Hoppa till huvudinnehåll

Uppdrag ska förtydliga ansvaret för kontrollplatser längs vägarna

Publicerad

För att komma till rätta med oseriösa och kriminella aktörer inom transportbranschen krävs effektiva kontroller av förare, fordon och transportföretag. Regeringen har beslutat om ett uppdrag som ska förtydliga hur ansvaret för kontrollplatser längs vägarna fördelas mellan Trafikverket och Polismyndigheten.

- Kontrollplatser som är rätt utrustade och har en god geografisk spridning är en förutsättning för effektiva kontroller av yrkestrafik på väg. Som läget ser ut i dag är ansvaret för kontrollplatserna i vissa delar otydligt fördelat mellan myndigheterna vilket påverkar kontrollverksamheten på ett negativt sätt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Kontrollplatser längs vägarna är en fråga för Trafikverket i egenskap av väghållare och Polismyndigheten i egenskap av ansvarig myndighet för kontroller av vägtrafiken.

Det förekommer i vissa hänseenden otydligheter i ansvarsfördelningen och finansieringsansvaret mellan de två myndigheterna när det kommer till åtgärder vid nyetablering, förbättringar, underhåll och avveckling av kontrollplatser.

Regeringen anser att otydligheten i ansvarsfördelningen inverkar menligt på kontrollverksamheten av yrkestrafiken på väg.

Trafikverket och Polismyndigheten får därför i uppdrag att gemensamt återkomma med förslag på hur ansvarsfördelningen för kontrollplatserna kan tydliggöras.

Uppdraget ska redovisas senast den 14 februari 2025.

Presskontakt

Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 04 88
e-post till Ebba Gustavsson
Laddar...