Tidigare vinnare av musikexportpriset
Uppdaterad
Regeringens musikexportpris instiftades 1997. Priset delas ut till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik och medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Här kan du ta del av vilka som tilldelats priset genom åren och juryns motivering.
2023 - Loreen
Att vinna en gång är stort nog, att segra på nytt är historia. För henne. Och för Sverige. När Lorine Zineb Noka Talhaoui, eller Loreen som hon kallar sig, storsjöng in sin andra seger i Eurovision Song Contest 2023 gjorde hon det som första kvinnliga artisten någonsin. Och den andra i tävlingens historia.
Tänk att den passion för musiken som denna marockanskrotade röst fick i unga år i Önsta-Gryta blev allt detta. Senaste vinnarsången ”Tattoo” har i spelande stund varvats närmare en halv miljard gånger. Den har synts på listor och i media i 30 länder samt blivit den femte mest strömmade någonsin i Eurovisionhistorien.
49 år efter att Sverige på allvar påbörjade sin resa mot att bli en musikexportens storspelare internationellt, just i den europeiska melodifestivalen, står hon där, ännu en gång, som bästa beviset, framskakande ambassadörsgyllene, skinande blågul och sann euphoria.
2022 - First Aid Kit
First Aid Kit har funnits på internationella skivbolag sedan debuten år 2008. De har kontinuerligt gästat västvärldens ledande festivaler och TV-shower. Inte minst har systrarna Klara och Johanna Söderberg gjort några av de mest uppmärksammade covertolkningarna i modern tid – inklusive hyllningar av Paul Simon, Patti Smith och Emmylou Harris vid Polar Music Prize. Ändå smyger det en känsla av att duon länge agerade lite i skymundan som stor svensk exportakt. Om det var så raderades frågetecknen effektivt ut med 2022 års album ”Palomino”. Det femte albumet hyllades unisont globalt och nådde höga listplaceringar, som nummer 3 i England följt av en tredje nominering till The Brit Awards. First Aid Kit underströk ännu en gång hur man lyckats skapa en konsekvent blågul version av ett arv i pop-, folk- och country-traditioner som i många aspekter är ytterst ”amerikanskt”.
2021 - ABBA
Det är inte varje dag BBC flyttar en nyhetssändning för att premiära ny pop. Men, så stort blev det när ABBA presenterade sina första nya sånger på hela 40 år. Plötsligt var en av historiens största popmusikmakare tillbaka. ABBA:s återkomst med albumet ”Voyage” blev inte bara en av pophistoriens största, mest överraskande och bejublade, den slog också nya rekord. Fullängdaren nådde topplistans topp i 18 länder och gav kvartetten dess högsta listplacering för album någonsin i USA samt blev årets mest sålda i Tyskland. Framgången var som störst i England. Bara Beatles och sex andra akter har nått förstaplatsen fler än de tio gånger som ABBA gjorde hösten 2021. ”Voyage” blev det snabbast säljande albumet någonsin på 2000-talet i samma land. På tre dagar såldes dessutom en kvarts miljon biljetter till gruppens kommande, omtalade och spektakulära avatar-scenshow i London som har premiär våren 2022. I år är det 50 år och över 400 miljoner sålda skivor sedan ABBA bildades. Det Agnetha, Björn, Benny och Annifrid påbörjade 1972 blev ett första stort steg i historien om den svenska musikframgången globalt. Thank you for the music!
2020 - Oscar Holter
Värmlänningen Oscar Holter blev låtskrivare rekordung och producerade till etablerade namn redan på 00-talet. Då, precis som nu, skapar han skickligt ett möte mellan klassiska popharmonier och syntbaserade ”hooks”. Oscar Holter sa en gång: ”Jag tycker att Kraftwerk svänger lika mycket som ABBA”. Detta är något han har demonstrerat tillsammans med namn som Christina Aguilera, Katy Perry, Justin Timberlake, Taylor Swift och svenska Tove Lo, men aldrig har konceptet blivit så framgångsrikt som när Holter tillsammans med läromästare Max Martin skrev och producerade ”Blinding Lights” ihop med den kanadensiske superstjärnan The Weeknd. ”Blinding Lights” är kort sagt redan en av de största pophittarna genom tiderna. Den blev under 2020 listetta i 34 länder och har även slagit rekord för flest antal veckor på topp 5 och 20 på Billboardlistan i USA. Den har spelats över två miljarder gånger bara på Spotify. För Max Martin blev den USA-etta nummer 23, för Oscar Holter blev den ett besked på att även han finns där uppe bland popvärldens mest framgångsrika kompositörer.
2019 - Ghost
Ghost har utmanat och skapat rubriker alltsedan starten i Linköping 2006. Det är i dag ett band med fans över hela jordklotet. Ghosts mytiska och ockulta berättelser inlindat i melodiös metal har gått från något primärt för den initierade publiken, kring albumdebuten med ”Opus Eponymous” 2011, till att i dag tillhöra de rock- och metalband som har bredast publik alla kategorier. 2019 underströk Ghost sin position som världsledande genom att fortsätta sin globala turné ”A Pale Tour Named Death” – när den avslutades i Mexico City i mars i år hade den nått totalt 137 scener över hela världen.
2018 - Ludwig Göransson
Från Linköping till Los Angeles. Från att ha spelat sönder tummen till Metallica som åttaåring till att skina själv i popens och popkulturens mitt. Denne kompositör och producent sökte sig tidigt till filmmusiken för att den är full av möjligheter. För att man så gränslöst kan blanda och experimentera med både stil och rytm; som han gjorde på världens biografer ifjol med "Black Panther", "Creed II" och "Venom". Samma sak händer i hans musik. Den sanslösa hiphop-gospel-trap-afrobeat-med mera-sången "This is America" med Childish Gambino tog nästan tre år att färdigställa. En viktig och uppmärksammad låt om dagens USA. Musikaliskt sett är den i sig en utmärkt programförklaring för vem denne gränslöse östgötemusikant är. Som så självklart är värd sina nomineringar till Oscar och Golden Globe. Plus de tre Grammys han vann.
2017 - Noonie Bao
Redan när Jonnali Parmenius debuterade för sex år sedan hörde vi popmusik av sällsamt slag. Under namnet Noonie Bao framförde hon förtrollande spår som både kändes stora och nära i samma andetag. Här rymdes inte bara det omedelbara utan också färg, känsla och innerlighet. Men den egna karriären är liten jämfört med musikmakeriet åt andra artister. Det som började med samarbeten med Avicii, Tove Styrke med flera har under åren växt till något som blev rena fyrverkeriet under 2017. Som en av kompositörerna till "Stay" med Zedd featuring Alessia Cara toppade hon inte bara den amerikanska radiolistan och andra topplistor runtom i världen. Den har tillsammans med andra av de hits från samma år - och som hon varit med om att skapa - som "Final Song" med MØ och "Alone" till Alan Walker - strömmats över 1 miljard gånger.
2016 – Zara Larsson
Under 2016 har Zara Larsson lagt världen för sina fötter med sin oemotståndliga popmusik, sitt färgsprakande artisteri och sin starka personlighet. Hennes låtar har placerat sig på flera av världens topplistor och streamats över otroliga 1 miljard gånger. Under året har hon börjat experimentera med och utveckla sitt eget låtskrivande, omskrivits i internationell press, medverkat i stora talkshows, invigt EM i fotboll och spelat för utsålda hus i Europa och USA. Zara Larsson har satt djupa avtryck, något som gjort att tidningen TIME utsett henne till en av världens 30 mest inflytelserika personer under 30 år. Hennes starka röst som sångerska, men också som språkrör för kvinnors rättigheter, gör henne till en stor förebild för det moderna Sverige.
2015 – Tove Lo
Sedan många år tillbaka står låtskrivare och producenter för framgången i svensk musikexport. Årets pristagare är inte bara eftertraktad som kompositör och textförfattare åt världsartister som en av landets största 2015, hon har också slagit igenom stort själv som internationell artist, inte minst genom sina unika, historiska topplisteframgångar i USA. Tove Lo - som hon kallar sig - tar det hitmakeri som vuxit fram i den svenska legendariska Cheironstudion vidare. Hon är själv en del av Cheirontraditionen genom sitt arbete med studions senaste samling stjärnor; unga låtskrivarkollektivet Wolf Cousins som redan står bakom flera stora internationella hits. Tove Lo tillhör den generation musiker som ser samskapande och delaktighet som självklarheter i studion. Hon är en stor förebild för både låtskrivare och artister och sätter Sverige på kartan med sin kreativitet och självklara scennärvaro, en värdig vinnare av regeringens musikexportpris 2015.
2014 – Max Martin
Max Martin är en av upphovspersonerna bakom några av förra årets allra största låtar, "Dark Horse" med Katy Perry och de två låtarna "Shake It Off" och "Blank Space" med Taylor Swift. Alla tre har under 2014 toppat Billboard Hot 100 i USA. Han har återigen visat att han är en av de mest framstående personligheterna inom den internationella popmusiken. Att samma år dessutom få en Grammy som "Årets producent", en ASCAP Pop Music Award för "Songwriter of the Year" och en svensk Grammis som "Årets kompositör", är bara något som ytterligare förstärker hans unika position. Han var även med och gjorde om den svenska nationalsången i Volvoreklamen med Zlatan som visades över hela världen. Med sin 19:e listetta på Billboardlistan under 2014 är han den tredje mest framgångsrika låtskrivaren i listans historia.
2013 – Avicii
Han blev hånad av kollegorna när han utmanade en likriktad elektronisk dansmusikscen med att plötsligt ta med sig ett countryband på scen under en viktig festivalspelning i USA. Men när sången som spelades - "Wake Me Up" - några månader senare hade legat iTunes-etta i över 60 länder - och dessutom sålt guld och platina i 25 länder - är det få som fortfarande retas. Tänk att en albumdebutant från Östermalm på detta vis inte bara skriver svensk pophistoria. Med sin vidöppna blick mot all sorts popmusik är han som kompositör och producent också med om att - på flera plan, inte minst i sättet att marknadsföra sig - förändra den globala scen han verkar på.
2012 – Shellback
Johan "Shellback" Schuster har på kort tid har etablerat sig i det internationella toppskiktet som både låtskrivare och producent. Efter att 2011 ha slagit igenom stort som medkompositör och medproducent av Maroon 5:s Christina Aguilera-gästade världshit "Moves Like Jagger" - som inte bara toppade list Billboard-listan Hot 100 i USA, utan även topplistorna i ytterligare 21 länder - fortsatte Johan "Shellback" Schuster 2012 sin hitproduktion med nya internationella framgångar för såväl Maroon 5 som Pink, Taylor Swift, One Direction och Sean Paul. Tillsammans med kollegan Max Martin var "Shellback" trefaldigt nominerad inför 2013 stora Grammy-gala i USA och av den amerikanska musikbranschbibeln Billboard har "Shellback" rankats som den just nu hetaste musikproducenten i världen.
2011 – Swedish House Mafia
Swedish House Mafia har under 2011 befäst sin starka internationella position som världsledande DJs. Med en konsert på Madison Square Garden i New York som sålde slut på 20 minuter, visade Swedish House Mafia (Steve Angelo, Axel "Axwell" Hedfors och Sebastian Ingrosso) en gång för alla att housemusiken hör hemma både på klubbar såväl som på gigantiska arenor. Swedish House Mafia har miljontals träffar på YouTube och andra sociala medier. Deras nya singel "Save the World" genererade till exempel över tio miljoner visningar på endast två veckor. Genom att stolt placera "Swedish" i sitt gruppnamn visar de upp förnyelse och bredd i den ryktbara svenska musiken.
2010 – Robyn
Med en rosad USA-turné, hyllningar i internationell media, framträdanden i prestigefyllda sammanhang, inte mindre än tre skivsläpp samma år, en fenomenal förmåga att använda webbens möjligheter till marknadsföring och relationsbyggande med alla fans, och grundligt prisad av musikbranschen, var 2010 Robyns år. Med fingertoppskänsla att anpassa sitt konstnärskap till popmusikens rådande verklighet och villkor träffar hon tidstypiskt rätt i gamla och unga tonårshjärtan med sin välkomponerade samtida, framtida men också dåtida dans-electronica. Hon riktar sina verk till världen så rätt och direkt att vi inte bara lyssnar och dansar - vi vill ha mer.
2009 – Mando Diao
Mando Diao är ett av Sveriges internationellt sett mest framgångsrika liveband någonsin. 2009 stärkte bandet sin position ytterligare genom ungefär 150 konserter i bl.a. Tyskland, Storbritannien, USA och Asien. Mando Diao var också huvudakt på flera av Europas största musikfestivaler och framträdde på de största TV-showerna. Under året firade Mando Diao stora internationella framgångar med albumet Give Me Fire med singelhiten Dance With Somebody. I Tyskland, Österrike och Schweiz toppade albumet försäljningslistorna. För dessa framgångar belönades båda skivorna med platinum i Tyskland. Dance With Somebody var för övrigt den mest radiospelade låten alla kategorier i Tyskland under 2009 och av tyska iTunes utsågs den till Årets låt. På YouTube visades videon cirka 13 miljoner gånger.
2008 – Björn Ulvaeus & Benny Andersson
Bra poplåtar är ofta skrivna för att fånga ett magiskt ögonblick i stunden och för att sedan, med så omedelbar verkan som möjligt, ge största möjliga genomslagskraft. Det är ytterst få förunnat att kunna skapa pop som både blomstrar i själva nuet och får det eviga liv, som för sångerna och melodierna vidare från generation till generation till generation. Till det exklusiva fåtal som har lyckats med den bedriften hör detta låtskrivarpar. År 2008 - mer än 30 år efter det att många av parets klassiska pärlor första gången hördes - fortsatte paret oförtrutet att slå nya och fullständigt makalösa rekord. På skiva, på musikalscener och nu även på film.
2007 – Bloodshy & Avant
Christian Karlsson och Pontus Winnberg - mer kända som produktions- och låtskrivarteamet Bloodshy & Avant - tillhör den absoluta världseliten på sitt område. Under 2007 har de haft stor del i framgångarna för bland andra miljonsäljande världsartister som Britney Spears, Kylie Minogue och Jennifer Lopez. Med en osvikligt träffsäker känsla för starka melodier och smarta "hooks" bidrar teamet till att upprätthålla Sveriges position som ett lysande nod på den musikaliska världskartan.
2006 – José Gonzáles
José González har de senaste åren varit ett högaktat namn bland artister och branschkollegor i musikvärlden. 2006 blev året som han tog steget från kult- till stjärnstatus. Framgångarna med singeln Heartbeat och albumet Veneer gjorde honom till en av Europas mest hyllade och uppmärksammade debutanter. Ingenting José González företar sig är forcerat, utan absolut allt - de intelligent sparsmakade musikaliska arrangemangen och såväl skivproduktioner som konsertframträdanden, liksom de egna små konstverk som pryder omslagen på hans skivor - präglas av total konstnärlig integritet. Med sitt personliga uttryck är José González inte bara unik i sin roll som företrädare för det nya Musiksverige. Han är enastående på hela den internationella musikscenen.
2005 – In Flames
Tack vare flera års hårt arbete i tuff konkurrens har hårdrockbandet In Flames nu lyckats uppnå både internationell stjärnstatus och acceptans runt om i hela den stora hårdrocksvärlden. Med sitt storsäljande album Soundtrack To Your Escape i bagaget gjorde bandet 2005 succé på sina långa och omfattande turnéer. Svensk hårdrock har alltid varit stark. Tack vare 2005 års exportprisvinnare In Flames har Sverige nu ett toppband etablerat i den absoluta världseliten.
2004 – Anne Sofie von Otter
Regeringens musikexportpris 2004 tilldelas Anne Sofie von Otter. En gång var hon den duktiga, lovande konsertsångerskan, numera, den stora estradartisten med en rik och bred repertoar, ständigt aktuell, på skiva och scen, världen över, året runt. Hon har blivit Sveriges största klassiska artist internationellt sett och bland de allra bästa i världen som romanssångerska.
2003 – Esbjörn Svensson Trio
Innovatörer av världsklass och, med ständigt nya konstnärliga framsteg, alltid i gränsöverskridande rörelse på musikkartan har årets vinnare i tio års tid målmedvetet ägnat sig åt att skriva om jazzens regelverk. Med exceptionell talang och en omisskännligt blågul grundton briljerar man i rollen som svenska ambassadörer på den internationella musikscenen. 2003 års pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport går till Esbjörn Svensson Trio.
2002 – The Hives
Ibland kommer en komet inseglande på musikhimlen. Årets vinnare har med sin direkta musik, oerhörda stilkänsla och rock'n'roll -attityd slagit världen med häpnad och gett musiklandet Sverige en ny glans. Man har breddat vägen för andra artister och skapat stora förväntningar på vad som skall komma härnäst. Dagens vinnare har lyckats med att inte bara förvalta ett rockarv utan också ge musiken en modern prägel, de är inte bara ljusfenomen på musikhimlen utan också explosioner på scen. 2002 års pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport går till The Hives.
2001 – Roxette
Redan på 80-talet placerade Per och Marie sin blågula definition av begreppet pop på världskartan. År 2001 markerade man med ett nytt knippe internationellt gångbara hits att man fortfarande rakryggat står längst fram i frontlinjen inom svensk musikexport. Framgångarna med pärlorna i spåren på senaste albumet Room Service blev avstamp för ännu ett storstilat segertåg - en Eriksgata som förde det miljonsäljande bandet från olympiska arenor i München och Moskva, via konsertscener i Bryssel och Madrid, hem till ett utsålt Globen i Stockholm. 2001 års pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport tilldelas Roxette.
2000 – Benny Andersson & Björn Ulvaeus
Få artister lyckas med konststycket att göra starka avtryck i historien, inspirera flera generationer och ständigt förnya sig. Årets vinnare har med sina exempellösa framgångar placerat Sverige på världskartan musikaliskt, skapat en odödlig musikskatt och fortsätter erövra världen med sina nya musikaliska äventyr. Efter ett år som befäst dessa giganters plats på både den svenska och internationella stjärnhimlen har juryn enats om att 2000 års pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport går till Benny Andersson och Björn Ulvaeus.
1999 – Cheiron Productions
1999 års pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport går till Cheiron Productions producenter och låtskrivare. Cheiron skriver och producerar musik för världsartister som Backstreet Boys, Britney Spears, N'Sync och Céline Dion. Juryn motiverar sitt val på följande sätt: "Vid vissa tidpunkter i historien kan det på en specifik plats alstras en energi och kreativitet som på något sätt ger röst åt tiden. Vi har som exempel Tin Pan Alley tillsammans med the Brill Building i New York och Tamla-Motown. Och det har säkert inte undgått någon att det just nu är en specifik plats i Sverige som gett en överväldigande röst åt tiden. Världen över. En plats där både nya världsstjärnor skapas och som lockar etablerade artister till dess magi. Musikexportpriset för 1999 går till Cheiron Productions producenter och låtskrivare: Rami, Kristian Lundin, Jake, David Kreuger, Per Magnusson, Jörgen Elofsson, Andreas Carlsson och sist men inte minst Max Martin.
1998 – Max Martin
1998 års Musikexportpris tilldelas Max Martin för hans fenomenala framgångar som producent och låtskrivare under det gångna året. Han har därigenom befäst det svenska popsoundets varaktiga internationella renommé och med sin talang även bidragit till att sätta Sverige på kartan som inspirations- och inspelningsland för artister världen över.
1997 – The Cardigans
1997 års pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport tilldelas The Cardigans för att de genom sin internationella succé bidragit till svenska exportframgångar. Gruppen har under det gångna året slagit igenom globalt vilket visar sig både i stora försäljningsframgångar och ett outtröttligt världsturnerande. The Cardigans har därmed på ett positivt hjälpt till att sätta Sverige på kartan.