Hoppa till huvudinnehåll

Grundlagar och integritet

Området omfattar Sveriges fyra grundlagar vilka är regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. I området ingår frågor som rör offentlighetsprincipen och den enskildes personliga integritet.

Ansvariga för grundlagar och integritet

Ansvarigt statsråd

Justitieminister Gunnar Strömmer
Gunnar Strömmer Justitie­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om grundlagar och integritet

  • Förslag för att stärka Sveriges säkerhet vid allmänna sammankomster

    Utredningen om stärkt skydd för Sveriges säkerhet vid allmänna sammankomster har nu överlämnat sitt betänkande till regeringen. Utredningen lämnar olika förslag på hur omständigheter som hotar Sveriges säkerhet kan beaktas vid tillståndsprövning och beslut av allmänna sammankomster.

  • Utredning föreslår att tillståndskravet för kamerabevakning tas bort

    2023 års kamerabevakningsutredning har överlämnat sitt betänkande Kamerabevakning i offentlig verksamhet – lättnader och utökade möjligheter till justitieminister Gunnar Strömmer. Utredningen föreslår bland annat att tillståndskravet för kamerabevakning tas bort, till exempel för kommuner och regioner.

  • Skyddet för personuppgifter ska förstärkas

    Justitieminister Gunnar Strömmer.
    Justitieminister Gunnar Strömmer. Foto: Nadine Sohier/Regeringskansliet

    Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att se över grundlagsskyddet för vissa söktjänster som offentliggör personuppgifter. Syftet är att stärka skyddet för den personliga integriteten när personuppgifter offentliggörs på internet och i andra liknande sammanhang. Detta för att bl.a. göra det svårare för kriminella nätverk att kartlägga personer i olika söktjänster.

Innehåll om grundlagar och integritet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 575 träffar.

Laddar...