EU-förordning stärker Europas självförsörjning av kritiska råmaterial
Publicerad
Syftet med EU:s förordning om kritiska råmaterial (Critical Raw Materials Act, CRMA) är att öka utvinningen, återvinningen och förädlingen av strategiska metaller och mineral inom EU. Det är avgörande för den gröna och digitala omställningen samt för försvars- och rymdindustrin, och minskar EU:s beroende av import från länder utanför unionen.
Lagstiftning om kritiska råmaterial från EU
Den 23 maj 2024 trädde den nya EU-förordningen om kritiska råmaterial (Critical Raw Materials Act, CRMA) i kraft. Lagstiftningen inom mineralområdet syftar till att öka utvinningen, återvinningen och förädlingen inom EU av metaller och mineral som bedöms som kritiska och strategiska. Dessa metaller och mineral behövs för tekniska lösningar för den gröna och digitala omställningen samt för försvars- och rymdindustrin. Då självförsörjningsgraden för dess kritiska råmaterial är låg inom EU är vi beroende av import från länder utanför EU. Förordningen ska stärka EU:s kapacitet i alla led i värdekedjan för råvaror samt öka vår resiliens genom att minska beroendet av enskilda råvarukällor, öka beredskapen och främja leveranskedjans hållbarhet och cirkularitet.
Strategiska projekt
Förordningen innebär framför allt effektiviserade tillståndsprocesser för projekt som innefattar kritiska metaller och mineral. Dessa företag ska endast behöva kontakta en myndighet (en kontaktpunkt) som guidar dem genom hela tillståndsprocessen. När ett projekt klassas som strategiskt finns även även tidsfrister på hur lång tid tillståndsprocessen får ta. Dessa projekt har även möjlighet att få rådgivning kring möjliga finansieringslösningar på sin satsning. Förordningen omfattar hela värdekedjan från utvinning, förädling till återvinning.
Från och med ikraftträdandet i maj 2024 till och med den 22 augusti 2024 tog Europeiska kommissionen emot ansökningar från företag om att få sådan status på projekt. Det inkom över 170 ansökningar till kommissionen.
Europeiska kommissionen har beslutat om att fem svenska projekt får status som strategiska projekt inom ramen för EU-förordningen om kritiska råmaterial. De projekten är Talgas arbete med att bryta grafit, Northvolts projekt med återvinning och LKAB:s tre olika projekt inom ramen för ReeMap-satsningen. Men det kommer vara möjligt att söka igen.
Regeringens arbete med den nya mineralstiftningen från EU
Regeringen arbetar med att se över vad som krävs för att Sverige ska kunna efterfölja denna lagstiftning. Den 16 december 2024 gav regeringen i uppdrag till Länsstyrelsen i Västerbottens län, Länsstyrelsen i Dalarnas län, Länsstyrelsen i Stockholms län, Länsstyrelsen i Örebros län, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Länsstyrelsen i Skånes län att vara kontaktpunkter för de projekt som omfattas av förordningen och i huvudsak bedrivs eller avses bedrivas i respektive län.
Samtidigt pågår ett långsiktigt arbete med att se över tillståndsprocesserna för att göra dem mer effektiva och förutsebara för alla mineralprojekt och alla verksamheter. Förslagen från miljötillståndsutredningen som bereds inom Regeringskansliet kan ha betydelse även för genomförandet av CRMA. Utredningen föreslår bland annat att beslut om miljötillstånd ska fattas av en ny miljöprövningsmyndighet. Det pågår ett arbete inom Regeringskansliet för att undersöka vad mer som krävs och hur detta ska göras.
Kartläggning och prospekteringsintressant information
Av förordningen framgår att det behövs en förbättrad och modern bakgrundsdata avseende så kallad prospekteringsintressant information och att varje medlemsstat ska arbeta efter en kartplan som rapporteras till EU. Regeringens förstärkning av SGU:s verksamhet bidrar till att tillgodose den delen i regelverket.