150 miljoner kronor till det civila samhällets organisationer i kraftigt förstärkt satsning för psykisk hälsa och suicidprevention
Publicerad
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fördela 150 miljoner kronor till civilsamhället nästa år för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och suicid. Det kan t.ex. handla om arbete med utbildning, information och olika former av socialt stödjande arbete.
Pengarna ska fördelas till ideella organisationer för insatser som främjar psykisk hälsa och förebygger psykisk ohälsa och suicid. Under 2024 fick civilsamhället 70 miljoner kronor till detta arbete samt 30 miljoner kronor extra för att ge medmänskligt stöd via telefon och chatt. För 2025 blir satsningen alltså markant större.
– Civilsamhällets organisationer gör ett enormt viktigt arbete inom det här området. Det ideella engagemanget har stor betydelse för människors hälsa, utveckling och behov av gemenskap, inte minst genom det medmänskliga stöd som flera av de ideella organisationerna bedriver. Den här förstärkningen kommer att göra skillnad för många människor, säger socialminister Jakob Forssmed.
Medel kan sökas för verksamhet såsom utbildning, information och olika former av socialt stödjande arbete. Bidraget kan också användas till att förstärka organisationernas utvecklingsarbete och kompetensuppbyggnad.
Regeringens insatser på området
Regeringen har tagit flera steg för att stärka arbetet mot psykisk ohälsa och suicid. Regeringens ambitioner är att det ska finnas ett starkt förebyggande arbete mot psykisk ohälsa och ett främjande arbete för god psykisk hälsa. Antalet suicid ska minska och vården och omsorgen för personer med psykisk ohälsa ska bli mer tillgänglig och jämlik.
Exempel på insatser:
- Regeringen har utsett en nationell samordnare för att stärka och utveckla det suicidpreventiva arbetet. Uppdraget inkluderar att engagera och mobilisera aktörer på olika samhällsnivåer, sprida kunskap och goda exempel, samt informera om pågående insatser.
- Regeringen tillsatte en utredning för att granska suicid och identifiera eventuella brister i samhällets skyddsnät 2023, som levererades hösten 2024.
- Arbetet med en nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention pågår. Strategin baseras på förslag från 26 myndigheter och syftar till att skapa ett mer samordnat och effektivt suicidpreventivt arbete.
- Staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ingår årliga överenskommelser för att främja psykisk hälsa och suicidprevention. Detta inkluderar satsningar på ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin och utveckling av primärvårdens arbete.
Presskontakt
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff