Hoppa till huvudinnehåll

Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet

Informations- och cybersäkerhet står högt upp på regeringens agenda och arbetet pågår med att ta fram en ny informations- och cybersäkerhetsstrategi. Med en ny nationell strategi, som en del av implementeringen av NIS2-direktivet, finns förutsättningar att knyta samman satsningar nationellt, inom EU och Nato.

En viktig utgångspunkt i arbetet är implementeringen av det nya NIS2-direktivet som ställer krav på att alla medlemsstater ska ha nationella cybersäkerhetsstrategier. I arbetet beaktas även rekommendationerna från Riksrevisionen granskningsrapport, "Regeringens styrning av samhällets informations- och cybersäkerhet – både brådskande och viktig (RiR 2023:8)".

NIS2-direktivet ska tillämpas från oktober 2024

I januari 2023 trädde NIS2-direktivet i kraft. Det ersätter det ursprungliga NIS-direktivet.

Regeringen beslutade den 23 februari 2023 att ge en särskild utredare i uppgift att föreslå de anpassningar av svensk rätt som är nödvändiga för att EU:s direktiv om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen (NIS2-direktivet) och EU:s direktiv om kritiska entiteters motståndskraft (CER-direktivet) ska kunna genomföras.

Dir. 2023:30 Genomförande av EU:s direktiv om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen och EU:s direktiv om kritiska entiteters motståndskraft

Medlemsstaterna ska ha genomfört direktivet i sin nationella lagstiftning och börja tillämpa det i oktober 2024. Fram tills den nya nationella regleringen är på plats gäller den nuvarande nationella NIS-regleringen.

Om NIS-direktivet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB:s) webbplats

Laddar...