Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Indopacifiska regionen allt viktigare i en stormig omvärld

Publicerad

Säkerheten i den euroatlantiska och den indopacifiska regionen blir allt mer sammanlänkad. Regeringen presenterar nu en försvarspolitisk inriktning för samarbete mellan Sverige och länder i den indopacifiska regionen.

Den indopacifiska regionen, det vidsträckta och tätbefolkade område som spänner från Afrikas östkust via Indiska oceanen och arkipelagerna i Sydostasien till ö-nationerna i Stilla havet, har de senaste åren fått en central försvarspolitisk och militär betydelse. 

Den regionala utvecklingen präglas i allt högre utsträckning av dynamiken mellan Kina och USA. Kinas auktoritära utveckling och fördjupade samarbete med Ryssland, liksom USA:s resursprioritering mellan Europa och den indopacifiska regionen, inverkar på det säkerhetspolitiska läget i Europa. Den euroatlantiska regionen, inklusive Sverige, skulle påverkas negativt av konflikter i den indopacifiska regionen.

Samtidigt påverkas den indopacifiska regionen av det som händer i Europa, som Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och dess följder. Säkerheten i den indopacifiska regionen och säkerheten i den euroatlantiska regionen blir allt tydligare sammankopplade. 

– Att utveckla försvarspolitiska relationer med partnerländer i den indopacifiska regionen blir därför allt viktigare. Den nya inriktningen beskrivs regeringens ambition att göra detta, säger försvarsminister Pål Jonson.

Regeringen fattade beslut om inriktningen den 4 juli. Den lanserades offentligt på ett seminarium på Medelhavsmuseet i Stockholm den 30 september, där försvarsminister Pål Jonson deltog. 

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand

Inriktningen i korthet

I inriktningen listas åtgärder för att stärka Sveriges försvarssamarbete med länder i den indopacifiska regionen inom tre fokusområden:
• försvarspolitiska relationer,
• militär närvaro,
• försvarsmateriel-, innovations- och tekniksamarbete.
Genom utökat samarbete kan Sverige och svenska aktörer gynna försvarsförmåga och säkerhet på hemmaplan och samtidigt bidra till fred och stabilitet i den indopacifiska regionen. Sverige ska även inom Nato och EU verka för ökat försvarspolitiskt samarbete med partnerländer i regionen.

Laddar...