Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige lanserar nytt flerårigt stöd till Global Alliance for Trade Facilitation

Publicerad

Sverige kommer under perioden 2024-2026 att bidra med 30 miljoner kronor till Global Alliance for Trade Facilitation (GATF). GATF verkar för ekonomisk utveckling och fattigdomsminskning genom att tillsammans med stater och företag göra det lättare för utvecklingsländer att delta i världshandeln.

– GATF har visat att riktade insatser som främjar samarbeten mellan stat och näringsliv har stor potential att skapa ekonomisk tillväxt genom ökad handel i utvecklingsländer. Att skapa synergieffekter mellan utvecklingssamarbete, främjande och handelspolitik är en central del av regeringens reformagenda för det svenska biståndet, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

Företag i utvecklingsländer står ofta inför en rad olika utmaningar när de vill delta i den globala ekonomin. Det kan handla om komplexa tullprocedurer, ineffektiv gränshantering och ett beroende av fysiska certifikat. Dessa handelshinder begränsar utvecklingsländers möjlighet att dra nytta av internationell handel och därmed minska fattigdomen. GATF arbetar i nära samarbete med stat och näringsliv i utvecklingsländer för att identifiera praktiska projekt där statliga aktörer och företag kan arbeta gemensamt för att genomföra reformer och nya arbetssätt som förenklar handeln.

I projektgenomförandet arbetar GATF nära både det lokala näringslivet och multinationella företag. GATF genomför i dagsläget runt 20 projekt runt om i världen, främst i de så kallade minst utvecklade länderna.

Stödet går i linje med regeringens övergripande ambition att skapa förutsättningar för utvecklingsländer och människor att genom handel och ekonomisk utveckling ta sig från fattigdom till välstånd.

Stödet kommer att betalas ut av Sida och omfattar tio miljoner kronor årligen över tre år och finansieras genom Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling 2022–2026.

Presskontakt

Linn Laurin
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin

Om Global Alliance for Trade Facilitation (GATF)

GATF grundades 2015 och är ett resultat av att flera givarländer såg vikten av att näringslivet involveras i genomförandet av WTO-avtalet för handelsförenkling. GATF är en allians som utgörs av Center for International Private Enterprise (CIPE), Internationella Handelskammaren (ICC) och World Economic Forum – i samarbete med den tyska biståndsorganisationen Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Laddar...