Innehåll om miljö och klimat
Totalt 1907 träffar.
-
Remiss av promemorian Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om batterier, KN2024/02313
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om batterier.
Publicerad · Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Promemoria Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om batterier, KN2024/02313
I promemorian föreslås bestämmelser som kompletterar EU-förordningen om batterier.
-
"Resten av världen borde följa vår väg"
Debattartikel av statsminister Ulf Kristersson och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Expressen, 20 november 2024.
-
Nationellt anförande av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vid COP29
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari höll Sveriges nationella anförande vid FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku i Azerbajdzjan den 20 november 2024. Det talade ordet gäller.
Publicerad · Tal från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Klimat- och miljöministern bjuder in till pressbriefing på COP 29 i Baku
I dag onsdagen den 20 november kl. 16.45 lokal tid i Azerbajdzjan (kl. 13.45 svensk tid) bjuder klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie in till en pressbriefing på plats på FN:s klimatkonferens COP 29 i Baku, Azerbajdzjan. Syftet är att ge en statusuppdatering om de pågående klimatförhandlingarna för de journalister som bevakar mötet.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Klimat- och miljöministern deltar i FN:s klimatmöte COP29
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari deltar från och med idag onsdag i slutförhandlingarna på FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku i Azerbajdzjan. Förhandlingarna är planerade att avslutas på fredag den 22 november.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Utveckla och stärka det svenska internationella klimatarbetet, Dir. 2024:108
En särskild utredare ska bidra till att stärka och utveckla det svenska internationella klimatarbetet med Parisavtalet som grund.
Publicerad · Kommittédirektiv, Rättsliga dokument från Klimat- och näringslivsdepartementet, Regeringen
-
Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Beräkning av kostnader för att transportera bort och behandla engångsplast som skräpar ned, KN2024/02278
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat Naturvårdsverkets skrivelse Beräkning av kostnader för att transportera bort och behandla engångsplast som skräpar ned.
Publicerad · Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Remiss av utkast till rapport om hur Sverige genomför Århuskonventionen, KN2024/01733
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Klimat- och näringslivsdepartementet på utkast till rapport om hur Sverige genomför Århuskonventionen.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Sveriges finansieringspaket till COP29
Sverige är och kommer fortsätta vara en av världens mest generösa givare av internationell klimatfinansiering. Det svenska klimatbiståndet ska utökas och effektiviseras. Sverige spelade en betydande roll i att världen 2022 nådde målet om 100 miljarder dollar per år i global klimatfinansiering, i och med ett generöst svenskt bidrag. Det svenska bidraget till internationell klimatfinansiering är en central del av Sveriges klimatpolitik. Den internationella klimatfinansieringen ska bidra till både utsläppsminskning och klimatanpassning.
Publicerad · Artikel från Benjamin Dousa, Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet, Utrikesdepartementet
-
De nordiska länderna är en stark och tydlig röst i internationella miljö- och klimatförhandlingar
Årets andra nordiska miljö- och klimatministermöte ägde rum digitalt den 13 november. Det var det sista ministermötet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Internationella förhandlingar och nordiskt samarbete om avfall och kemikalier diskuterades. På mötet deltog klimat- och miljöministrar från Danmark, Norge, Finland och Sverige.
Publicerad · Artikel från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
8 miljarder till FN:s gröna klimatfond
Sverige annonserar ett bidrag om 8 miljarder kronor till FN:s gröna klimatfond (GCF). Sverige är med detta en av de allra största givarna till fonden. Genom klimatfonden kan låg- och medelinkomstländer få stöd med att genomföra klimatinvesteringar för minskade utsläpp och skydda sina samhällen mot klimatförändringarna genom anpassningsåtgärder.
-
Ett stärkt internationellt klimatarbete för Sverige
I morgon väntas regeringen fatta beslut om ett kommittédirektiv för att stärka och utveckla Sveriges internationella klimatarbete. Fokus i utredningen ska vara att ta fram förslag på åtgärder för stärkta svenska insatser för att bidra till att driva på klimatarbetet i andra länder samt att stödja Regeringskansliet i genomförandet av den svenska internationella klimatpolitiken.
-
Remiss av promemorian Hållbarhetskriterier för vissa bränslen och en ny reduktionsplikt, KN2024/01751
Här kan du ta del av svaren från de som ombetts svara på remissen av promemorian Hållbarhetskriterier för vissa bränslen och en ny reduktionsplikt. Övriga ärenden finns tillgängliga i departementet.
Publicerad · Uppdaterad · Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Pressträff med Benjamin Dousa och Romina Pourmokhtari
Onsdag den 13 november håller bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för att presentera nya internationella klimatsatsningar.
-
200 miljoner till klimatfonden för skador och förluster
För COP29 annonserar Sverige ett bidrag till den nya fond som syftar till att hjälpa särskilt sårbara länder att hantera klimatrelaterade skador och förluster. Fonden ligger under Parisavtalet och Klimatkonventionen.
-
Små sjöar och smala vattendrag ska inte ha strandskydd
Det finns ett stort behov av att reformera strandskyddet för att göra det mer ändamålsenligt och för att öka acceptansen för regelverket. För att komma till rätta med detta arbetar regeringen sedan en tid med att reformera strandskyddet. Som ett första steg är ambitionen att genomföra flera förslag från tidigare utredningar.
Publicerad · Pressmeddelande från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Remiss av promemorian Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag, KN2024/02252
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag.
Publicerad · Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet
-
Promemoria Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag, KN2024/02252
I promemorian lämnas förslag om att strandskydd som huvudregel inte ska gälla vid insjöar som är en hektar eller mindre och inte heller vid sådana sträckor av ett vattendrag som är två meter eller smalare.
-
Reformering av avfallsområdet för att öka materialåtervinningen och den cirkulära ekonomin
Det finns stor potential i att öka återanvändningen och materialåtervinningen genom en mer cirkulär ekonomi. Förslag om en reformerad och moderniserad avfallslagstiftning för att förebygga avfall och öka materialåtervinningen kommer nu att remitteras. Förslagen syftar till att öka resurseffektiviteten, skapa långsiktighet och bättre planeringsförutsättningar för företag och kommuner och främja investeringar i innovativa tekniska lösningar. Vidare lämnas förslag för att stärka och effektivisera tillsynen på avfallsområdet för att undvika snedvriden konkurrens och ökad illegal avfallshantering.
Publicerad · Pressmeddelande, Webb-tv från Romina Pourmokhtari, Klimat- och näringslivsdepartementet