Tilläggsdirektiv till Gymnasieutredningen (U 2015:01) Dir. 2015:141
Publicerad
Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget.
Ladda ner:
Utredaren får nu i uppdrag att även analysera förutsättningarna för att införa ett system där betyg sätts för ett helt ämne, det vill säga ämnesbetyg, i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Utredaren ska också analysera hur en förändring av detta slag skulle påverka lärarnas arbetssituation.
Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska i sin helhet redovisas senast den 31 oktober 2016.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (3 st)
-
Tilläggsdirektiv till Gymnasieutredningen (U 2015:01)
Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget.
Departementsserien (1 st)
Statens offentliga utredningar (1 st)
Lagrådsremiss (3 st)
-
Regeringen har lämnat en lagrådsremiss med två förslag för ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program.
-
En gymnasieutbildning för alla
Regeringen vill att fler elever ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning och föreslår därför en rad förbättringar för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Förslagen i lagrådsremissen handlar till stor del om ett ökat fokus på helheten i elevens utbildning och tydligare krav på introduktionsprogram.
-
Rätt att fullfölja introduktionsprogram i gymnasieskolan efter flytt till en annan kommun
Proposition (4 st)
-
Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram
I propositionen föreslår regeringen att alla nationella yrkesprogram i gymnasieskolan ska innehålla det som krävs för att eleverna ska uppnå grundläggande behörighet till högskoleutbildning som påbörjas på grundnivå. För att det ska vara möjligt utan att minska yrkesförberedelsen ska också programmens omfattning utökas, både vad gäller gymnasiepoäng och garanterad undervisningstid. Det ska dock vara möjligt att välja bort grundläggande behörighet.
-
En gymnasieutbildning för alla
Propositionen innehåller förslag till ändringar i skollagen som syftar till att alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning. Förslagen innebär bland annat att stöd ska ges med utgångspunkt i elevens utbildning i dess helhet. Detta gäller alla skolformer som omfattas av bestämmelserna om stöd i form av extra anpassningar eller särskilt stöd.
-
Rätt att fullfölja introduktionsprogram i gymnasieskolan efter flytt till en annan kommun