkert internet, samt insatser som minskar den digitala klyftan – särskilt för kvinnor, flickor och andra grupper som är särskilt utsatta.

Sverige avser också att, genom utvecklingssamarbetet, bidra till arbetet mot otillbörlig informationspåverkan och för att stärka motståndskraften och förbättra kapaciteten inom digitaliserings- och cybersäkerhetsområdet. Till exempel handlar det om verksamhet som stärker och säkrar organisationers och människorättsförsvarares digitala verktyg, men stöd handlar också om att öka medvetandet om risker och sårbarhet som en ökad digitalisering innebär. Arbetet innebär också att lyfta och synliggöra digitaliseringens utmaningar i allt från hot och våld, olaglig handel, otillbörlig informationspåverkan, övervakning och hot mot individens integritet. Normer och principer för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer behöver vara vägledande för utvecklingen av en inkluderande digital förvaltning. Stöd på det digitala området behöver alltid åtföljas av ett systematiskt informations- och cybersäkerhetsarbete för att inte skapa nya sårbarheter.


Sveriges utvecklingssamarbete stödjer organisationer i deras påverkansarbete med att säkerställa att internet förblir öppet och säkert för individer, journalister, oberoende forskare och människorättsförsvarare. Stödet innehåller även kapacitetsuppbyggnad, mentorskap och utbildning samt stöd i akuta situationer som exempelvis hot mot enskilda, nedstängning av internet eller blockering av kommunikationskanaler. Stödet till människorättsförsvarare, även i digitala miljöer, ska utvecklas. Därtill får flera organisationer stöd i arbetet med att hjälpa organisationer och marginaliserade grupper i repressiva miljöer med verktyg och teknik för de
ska kunna ha kontroll över sin egen information och försvara sig mot digitala attacker såsom otillbörlig informationspåverkan, uppvigling, övervakning, trakasserier och våld.

En ökad digitalisering underlättar för ekonomisk utveckling och välstånd och skapar stora utvecklingsmöjligheter. Det är därför av vikt att främja de möjligheter som digitaliseringen för med sig för individer, näringsliv och civilsamhälle.

Den privata sektorn utgör också en viktig tillgång och kompetens gällande kapacitetsutbyggnad avseende cybersäkerhet. Ett stärkt samarbete mellan den privat och offentlig sektor är nödvändigt för att kunna utveckla cybersäkerhet i utvecklingsarbetet.

Sverige ser därför över möjligheterna med nya instrument och finansieringslösningar inom ramen för utvecklingssamarbetet med syfte att bredda det svenska erbjudandet och bidra till ett ökat deltagande av det svenska näringslivet i digitala omställningsprojekt i låg- och medelinkomstländer.

Multilaterala samarbeten

Sveriges multilaterala utvecklingssamarbete bidrar till samarbetsländernas möjligheter att dra nytta av den digitala teknikens potential och samtidigt kunna hantera riskerna genom stärkt cybersäkerhet. Stöd till policyutveckling, fysiska investeringar och kapacitetsutveckling sker i ökad utsträckning genom multilaterala organisationer, inom ramen för EU:s, FN:s och utvecklingsbankernas verksamhet. Världsbanksgruppen har en viktig roll för att minska de globala digitala klyftorna. Sverige bidrar också med stöd till utvecklingsländerna för att de ska kunna dra nytta av och möta utmaningarna vad avser den digitala ekonomins snabba utveckling.

Digitalisering och jämställdhet

Den ojämlika fördelningen av teknisk kompetens och tillgång till internet får särskilt negativa konsekvenser för kvinnor och flickor. Sverige har förutsättningar att bidra till stärkta möjligheter och rättigheter för kvinnor och flickor inom det digitala området genom att utveckla egna kapacitetsutvecklingsprojekt med bidrag från svenska myndigheter med spetskompetens på området. Sådana insatser behöver ta sikte på kvinnors och flickors meningsfulla deltagande i hela kedjan från teknikutveckling till användning, inklusive relevanta politiska beslutsprocesser på teknikområdet.

Ett ökande antal kvinnor och flickor drabbas av könsrelaterat och sexuellt våld, hot, hat och kränkningar på internet och sociala medier. Digitala tekniker kan också förstärka problemen med könsrelaterat våld och sexuellt utnyttjande av barn offline, genom att underlätta förföljelse och exploatering av offer. Våld, hot, hat och övergrepp online får allvarliga konsekvenser, inte bara för kvinnors och flickors fysiska och psykiska hälsa utan också deras möjligheter att delta i det demokratiska samtalet.

Fokusområden – utveckling och demokrati

  • Verka för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i digitala miljöer inom det svenska utvecklingssamarbetet, bland annat genom att säkerställa skydd och kapacitetsuppbyggnad för människorättsförsvarare, jämställdhet, civilsamhällesaktörer och demokratirörelser.

  • Verka för att digitalisering och cybersäkerhet blir en horisontell fråga för att uppnå de utvecklingspolitiska målen. Kapacitetsutveckling för digitalisering och cybersäkerhet bör därför integreras inom ramen för Sveriges bilaterala och multilaterala utvecklingsarbete. Det gäller bland annat att bidra till att säkra digitala samhällstjänster och kompetensinsatser samt minska de digitala klyftorna mellan män och kvinnor.

  • Verka för synergier mellan främjande, handel-, utrikes- och säkerhetspolitik i internationellt utvecklingssamarbete rörande digitalisering och cybersäkerhet.

  • Verka i multilaterala sammanhang för de mänskliga rättigheterna inom cyberområdet, inte minst yttrandefriheten, tillgång till information och rätten till privatliv. Fortsatt fördjupa samarbetet med likasinnade rörande digitalisering och demokrati, såväl i multilaterala sammanhang som bilateralt.

  • Aktivt bidra till ITU:s arbete med att stärka utvecklingsländers kapacitetsutveckling inom cyber- och digitaliseringsområdet samt främja en inkluderande digitaliseringsagenda till stöd för att uppnå de globala hållbarhetsmålen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laddar...