Ny utredning för stärkta identitetskontroller
Publicerad
Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att förbättra stödet till myndigheter vid identitetskontroller. Utredningen är en del av arbetet mot att stoppa identitetsmissbruk och är viktig för att information om biometriuppgifter ska kunna stärka fler myndigheters arbete med identitetskontroller.
– Brottslingar använder andra personers identiteter bland annat för att felaktigt få bidrag från välfärden och begå kreditbedrägerier. Det här är satt i system av kriminella gäng och göder den kriminella ekonomin. Detta måste stoppas och därför pågår en kraftsamling för att stärka kontroller av identiteter, säger finansminister Elisabeth Svantesson.
Det har lämnats flera förslag och pågår utredningar om att biometriuppgifter, som exempelvis ansiktsbilder, ska användas mer i bland annat Polismyndighetens, Skatteverkets och Migrationsverkets identitetskontroller. För att kunna motverka identitetsmissbruk är det viktigt att fler myndigheter som gör identitetskontroller ska kunna använda sig av informationen, så att de kan vara säkra på att personen de möter också är den som han eller hon utger sig för att vara. En särskild utredare får därför i uppdrag att se över hur informationen kan delas på ett säkert sätt mellan myndigheter.
Peder Liljeqvist, kammarrättslagman i Stockholm, är utsedd till särskild utredare. Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2026.
Presskontakt
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-108 90 82
e-post till Klara Söderberg
Genvägar
Faktaruta
Regeringens åtgärder för en sammanhållen identitetsförvaltning med ökad användning av biometri är bland annat att:
• Utredningen om utökade befogenheter för Skatteverket inom brottsbekämpning och folkbokföring (Dir. 2023:134) pågår.
• Regeringsuppdrag till myndigheter om stärkt samarbete för att motverka identitetsmissbruk och sprida kompetens om identitetsfrågor (Fi2024/02214 och Fi2024/02215).
• Förslaget från 2017 års ID-kortutredning om ett nytt regelverk för statliga identitetshandlingar (SOU 2019:14) bereds.
• Förslag om en säker och statlig e-legitimation (SOU 2023:61) bereds.