Hoppa till huvudinnehåll

Bilaterala försvarssamarbeten

Samarbetet med strategiskt allierade länder som till exempel USA, Storbritannien och länderna i Östersjöregionen är av särskild vikt för Sveriges säkerhet. Försvarssamarbetet med Finland är det allra mest långtgående.

Finland

Sverige och Finland har likartade säkerhetspolitiska utgångspunkter och ett omfattande samarbete på försvarsområdet. Syftet med samarbetet är att stärka bägge länders försvarsförmåga, möjliggöra gemensamt operativt agerande och främja gemensamma intressen på försvarsområdet för att stärka säkerheten i Östersjöregionen.

Försvarssamarbetet Sverige Finland

USA

Samarbetet med USA är av stor betydelse för Sverige. Länderna har ett gemensamt intresse av att bättre kunna agera tillsammans i ett krisläge. 2023 förhandlade Sverige och USA fram ett avtal som fördjupar försvarssamarbetet ytterligare, ett så kallat defence cooperation agreement (DCA).

Avtal om försvarssamarbete med USA (DCA)

Estland, Lettland, Litauen

De försvars- och säkerhetspolitiska relationerna med Estland, Lettland och Litauen är väletablerade. Mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget i Östersjöregionen upprätthålls ett militärt övningsutbyte och en nära försvars- och säkerhetspolitisk dialog. Sverige har personal på Natos cybercenter i Tallinn och är också, genom Myndigheten för psykologiskt försvar, medlem i Natos center för strategisk kommunikation i Lettland.

Frankrike

Sverige har ett etablerat samarbete med Frankrike på försvarsområdet. Under 2021 undertecknades en avsiktsförklaring om fördjupat försvarssamarbete med fokus på bland annat internationella insatser, övningar och försvarsmateriel.

Storbritannien

Sveriges samarbete med Storbritannien är omfattande och av särskild vikt för säkerheten i Östersjöregionen. 2019 undertecknade länderna till exempel ett samarbetsavtal kring framtida stridsflygsutveckling. 2022 signerade länderna en bilateral solidaritetsförklaring om att ge varandra stöd vid kris och konflikt. Övning och utbildning samt forskning och utveckling är andra områden där länderna samarbetar.

Tyskland

Tyskland och Sverige har en lång tradition av samarbete. 2024 undertecknade Sveriges och Tysklands försvarsministrar en uppdaterad avsiktsförklaring för att ytterligare fördjupa och öka samarbetet mellan ländernas försvarsmakter och andra försvarsmyndigheter. Sverige och Tyskland hade sedan tidigare en avsiktsförklaring som ingicks 2017.  

Internationella överenskommelser om försvarssamarbete

Sverige ingår varje år ett stort antal överenskommelser med andra stater och internationella organisationer. De förekommer under flera olika benämningar. På försvarsområdet är avsiktsförklaring/LOI och samförståndsavtal/MOU två vanliga benämningar.

Som grund för ett internationellt försvarssamarbete, såväl bilateralt som multilateralt, ligger ofta en avsiktsförklaring som skrivs under av länderna som ska ingå samarbetet. En avsiktsförklaring slår fast grunddragen i det samarbete som man vill ingå. På engelska kallas detta för LOI, Letter of Intent.

Efter underskrift av ett LOI är det vanligt att länderna som ska ingå ett samarbete även skriver under ett samförståndsavtal. Det kallas på engelska för MOU, Memorandum of Understanding. Ett MOU reglerar vanligtvis mer i detalj det samarbete som ska ingås.

Strategier och inriktningar för internationella försvarssamarbeten

Regeringen beslutar om strategier och inriktningar för Sveriges politik på olika områden, som internationella försvarssamarbeten.

Laddar...