Hoppa till huvudinnehåll

Uppdrag om att stärka kunskapen om hbtqi-personers rättigheter och möjligheter

Publicerad

Regeringen ger Forum för levande historia i uppdrag att ta fram kunskapsstöd för offentlig verksamhet om lika rättigheter och möjligheter för hbtqi-personer. Syftet är att stärka kunskapen hos offentliganställda inom till exempel vården, skolan och socialtjänsten.

Forum för levande historia erbjuder idag webbutbildningen Kunskap om hbtqi och likvärdigt bemötande för offentliganställda. I det nya uppdraget ingår att, utifrån den befintliga webbutbildningen, bland annat ta fram och tillgängliggöra utbildningsmaterial samt genomföra utbildningar för att stärka kunskapen.

- För regeringen är hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter en prioriterad fråga. Alla ska oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck ha lika rättigheter och möjligheter. Därför är det också viktigt att öka kunskapen och kompetensen inom området hos offentligt anställda, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

- Att kunna förverkliga sina möjligheter är en förutsättning för psykiskt välbefinnande. Uppdraget att öka kunskapen om lika rättigheter och möjligheter för hbtqi-personer är en viktig insats, säger socialminister Jakob Forssmed.

- Hbtqi-personers rättigheter måste beaktas i alla myndigheters arbete. Forum för levande historia har en naturlig stödjande roll, och med sin långa erfarenhet av att ta fram kunskapsstöd är myndigheten väl lämpad för uppdraget, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Forum för levande historia ska slutredovisa uppdraget senast den 1 mars 2027.

Mer information:

Regeringen arbetar nu med att ta fram en ny handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Handlingsplanen syftar till att konsolidera, komplettera och kraftsamla arbetet 2024–2027.

Presskontakt

Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-771 09 51
e-post till Emelie Franzén
Daniel Braw
Politiskt sakkunnig hos socialminister Jakob Forssmed
Mobil 076-1305299
e-post till Daniel Braw
Henrik Sundbom
Politisk sakkunnig åt kulturminister Parisa Liljestrand
Mobil 0761-45 99 37
e-post till Henrik Sundbom
Laddar...