Hoppa till huvudinnehåll
Statens offentliga utredningar från Kulturdepartementet

Ko ihmisarvoa mitathiin. Då människovärdet mättes Tornionlaaksolaisitten, kväänitten ja lantalaisitten eksklyteerinki ja assimileerinki. Exkludering och assimilering av tornedalingar, kväner och lantalaiset SOU 2022:32

Publicerad

Delbetänkande av Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Ladda ner:

Regeringen beslutade om kommissionens direktiv den 19 mars 2020 och om tilläggsdirektiv den 23 juni 2021. Av direktiven framgår att Sannings- och försoningskommissionen dels ska utreda den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen i förhållande till tornedalingar, kväner och lantalaiset, dels ska verka för att minoritetens historiska erfarenheter synliggörs.

Lagstiftningskedjan

Kommittédirektiv (3 st)

Departementsserien

Statens offentliga utredningar (2 st)

  • Som om vi aldrig funnits

    Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset, Ku 2020:01, överlämnar sitt slutbetänkande Som om vi aldrig funnits – exkludering och assimilering av tornedalingar, kväner och lantalaiset SOU 2023:68 ihop med två tillhörande publikationer; intervjuberättelser och forskarrapporter, onsdagen den 15 november 2023, klockan 15.30 i Pajala.

  • Ko ihmisarvoa mitathiin. Då människovärdet mättes

    Delbetänkande av Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Lagrådsremiss

Proposition

Laddar...