Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Jessica Gow/TT

Sverige i en digital värld

Strategi för Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik inom cyberfrågor och digitala frågor.

Denna strategi syftar till att värna Sveriges säkerhet, välstånd och konkurrenskraft genom en sammanhållen och integrerad utrikes- och säkerhetspolitik inom cyberfrågor och digitala frågor. Genom att befästa en global, öppen, fri och säker cyberrymd med rättsstatens principer som grund, kan Sverige stärka sin roll och sitt inflytande internationellt.

Ansvariga departement
Utrikes­departementet
  • Den utrikes- och säkerhetspolitiska dagordningen för cyberfrågor och digitala frågor blir allt viktigare i takt med att den digitala och fysiska verkligheten smälter samman. Nya teknologier som artificiell intelligens (AI), kvantteknik, avancerade halvledare och nästa generationens kommunikationsnätverk (6G) påverkar internationellt samarbete och globala maktförhållanden.

    EU är Sveriges främsta plattform för att hantera dessa frågor. Sverige ska föra en solidarisk allianspolitik inom EU och Nato, och samarbeta med strategiska partners och den privata sektorn för att hantera internationella hot. En sammanhållen utrikes- och säkerhetspolitik är avgörande för att stärka Sveriges säkerhet, välstånd och konkurrenskraft.

Strategins fyra huvudmål

  • Foto: Per Bengtsson/Shutterstock/TT

    Säkerhetspolitik

    Sverige står inför säkerhetspolitiska utmaningar inom cyberfrågor och digitala frågor. Det är viktigt att främja innovation och stärka samarbeten mot cyberhot. Sverige är ledande inom teknikutveckling och arbetar för att skydda nationella säkerhetsintressen. Cyberangrepp är en realitet och hantering av dessa hot är grundläggande. Sverige ska föra en solidarisk politik inom EU och Nato och integrera cyberfrågor i utrikes- och säkerhetspolitiken.

  • Foto: Jessica Gow/TT

    Handel, välstånd och konkurrenskraft

    Sverige är ledande inom digital utveckling, vilket är centralt för ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft. Handelspolitiken fokuserar på att främja svensk digital teknik och företagens internationella verksamhet. Samarbete mellan privat och offentlig sektor är avgörande för att stärka Sveriges position inom digital teknik och innovation. Sverige arbetar för att europeiska normer ska bli globala standarder.

  • Foto: Canva

    Utveckling och demokrati

    Stödja demokratisk utveckling och motverka auktoritära tendenser genom utveckling av säker digitalisering. En säker digital utveckling som bygger på demokratiska värderingar är avgörande för att motverka mer auktoritära samhällen.

  • Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet

    Internationella samarbeten

    Fördjupa samarbeten med EU, Nato, strategiska partners och den privata sektorn för att få genomslag för svenska intressen och prioriteringar. Samarbetet med den privata sektorn är särskilt viktigt för att hantera internationella och gränsöverskridande hot.

  1. Säkerhetspolitik
  2. Handel, välstånd och konkurrenskraft
  3. Utveckling och demokrati
  4. Internationella samarbeten

Innehåll om Sverige i en digital värld

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 4 träffar.

Laddar...